28. decembar 2021. Šesnaesta sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

28. decembar 2021. Šesnaesta sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 28. decembar 2021.

Šesnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Šesnaestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini, za utorak, 28. decembar 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Na samom početku sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je narodne poslanike da minutom ćutanja odaju počast preminulom zameniku generalnog sekretara Narodne skupštine Branku Marinkoviću.

Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici, Milija Miletić, Jasmina Kranac, Rozalija Ekres, Đorđe Milićević i Milimir Vujadinović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Za ovu sednicu je utvrđen sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o izmeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva;
 3. Lista kandidata za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku;
 4. Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2020. godinu, koji je podnela Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske, sa Predlogom zaključka Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije;
 5. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Izmene i dopune Finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
 6. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2022. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
 7. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2022. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
 8. Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku Republike Srbije za 2022. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;
 9. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je podnela Vlada;
 10. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, koji je podnela Vlada;
 11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, koji je podnela Vlada;
 12. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), koji je podnela Vlada i
 13. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, koji je podnela Vlada (broj 011-2455/21 od 27. decembra 2021. godine)
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tački 1. i tačkama od 4. do 13. dnevnog reda sednice i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 2. i 3.

Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tački 1. i tačkama od 4. do 13. dnevnog reda sednice.

Predloge zakona u ime predlagača obrazlagali su potpredsednik Vlade Branislav Nedimović i ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović.

Narodna skupština je tokom dana vodila i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tački 1. i tačkama od 4. do 13. dnevnog reda sednice.

U nastavku rada Narodna skupština je vodila i zaključila zajednički jedinstveni pretres o tačkama 2. i 3. dnevnog reda sednice.

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač obavestila je narodne poslanike da prekida tekuću sednicu, zbog održavanja Devete posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu, te da će biti blagovremeno obavešteni o njenom nastavku.

Drugog dana rada, 29. decembra, Narodna skupština obavila je raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je sredu, 29. decembar 2021. godine, u 17.33 časova kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Šesnaeste sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U danu za glasanje, 29. decembra, većinom glasova usvojeni su Predlog zakona o izmeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji je podnela Vlada, kao i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Većinom glasova narodnih poslanika za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije izabran je Čedomir Radojčić, na osnovu Liste kandidata koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Narodna skupština je usvojila Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2020. godinu, koji je podnela Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske, sa Predlogom zaključka Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Izmene i dopune Finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2022. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2022. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku Republike Srbije za 2022. godinu, koje je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U Danu za glasanje su usvojeni i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS) i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, koje je podnela Vlada.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Šesnaestu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (3)

Utorak, 28. decembar 2021. | Šesnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 28.12.2021.(I)

Utorak, 28. decembar 2021. | Šesnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 28.12.2021.(II)

Utorak, 28. decembar 2021. | Šesnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 28.12.2021.(III)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4