20. januar 2020. Šef stalne delegacije pri PS OEBS Stefana Miladinović u studijskoj poseti GS PS OEBS (foto © OSCEPA)

20. januar 2020. Šef stalne delegacije pri PS OEBS Stefana Miladinović u studijskoj poseti GS PS OEBS (foto © OSCEPA)

Četvrtak, 23. januar 2020.

Šef stalne delegacije pri PS OEBS Stefana Miladinović u studijskoj poseti generalnom sekretarijatu PS OEBS u Kopenhagenu

Specijalni predstavnik PS OEBS za digitalnu agendu Stefana Miladinović boravila je u trodnevnoj radnoj poseti Danskoj, koja je namenjena istraživanju i proučavanju digitalnog razvoja Danske i novih nacionalnih strateških dokumenata.


Tokom radne posete, Stefana Miladinović se sastala sa kolegom narodnim poslanikom Kristoferom Agardom Melsonom koji je i portparol svoje stranke za IT i telekomunikacije u danskom parlamentu, i sa zvaničnicima administracije Grada Kopenhagena. Na sastancima se razgovaralo o strategijama Vlade i lokalne administracije u pogledu unapređenja usluga, kao i o fazama uspostavljanja digitalnog društva u Danskoj.

Miladinović se sastala i sa zvaničnicima danske Agencije za digitalizaciju i zvaničnicima Konfederacije danske industrije. Sagovornici su se fokusirali na digitalni put Danske tokom poslednjih decenija, kao i na napor da se građanima obezbede efikasnija digitalna rešenja i usluge. Zvaničnici su predstavili strateška dokumenta i nova rešenja koja se sprovode zajedničkom saradnjom javnog i privatnog sektora. Takođe, dotakli su se i budućih izazova, posebno digitalne sigurnosti, zaštite podataka i potrebe da se očuva široko poverenje u javni sektor, što je od vitalnog značaja za buduća digitalna kretanja.

Danska je prva država koju je Miladinović posetila u svojstvu specijalnog predstavnika, upravo iz razloga jer danski digitalni put može biti uzor ostalim zemljama.

„Danska nas uči da je digitalizacija neizbežna i ja želim da nastavim da radim na dodatnom unapređenju saradnje među parlamentarcima na međunarodnom planu radi povećanja svesti i razmene informacija“, istakla je Miladinović i dodala, da moramo biti svesni potencijalnih pretnji i nastaviti sa jačanjem naših zajedničkih napora za ublažavanjem bezbednosnih rizika.

„Jasno je da digitalna transformacija ima pozitivan uticaj ne samo na poslovanje i trgovinu, već i na pojedinca i društvo u celini, a na nama je da u ovom procesu aktivno učestvujemo, prateći rešenja koja unapređuju digitalno društvo, ali i štite ljudska prava i bezbednost“, zaključila je ona.

Šef stalne delegacije u PS OEBS Stefana Miladinović je u okviru svoje posete Kopenhagenu imala i bilateralne sastanke sa generalnim sekretarom PS OEBS Robertom Montelom i ambasadorom Srbije u Danskoj Jasminom Mitrović Marić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31