6. oktobar 2016. Šef pregovaračkog tima Tanja Miščević u razgovoru sa članovima Odbora za evropske integracije

6. oktobar 2016. Šef pregovaračkog tima Tanja Miščević u razgovoru sa članovima Odbora za evropske integracije

Četvrtak, 6. oktobar 2016.

Članovima Odbora za evropske integracije predstavljeni model monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24

Članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se danas sa modelom monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24, a koji su dogovoreni sa predstavnicima Evropske komisije.


Model monitoringa i izveštavanja predstavila je šef pregovaračkog tima Republike Srbije Tanja Miščević, koja je istakla da će poglavlja 23 i 24, biti otvorena do samog kraja pregovaračkog procesa, i koja uz Poglavlje 35 predstavljaju kontrolna poglavlja sa uticajem na čitav tok pregovora. Ona je dodala da je sa Evropskom komisijom dogovoren način i dinamika izveštavanja o sprovođenju akcionih planova, informisanje o ispunjenosti usklađivanja normativnog okvira i razumevanje prelaznih merila za poglavlja.

Miščević je istakla da će, pored internih mehanizama izveštavanja, koji su kvartalni za Poglavlje 23 i mesečni za Poglavlje 24, Srbija izveštavati Evropsku komisiju o sprovođenju akcionih planova dva puta godišnje, a na zahtev zemalja članica EU dostavljati i vanredne izveštaje. Takođe, nakon ovogodišnjeg Izveštaja Evropske komisije o napretku, sledeći će biti predstavljen 2018.godine, dok će u međuvremenu postojati kraći izveštaji za dodatno informisanje zemalja članica EU, što predstavlja dodatni instrument praćenja, dodala je Miščević.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić poručila je da su za sadašnju fazu u procesu evropskih integracija zaslužne sve Vlade koje su godinama unazad radile na ovom procesu. Ona je podsetila članove pregovaračkog tima i rukovodioce pregovaračkih grupa po poglavljima na šarolik sastav Narodne skupštine u ovom sazivu, koji uključuje i evroskeptične političke opcije, ali i na ulogu Narodne skupštine, Odbora i Nacionalnog konventa za EU u procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija po poglavljima.

Tepić je istakla da će Odbor dodatno intenzivirati svoju nadzornu ulogu, posebno nad sprovođenjem mera, kao dodatak internom izveštavanju o napretku i realizaciji akcionih planova. Ona je informisala šefa pregovaračkog tima da će se intenzivirati i parlamentarni kontakti sa kolegama iz Estonije, zemlje koja će naredne godine predsedavati Savetu EU.

Članovi Odbora, rukovodioci pregovaračkih grupa za poglavlja 23 i 24 i predstavnici Nacionalnog konventa za EU razmenili su mišljenja o konkretnim pitanjima vezanim za izveštavanje, ali i budućim aktivnostima koje će se naći pred Odborom za evropske integracije.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Aleksandar Stevanović, Vesna Marković, Elvira Kovač i Zvonimir Đokić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
petak, 23. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja