4. decembar 2014. Članovi delegacije Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i predstavnici srpske zajednice u Albaniji

4. decembar 2014. Članovi delegacije Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i predstavnici srpske zajednice u Albaniji

Četvrtak, 4. decembar 2014.

Članovi delegacije Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posetili predstavnike srpske zajednice u Albaniji i razgovarali sa albanskim zvaničnicima o položaju srpske manjine

Predsednik Odbora dr Janko Veselinović ocenio je da je ova poseta ostvarila cilj, koji se tiče upoznavanja sa položajem srpske manjine u Albaniji, ali i otvaranja dijaloga među parlamentarcima i razgovora sa albanskim zvaničnicima o položaju Srba u Albaniji.


On je ukazao da je posebno važno da Srbi u Albaniji osete brigu matične države za njihov položaj:

„Zaštita identita Srba u Albaniji, ali i u celom regionu mora biti pitanje od nacionalnog interesa“, ocenio je dr Veselinović. On je dodao i da je u budućnosti bitno da se razgovara i o većoj privrednoj saradnji između dve zemlje.

Delegacija Odbora u sastavu dr Janko Veselinović, predsednik Odbora i članovi Odbora Aleksandar Čotrić i Milan Đurica sastala se sa potpredsednikom Skupštine Republike Albanije, Vanđelom Duljeom i ministarkom obrazovanja i sporta, Ljunditom Nikolom, sa kojima su razgovarali o važnosti poštovanja manjinskih prava i neophodnosti stvaranja uslova za učenje srpskog jezika u sredinama gde žive Srbi, kao i mogućnosti informisanja na srpskom jeziku i pismu. Iskazana je obostrana želja da manjine u budućnosti budu most saradnje između dve države i da se produbi saradnja u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, nauke ali i da se ojača privredna saradnja dve zemlje.

O neophodnosti što skorijeg donošenja zakona o nacionalnim manjinama, kojim bi se prevazišli problemi u ostvarivanju manjinskih prava u Albaniji, delegacija je razgovarala sa Ombudsmanom Albanije, Iglijem Totozanijem.

Narodni poslanici su imali razgovore i sa predsednikom skupštinske Komisije za zakonodavstvo, javnu administraciju i ljudska prava, Fatmirom Džafajom i predsednikom parlamentarne Grupe prijateljstva sa Srbijom, gospodinom dr Petritom Vasiljijem. Delegacija se sastala i sa ambasadorom OEBS-a u Albaniji, Florianom Raunigom. Na svim sastancima i posetama učestovao je Miroljub Zarić, ambasador Republike Srbije u Albaniji.

U okviru posete delegacija je obišla Srbe u Fijeru, drugog po veličini grada u Albaniji, gde žive Srbi a posetila selo Ret Ljibovš u kojem živi oko 500 srpskih porodica i gde se već 4 godina u okrivu srpskog udruženja „Jedinstvo“ organizuje učenje srpskog jezika. Delegacija je posetila i Srbe u Skadru i razgovarala sa predstavnicima Udruženja „Morač-Rozafa“ i „Sveti Jovan Vladimir“, kao i crkvu Svete Trojice u Vraki kod Skadra u kojoj se o verskim praznicima obavlja služba na srpskom jeziku.

Delegacija Odbora, danas će položiti venac na gradskom groblju u Tirani na spomenik srpskim vojnicima i rodoljubima, koji su poginuli na teritoriji Albanije u periodu od 1912. do 1918. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
petak, 4. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja