8. oktobar 2019. Članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Bundestaga

8. oktobar 2019. Članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Bundestaga

Utorak, 8. oktobar 2019.

Članovi Odbora za spoljne poslove primili delegaciju Bundestaga

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski i članovi Odbora Ljiljana Malušić, Dušica Stojković i Nemanja Radojević, primili su u Narodnoj skupštini članove Pododbora za civilnu prevenciju kriza, upravljanje konfliktima i integrisano delovanje nemačkog Bundestaga.


Dubravka Filipovski je navela da svaki susret sa kolegama parlamentarcima iz Bundestaga otvara nove mogućnosti za dodatno produbljivanje saradnje i bilateralnih odnosa naše dve zemlje. Ona je istakla da Srbija i Nemačka imaju razvijene odnose i da se kontinuirani dijalog kroz otvorenu razmenu mišljenja vodi na visokom i najvišem nivou. Filipovski je navela i da 55.000 građana Srbije radi u nemačkim kompanijama koje su otvorene u Srbiji.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove istakla je članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da Srbija sprovodi sveobuhvatne reforme i da je do sada otvorila 17 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da su dva privremeno zatvorena. Imajući u vidu trenutnu situaciju u EU, Filipovski je istakla da bi bilo izuzetno bitno da se proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana i proces reformi unutar same EU odvijaju istovremeno.

Srbija je usmerena i na očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, navela je Filipovski, ističući i da Nemačka pruža značajnu podršku saradnji država Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, čiji je inicijator.

Predsednik Pododbora za civilnu prevenciju kriza, upravljanje konfliktima i integrisano delovanje, koji deluje unutar Odbora za spoljne poslove Bundestaga Otmar von Holc (Ottmar von Holtz) upoznao je narodne poslanike sa delokrugom rada Pododbora, ističući interesovanje članova Pododbora za situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito za pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dubravka Filipovski je istakla da je neophodno dijalogom i kompromisom doći do održivog rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava. Članovi Odbora za spoljne poslove su ukazali sagovornicima da je Srbija ispunila sve svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom, za razliku od Prištine i izrazili očekivanje da Nemačka i ostale države razumeju poziciju Beograda.

Sagovornici su se složili da je izuzetno bitno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, kako ne bi ostala situacija zamrznutog konflikta.

Nemački parlamentarci su ukazali i da je veoma važno da se očuva evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, jer je vizija da jednog dana sve države ovog regiona budu članice EU, čime će nestati i konflikti među njima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 6. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja