23. maj 2019. Narodni poslanici sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

23. maj 2019. Narodni poslanici sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

Četvrtak, 23. maj 2019.

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sastali se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović izrazio je uverenje da će sastanak dve delegacije biti još jedan korak u dobrom pravcu proširenja saradnje parlamenata Srbije i Kine. On je naglasio izuzetne odnose između dve zemlje kojima ton daju dva predsednika Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i Si Đinping, predsednik Narodne Republike Kine. Obradović je istakao aktivnu ulogu Srbije unutar inicijative „Pojas i put“ i proces saradnje 17+1 što potvrđuju brojni započeti i realizovani projekti između Srbije i Kine.


Obradović je delegaciju Kine upoznao sa položajem nacionalnih manjina u Srbiji, kojih ima ukupno 28, kao i sa podatkom da naša država primenjuje sve međunarodne standarde o manjinama, u cilju dodatnog unapređenja ljudskih i manjinskih prava i, pored toga, može se pohvaliti kao zemlja koja je na kvalitetan način rešila pitanje položaja pripadnika manjinskih zajednica. Posebno je detaljno upoznao delegaciju Kine sa pitanjem Kosova i Metohije i istakao da pitanje položaja albanske manjinske zajednice predstavlja separatističko, a ne etničko pitanje i zahvalio se na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predvodnik delegacije Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa Siao Huein, složio se da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou, od političke do ekonomske saradnje, i ukazao na tradicionalno prijateljske odnose dva naroda. On je naglasio da su tome posebno doprineli susreti predsednika Kine Si Đipinga i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, koji je potpisan 2016. godine, prilikom istorijske posete predsednika Kine Srbiji. Huein je govorio i o značaju učešća predsednika Vučića na Drugom međunarodnom forumu „Pojas i put“.

U nastavku razgovora Huein je detaljno informisao delegaciju Narodne skupštine o broju, položaju i pravima nacionalnih manjina u Kini, koja ima 56 naroda, od kojih 55 spada u nacionalne manjine.

Sastanku su prisustvovali Dubravka Filipovski, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Milanka Jevtović Vukojičić, Olivera Ognjanović, Vesna Ivković, Nataša St. Jovanović, Violeta Lutovac, Ljiljana Malušić i Nikola Savić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 22. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja