18. septembar 2019. Susret članova Odbora za evropske integracije i poslanice  Narodne skupštine Republike Francuske

18. septembar 2019. Susret članova Odbora za evropske integracije i poslanice Narodne skupštine Republike Francuske

Sreda, 18. septembar 2019.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa koleginicom iz francuskog parlamenta

Članovi Odbora za evropske integeracije primili su danas poslanicu Narodne skupštine Republike Francuske Leticiju Aviju sa kojom su razgovarali o procesu evropskih integracija Srbije, aktuelnim političkim pitanjima u Srbiji i borbi protiv diskriminacije.


Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dveju zemalja dobri i da je nedavna poseta francuskog predsednika Srbiji pokazala veliko prijateljstvo Srbije i Francuske, kao i da predstavlja važan korak u unapređenju odnosa. Razgovor srpskih i francuskih parlamentaraca, na margini susreta predsednika Srbije i Francuske, pokazali su koliko je parlamentarna dimenzija saradnje važna za odnose dveju država.

Nakon uvodnog predstavljanja delegacije Odbora za evropske integracije, član Odbora Dragan Šormaz zahvalio je francuskoj parlamentarki na podršci Francuske Srbiji na njenom evropskom putu. On je istakao pozitivne primere koji Srbiju preporučuju za članstvo u EU, kao što su visoki standardi za nacionalne manjine i ostale manjinske grupe u zemlji, ali i stav Srbije tokom migrantske krize tokom koje je kroz našu zemlju prošlo više od 1,2 miliona izbeglica.

U razgovoru u kome su učestovali članovi Odbora Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dubravka Filipovski i Zvonimir Đokić bilo je reči o unapređenju saradnje Srbije i Francuske u oblasti ekonomije, biznisa, kulture, ali i o unapređenju parlamentarne saradnje. Takođe, bilo je reči o naporima koje Srbija ulaže za pripremu za članstvo u EU i izazovima koji se na tom putu nalaze poput razvoja demokratskih institucija, ispunjavanja demokratskih standarda, vladavine prava, medijskih sloboda, negovanja javnog političkog dijaloga, ali i o ponudi Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu pozicije i opozicije u Srbiji pred predstojeće redovne parlamentarne izbore. Sagovornici su razmenili mišljenja o situaciji u samoj EU nakon nedavno održanih izbora za evropski parlament, kao i o nepopularnosti teme proširenja u zemljama članicama.

Poslanica Narodne skupštine Republike Francuske Leticija Avia, koja učestvuje na konferenciji o borbi protiv netolerancije i promovisanju jednakosti u Beogradu, predlagač je zakona za borbu protiv mržnje na internetu u francuskom parlamentu i u razgovoru sa srpskim kolegama pozdravila je napore Srbije za članstvo u EU, ali i u borbi protiv diskriminacije u društvu. Ona je poručila da EU nije institucija, već forum država koje u njega ulaze sa svim onim što imaju i da bi moto EU mogao biti - ujedinjeni u različitosti. Ona je navela da EU nije savršena, jer su poslednji izbori za Evropski parlament pokazali potrebu za njeno reformisanje, ali takođe i da je potrebna da bi se očuvao mir.

Članovi Odbora za evropske integracije poručili su još jednom da je Srbija privržena ispunjavanju svih zahteva za članstvo u EU, kao i da ima dovoljno administrativnih kapaciteta da to učini i naveli da procesi proširenja EU i njeno reformisanje mogu da teku paralelno, bez međusobnog isključivanja, kao i da je zbog zajedničkih izazova koji nas čekaju u budućnosti važno da Srbija, ali i zemlje regiona, što pre postanu članice EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1