6. decembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa delegacijom Republike Moldavije

6. decembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa delegacijom Republike Moldavije

Utorak, 6. decembar 2016.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Republike Moldavije

Predsednica i članovi Odbora za evropske integracije sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Republike Moldavije i razgovarali o procesu evropskih integracija, interparlamentarnoj i regionalnoj saradnji.


Marinika Tepić, predsednica Odbora, upoznala je delegaciju Moldavije sa trenutnim stanjem procesa evropskih integracija u Republici Srbiji i navela da se očekuje otvaranje nova tri poglavlja 5, 25 i 26, do kraja godine, s tim da se za poglavlja 25 i 26 očekuje da će odmah po otvaranju biti i zatvorena, jer se radi o poglavljima u kojima nema posebnih pravnih tekovina EU. Tepić je istakla i da su poglavlja 23 i 24 suštinska poglavlja u procesu integracija, ali i da je poglavlje 35 od specifičnog značaja za Republiku Srbiju, jer se, između ostalog, odnosi na Briselski sporazum, odnosno pregovore Beograda i Prištine. Predsednica Odbora upoznala je sagovornike sa načinom rada Odbora, naglašavajući da Odbor sarađuje sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji, koji čine oko 700 nevladinih organizacija. Dodala je i da pored brojnih poslaničkih grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini, ne postoji PGP sa Moldavijom, a s obzirom da je jedan od načina za unapređenje saradnje dve zemlje upravo kontakt između narodnih poslanika, Tepić je najavila pokretanje inicijative za osnivanje PGP sa Moldavijom.

Danijela Morari, zamenica ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije, istakla je da postoji prostor za učvršćivanje bilateralnih odnosa dveju zemalja i da Republika Moldavija može mnogo da nauči od Srbije u procesu evrointegracija. Morari je navela da se Moldavija nalazi u procesu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, i da je iskustvo koje Republika Srbija ima po tom pitanju dragoceno za Moldaviju. Dodala je i da se Moldavija suočava sa izazovom kako proces evrointegracija približiti građanima, kao i da se radi na strategiji komunikacije sa nevladinim sektorom.

Sagovornici su se složili da inicijative za saradnju dveju republika treba kapitalizovati na nivou parlamenata, ali i na ostalim nivoima, a Morari je najavila da će PGP sa Srbijom u okviru Parlamenta Moldavije upoznati sa detaljima održanog sastanka.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1