Utorak, 10. februar 2009. - Utorak, 17. februar 2009.

Četvrto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini

Četvrto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini, koje je sazvala predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, na zahtev 122 narodna poslanika, počelo je u utorak, 10. februara, u 10 časova. U Zahtevu za održavanje sednice određen je sledeći dnevni red: 1. Predlog odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnelo 129 narodnih poslanika.Četvrto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini, koje je sazvala predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, na zahtev 122 narodna poslanika, počelo je u utorak, 10. februara, u 10 časova.

U Zahtevu za održavanje sednice određen je sledeći dnevni red:

1. Predlog odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnelo 129 narodnih poslanika.

Po otvaranju jedinstvenog pretresa, narodni poslanici opozicionih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini ukazivali su na povrede Poslovnika zahtevajući da svi narodni poslanici budu upoznati sa amandmanima podnetim na Predlog odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije, kao i da se predstavnik predlagača i nadležni skupštinski odbori izjasne o njima.

U nastavku rada, Predlog odluke predstavila je narodni poslanik Nada Kolundžija, predstavnik predlagača. Ona je istakala da su pri izradi Predloga odluke o izmenama i dopunama Poslovnika u obzir uzeta rešenja do kojih su došle radne grupe za izradu Poslovnika i Predloga zakona o Narodnoj skupštini. S obzirom da će rad radnih grupa još trajati, Predložene izmene i dopune omogućiće da rad Narodne skupštine, do donošenja Poslovnika i Zakona o Narodnoj skupštini, bude efikasniji.

Do kraja dana, narodni poslanici nastavili su da ukazuju na povrede Poslovnika Narodne skupštine.

Drugog dana rada, 11. februara, Narodna skupština nastavila je rad jedinstvenim pretresom Predloga odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine. Predsedavajuća sednici potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić pozdravila je grupu studenata Beogradskog univerziteta koji su prisustvovali sednici Narodne skupštine.

Narodna skupština nastavila je sednicu Četvrtog vanrednog zasedanja u petak, 13. februara. Na početku rada narodni poslanici su ukazivali na povrede Poslovnika, te je određena pauza u radu Narodne skupštine.

Nakon pauze, predsednica Narodne skupštine prof.dr Slavica Đukić-Dejanović obavestila je narodne poslanike da je odlučila da narodnom poslaniku Srboljubu Živanoviću, na osnovu člana 108. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, izrekne meru udaljenja sa sednice Narodne skupštine zbog fizičkog napada na narodnog poslanika Igora Bečića, koji se dogodio 12. februara u zgradi Narodne skupštine.

Predsednica Narodne skupštine je obavestila narodne poslanike da je odlučila i da izrekne meru opomene, na osnovu člana 106. stav 1. alineja 6. Poslovnika Narodne skupštine, narodnom poslaniku Velimiru Iliću zbog izlaganja na sednici Narodne skupštine 12. februara, a koje je izazvalo uznemirenje, kao i narodnom poslaniku Nenadu Čanku, na osnovu istog člana Poslovnika Narodne skupštine, zbog uvredljivog izraza koje je uputio narodnom poslaniku Velimiru Iliću.

U popodnevnom delu rada, narodni poslanici nastavili su rad po dnevnom redu, jedinstvenim pretresom o Predlogu odluke izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je jedinstveni pretres o Predlogu odluke, a predsedavajući, potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković, odredio je utorak, 17. februar, kao Dan za glasanje o jedinoj tački dnevnog reda Četvrtog vanrednog zasedanja Narodne skupštine u 2009. godini.

Pošto je obavila jedinstveni pretres o jedinoj tački dnevnog reda Narodna skupština je u Danu za glasanje, 17. februara, većinom glasova narodnih poslanika (127), usvojila Predlog odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine.

Narodni poslanici su većinom glasova utvrdili da postoje naročito opravdani razlozi da odluka stupi na snagu ranije od osmog dana objavljivanja u “Službenom glasniku republike Srbije.”

U Danu za glasanje, Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su tokom sednice ukazali narodni poslanici i odlučila da ni u jednom slučaju nisu povređeni članovi Poslovnika.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović zaključila je Četvrto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4