Četvrtak, 4. februar 2021.

Četvrta sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici Odbora, održanoj 4. februara, razmatrana je Informacije o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za četvrti kvartal 2020. godine, govorilo se o bezbednost hrane, veterini i zaštiti bilja, o realizaciji subvencija u poljoprivredi, kao i o aktuelnom stanju u lovstvu.


Informaciju o radu Ministarstva obrazložio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević. On je članove Odbora upoznao sa donetim zakonima koji će značajno unaprediti zakonodavni okvir u oblasti poljoprivrede, posebno se osvrnuvši na Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji će se veoma brzo naći na javnoj raspravi i da očekuje se da će bati usvojen u prvoj polovini tekuće godine. Državni sekretar je najavio i niz novih zakona koji će, između ostalog, definisati profesionalnog poljoprivrednika i unaprediti poljoprivredu u ruralnom razvoju.

Odbor je usvojio je Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za četvrti kvartal 2020. godine.

Govoreći o bezbednost hrane, veterini i zaštiti bilja, direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara naglasila je da država vrši strog monitoring nad kvalitetom mesa i mesnih proizvoda i da građani nemaju razlog da dovode u sumnju kvalitet mesa koji se nalazi na našem tržištu. Ona je istakla da je 2019. godine inspekcija FVO (Food and Veterinary Office) iz Brisela posmatrala proizvodnju mesa i mleka i da je prvi put dobijen Izveštaj sa neznatnim korektivnim merama, koje se pre svega odnose na insistiranju na obukama ljudskih resursa.

Milakara je naglasila da je tokom godine ispitano 4.621 uzoraka mesa i mesnih proizvoda, od kojih je 399 pokazalo manje neusaglašenosti koje ni na koji način ne mogu da utiču na ljudsko zdravlje. Takođe, vrši se nadzor i nad hranom za životinje i zabranjenih supstanci u hrani, kao i na uvoz mesa. Istaknuto je da je potpuno neosnovano sumnjati i u kvalitet bilja čiji su proizvodnja i uvoz takođe pod strogim nadzorom.

Odbor je usvojio Zaključak o pitanju bezbednosti hrane, veterine i zaštite bilja koji će biti upućen Narodnoj skupštini.

Na sednici je razmotrena realizacija subvencija u poljoprivredi. Predsednik Odbora Marijan Rističević naglasio je da treba uzeti u obzir da postoje dugovanja koja dosežu i do 2018. godine, te da je ova tema veoma značajna. On je u tom svetlu pomenuo i eventualni rebalans budžeta ili opciju da se iz budžetske rezerve isplati određeni iznos na ime dugovanja.

Pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živković, rekao da je tokom 2020. godine zabeležen rast broja zahteva za subvencije i da je tokom te godine isplaćeno oko 137 hiljada zahteva.

Odbore je usvojio sledeći Zaključak, koji će biti upućen Narodnoj skupštini:
  • Obezbediti sredstva za isplatu podsticaja u poljoprivredi za docnje iz prethodnih godina.
  • Obezbediti dodatna sredstava za isplatu podsticaja u 2021. godini, da ne bi došlo do nove docnje.
  • Uskladiti podzakonska akta koja garantuju kontinuitet i stabilnost u pravima na isplatu i isplate podsticaja.
  • Probleme cene stoke, svinja, ovaca i poremećaja na tržištu rešavati podsticajem za izvoz i time uravnotežiti cenu na domaćem tržištu, poput nedavnih podsticaja za izvoz junadi i goveda.
Tokom rada razgovaralo se i o aktuelnom stanju u lovstvu, odnosno o primedbama koje su se pojavile na konkurs za dodelu lovišta.

Odbor je usvojio Zaključak u vezi sa lovstvom i divljači koji će biti upućen Narodnoj skupštini.

Na sednici je formiran Pododbor za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim i najnerazvijenim područjima Republike Srbije-područjima sa otežanim uslovima rada. Za predsednika Pododbora izabran je Milija Miletić, a za članove Žarko Bogatinović, Olja Petrović, Momir Stoilković, Velibor Stanojlović i Hadži Milorad Stošić.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Veroljub Matić, Žarko Bogatinović, Milija Miletić, Stanislava Janošević, Sonja Todorović, Momir Stoilković, Goran Spasojević, Velibor Stanojlović, Olja Petrović, Goran Kovačević, dr Ljubinko Rakonjac, Josip Broz, Dijana Radović, Arpad Fremont, Nikola Kožović i Hadži Milorad Stošić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 4. februar 2021. | Četvrta sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 04.02.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja