Četvrtak, 18. decembar 2008. - Petak, 19. decembar 2008.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini

Narodna skupština Republike Srbije, na Četvrtoj sednici Drugog redovnog zasedanja, čije je održavanje zakazano za 28. novembar, pa odloženo za 18. decembar 2008. godine, raspravljala je o Predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije, koji je podnela grupa od 86 narodnih poslanika iz poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije - Vojislav Koštunica, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.Narodna skupština Republike Srbije, na Četvrtoj sednici Drugog redovnog zasedanja, čije je održavanje zakazano za 28. novembar, pa odloženo za 18. decembar 2008. godine, raspravljala je o Predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije, koji je podnela grupa od 86 narodnih poslanika iz poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije - Vojislav Koštunica, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.

Sednici su prisustvovali predsednik Vlade Mirko Cvetković i članovi Vlade Republike Srbije. Većinom glasova, prihvaćen je predlog da vreme rasprave o nepoverenju Vladi iznosi 10 časova.

Na početku rasprave, narodni poslanik Slobodan Samardžić, predstavnik predlagača, ukazao je da su politika Vlade prema KiM, prihvatanje misije Euleks i Vladina ekonomska politika, razlozi za pokretanje inicijative za izglasavanje nepoverenja. Ocenio je da Euleks nije statusno neutralan i da sprovodi plan Martija Ahtisarija. Uputio je kritiku Skupštinskoj većini što nije obavila raspravu o nepoverenju Vladi pre raspoređivanja misije Euleks, ocenivši da je promenjena politika odbrane integrtiteta i suvereniteta zemlje.

U obraćanju predsednika i ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa, predstavnik Srpske radikalne stranke poslanik Ljubomir Kragović istakao je da su prekršeni Ustav i usvojene rezolucije o KiM, te da Vlada, prihvatanjem misije Euleks, priznaje nezavisnost KiM. Zatražio je da se javnost upozna sa tzv. šest tačaka koje je prihvatio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon čega je došlo do raspoređivanja misije Euleks na KiM.

Predsednik Poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica Miloš Aligrudić izneo je kako bi nepoverenje Vladi Republike Srbije trebalo izglasati zbog njene politike prema KiM, kao i zbog neadekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize. Politiku Vlade prema KiM ocenio je kao suprotnu državnoj politici vođenoj do maja 2008. godine. Smatra da misija Euleks u suštini sprovodi plan Martija Ahtisarija o nezavisnosti i da nema argumenata za njeno prihvatanje, jer nije statusno neutralna.

Predsednik Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić je naveo da će poslanici ove poslaničke grupe glasati za nepoverenje Vladi. Poručio je da misija Euleks nije dobro rešenje za Srbiju, izrazivši sumnju da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Podvukao je da, pored saradnje sa Tribunalom u Hagu, postoje i drugi uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, koji su vezani za sistemske reforme. Apelovao je na Vladu da okonča započeti posao sa Ruskom Federacijom i upozorio da se do članstva u Evropskoj uniji ne sme dolaziti „prodajom“ dela teritorije.

Predsednik Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da poslanici LDP-a neće glasati za nepoverenje Vladi Republike Srbije. On je naveo da Poslanička grupa LDP-a podržava sve evropski opredeljene aktivnosti Vlade izražavajući nezadovoljstvo činjenicom da je aktuelni saziv Skupštine usvojio samo sedam „evropskih“ zakona.

Predsednik Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić smatra da Vladi Republike Srbije ne treba ukazati poverenje, jer nije ispunila nijedno od obećanja datih prilikom njenog formiranja. Smatra da Vlada krši Ustav i usvojene odluke i rezolucije Narodne skupštine i da se odriče se dela teritorije. Uputio je kritiku Vladi zbog zaustavljanja velikih infrastrukturnih projekata, stagniranja privrede, i postavio je pitanje dokle se stiglo sa tzv. belom šengen listom, besplatnim akcijama, otvaranjem novih radnih mesta i aranžmanom sa „Fijatom“.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić istakao je u svom izlaganju da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. On je istakao da DHSS podržava Vladu, uprkos određenim propustima, naglasivši da vitalna uloga Demokratske stranke u Vladi jeste garancija da Srbija ide pitem evropske budućnosti.

Zamenik predsednika Poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić ocenio je da Vlada ima političku budućnost ako ostane na kursu evropskih integracija. Smatra da su razlike među koalicionim partnerima, koje se ne kriju, kvalitet Vlade. Ocenjuje da je vlada postigla diplomatsku pobedu jer je usporila proces priznavanja nezavisnosti KiM. Naveo je kako Srbija čini napore da okonča saradnju sa haškim tribunalom i time otkloni poslednju prepreku za ulazak u Evropsku uniju. Naglasio je da je Vlada ostvarila poboljšanje u ekonomsoj i socijalnoj politici, da će dostignuti nivo penzija biti održan u narednoj godini i pozitivno je ocenio saradnju sa „Fijatom“.

Dragan Marković Palma, zamenik predsednika Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, istakao je pozitivan učinak Vlade ocenjujući da će ona ostvariti pun mandat u interesu građana Srbije. Podsetio je na činjenicu da su dolazak misije Euleks na KiM podržale Rusija i Kina, kao na opredeljenje da Vlada nikada ne prizna nezavisnost KiM. Ukazao je na teškoće da se svi planirani zadaci Vlade ispune u uslovima svetske ekonomske krize.

Predsednik Poslaničke grupe Partija ujedinjenih penzionera Momo Čolaković rekao je da će narodni poslanici PUPS-a dati podršku Vladi Republike Srbije. Smatra da je rad Vlade doveo do više pozitivnih efekata, naročito u poboljšanju socijalnog položaja penzionera i zdravstvene zaštite starih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Skreće pažnju da procese poboljšanja uslova života ugroženih kategorija stanovništva treba nastaviti, jer će oni najviše osetiti negativne efekte ekonomske krize.

Predsednik Poslaničke grupe manjina Balint Pastor istakao je u svom obraćanju da će narodni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržati Vladu, jer u nju imaju poverenja i podržavaju njen rad. Smatra da bi eventualni novi izbori bili štetni,te da su prioriteti Srbije omogućavanje putovanja građana bez viza i kandidovanje za članstvo u Evropskoj uniji. Pastor je uputio određenu kritiku Vladi u vezi visine sredstava, određenih Predlogom budžeta, za AP Vojvodinu, podvukavši da neprihvatanje amandmana SVM-a na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava neće promeniti stav o podršci Vladi.

Zatim se poslanicima obratio predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković. U svom obraćanju on je istakao kako nema argumenata za isključive stavove da Vlada nije učinila ništa, naglasivši da ona, u proteklih šest meseci, beleži uspehe u više oblasti. Premijer je podsetio da izglasavanje Rezolucije UN o angažovanju Međunarodnog suda pravde, koji treba da oceni pravnu zasnovanost jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, predstavlja najveći diplomatski uspeh. Istakao je da će Vlada nastaviti da se bori za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, svim diplomatskim i pravnim sredstvima. Ukazao je da Srbija, ako želi da bude član EU, mora da izvrši veliki broj promena u svim oblastima, te da je u tom smislu, a što se tiče zakonske regulative, do sada je u skupštinsku proceduru upućeno 64 predloga zakona i tri strategije.

Osvrćući se na svetsku ekonomsku krizu premijer Cvetković je naveo kako ona neće zaobići Srbiju, te da je Vlada formirala operativnu grupu koja je dala prve preporuke. Jedna od njih je i restriktivan Predlog budžeta za narednu godinu. Premijer smatra da će razvojni projekti biti realizovani i da će Srbija kroz ekonomsku krizu proći sa pozitivnim rastom bruto domaćeg proizvoda od oko 3,5 % i inflacijom ne većom od 8 % u narednoj godini.

U popodnevnom delu rada veliki broj narodnih poslanika učestvovao je u raspravi, iznoseći ocenu rada Vlade i niz argumenata u prilog i protiv inicijative za izglasavanje nepoverenja.

Pošto je Narodna skupština obavila jedinstvenu raspravu o Predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije, predsednica Narodne skupštine prof.dr Slavica Đukić-Dejanović zakazala je Dan za glasanje odmah po završetku rasprave.

S obzirom da nije postojao kvorum potreban za odlučivanje, predsednica Narodne skupštine prof.dr Slavica Đukić-Dejanović zaključila je Četvrtu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2008. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja