4. jun 2014. Četvrta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

4. jun 2014. Četvrta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Sreda, 4. jun 2014.

Četvrta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Četvrtu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini, za sredu, 4. jun 2014. godine, sa početkom u 10 časova.


Predsednica Narodne skupština utvrdila je za ovu sednicu sledeći dnevni red:

1. Redovan godišnji izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2013. godinu, koji je podneo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova;

2. Redovan godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2013. godinu, koji je podneo Zaštitnik građana, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

3. Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2013. godinu, koji je podneo Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

4. Izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu, sa Izveštajem o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje, koji je podnela Agencija za borbu protiv korupcije, sa Predlogom zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

5. Izveštaj o radu Državne revizorske institucije za 2013. godinu, koji je podnela Državna revizorska institucija, sa Predlogom zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava;

6. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, prihvatila predlog narodnog poslanika prof. dr Vladimira Marinkovića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama 1, 2. i 3. dnevnog reda, i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 4. i 5. dnevnog reda sednice.

Na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Narodna skupština je konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Miodragu Rakiću, danom nastupanja smrti.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković pozdravila je u ime narodnih poslanika i u svoje ime, šefa političke sekcije pri Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Luku Bjankonija, zamenicu šefa Misije Saveta Evrope u Srbiji Nadju Ćuk i predstavnike Misije OEBS u Srbiji Miloša Bulje, Djel Mason i Jelenu Jokanović, koji su pratili deo sednice sa galerije velike sale.

U prepodnevnom delu rada, Narodna skupština započela je zajednički jedinstveni pretres o Redovnom godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2013. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova; Redovnom godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2013. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Izveštaju o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2013. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predstavnici predlagača izveštaja, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti dr Nevena Petrušić, Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić obrazložili su izveštaje narodnim poslanicima.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 1, 2. i 3. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Enis Imamović, Aleksandar Čotrić, Miroslav Markićević i dr Blagoje Bradić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Predsedavajuća sednici, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, izvinila se, u ime Narodne skupštine, i u svoje ime, poverenicima i građanima Srbije zbog grubog previda predsedavanja sednicom Narodne skupštine prethodnog dana čime je onemogućeno da se poverenici u završnoj reči obrate Narodnoj skupštini, iako su, po Poslovniku Narodne skupštine, imali pravo na to.

Narodna skupština je nastavila i zaključila zajednički jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 1, 2. i 3. dnevnog reda sednice.

U nastavku rada, Narodna skupština je započela zajednički jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 4. i 5. dnevnog reda sednice, odnosno o Izveštaju o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu, sa Izveštajem o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje, sa Predlogom zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Predlogom zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i o Izveštaju o radu Državne revizorske institucije za 2013. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U ime predlagača, izveštaje su, narodnim poslanicima, predstavili direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i predsednik Državne revizorske institucije Dragoslav Sretenović.

Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Slobodanu Homenu izabranom sa Izborne liste „BORIS TADIĆ - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma“.

Novoizabrani poslanik je zatim položio zakletvu.

Do kraja rada, Narodna skupština je vodila i zaključila zajednički jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka 4. i 5. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština obavila je i jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Pošto je Narodna skupština završila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajuća sednici, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, odredila je četvrtak, 5. jun 2014. godine, sa početkom u 16.08 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Četvrte posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 5. juna, Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, usvojila Predlog zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova od 30. maja 2014. godine, povodom razmatranja Redovnog godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2013. godinu.

Narodna skupština je, većinom glasova, usvojila i Predlog zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova od 30. maja 2014. godine i Predlog zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2. juna 2014. godine, povodom razmatranja Redovnog godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2013. godinu.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojeni su Predlog zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova od 30. maja 2014. godine i Predlog zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2. juna 2014. godine, povodom razmatranja Izveštaja o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2013. godinu.

U Danu za glasanje, većinom glasova narodnih poslanika usvojeni su Predlog zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Predlog zaključka Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2. juna 2014. godine, povodom razmatranja Izveštaja o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu, sa Izveštajem o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Narodna skupština je, većinom glasova svih narodnih poslanika, usvojila Predlog zaključka Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava povodom razmatranja Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2013. godinu.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

U Danu za glasanje, Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom Četvrte posebne sednice Narodne skupštine i odlučila da je, povodom ukazivanja narodnog poslanika Marka Đurišića na povredu člana 96. Poslovnika Narodne skupštine, navedeni član Poslovnika povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda sednice i odlučivanje o njima, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Četvrtu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6