Utorak, 16. mart 2010.

Četrnaesta sednica Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije

Članovi Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije su, na sednici održanoj 16. marta, razgovarali sa članovima delegacije Srpskog Nacionalnog Savjeta u Crnoj Gori, koji su ih informisali o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.Članovi Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije su, na sednici održanoj 16. marta, razgovarali sa članovima delegacije Srpskog Nacionalnog Savjeta u Crnoj Gori, koji su ih informisali o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Delegaciju je predvodio predsednik Savjeta Momčilo Vuksanović, a činili su je i članovi Savjeta Nikola Minić i Vladimir Vuković. Predstavnici Savjeta informisali su članove Odbora o rezultatima rada ove organizacije u protekloj godini, konstatujući da se stanje i položaj srpske zajednice u Crnoj Gori nije poboljšao. Oni su naveli da Savjet sprovodi različite aktivnosti koje vode očuvanju identiteta, kako bi se sprečila asimilacija srpskog naroda. Ocenjeno je i da srpska zajednica nije ravnopravna sa drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori. Cilj Savjeta je očuvanje tradicije i kulture Srba na prostoru Crne Gore, te je stoga pokrenuta inicijativa za osnovanje Matice Srba u Crnoj Gori. Predstavnici Savjeta zatražili su podršku Odbora za ovu inicijativu, kao podršku za formiranje ekspertske grupe za procenu statusa srpskog naroda u Crnoj Gori.

U razgovoru sa članovima delegacije Srpskog Nacionalnog Savjeta prisutni članovi Odbora pohvalili su rad Savjeta u prethodnoj godini, ali izrazivši nezadovoljstvo što na sednici nije bilo predstavnika resornog ministarstva. U razgovoru je ocenjeno da je obaveza države, ustavna i zakonska, podrška dijaspori i da na tom polju nije mnogo urađeno u odnosu na dijasporu u Crnoj Gori. Takođe je ocenjeno da srpska zajednica ne treba da pravi jaz u odnosu na druge zajednice u Crnoj Gori i veoma pozitivno je ocenjen rad Savjeta na promociji kulture Srba.

U nastavku sednice Odbor je razmatrao zahtev Matice iseljenika Srbije u vezi rešenja problema nastalog u finsiranju iste.

Ovom delu sednice prisustvovali su predstavnici Ministarstva za dijasporu i Matice iseljenika Srbije.

Matica iseljenika Srbije obratila se Odobru za odnose sa Srbima izvan Srbije zatraživši podršku za dobijanje sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje, kao i za izradu zakonskog rešenja kojim bi se regulisao status ove organizacije. Predstavnici Matice iseljenika istakli su da je u pitanju opstanak ove organizacije, dodavši da bi donošenje zakona o Matici bilo trajno rešenje pitanja finansiranja ove organizavije, tako i drugih otvorenih pitanja.

U raspravi o ovoj tački dnevnog reda razmenjena su mišljenja o načinu finansiranja ove organizacije i inicijativi za izradu zakonskog rešenja. Predstavnici Matice i resornog ministarstva izneli su oprečne stavove u pogledu finansiranja ove organizacije, ali su se složili oko pokretanja inicijative za zakonsko regulisanje statusa Matice. Nakon rasprave, Odbor je na predlog narodnih poslanika Janka Veselinovića i Radovana Radovanovića zaključio da podržava inicijativu Matice iseljenika Srbije za donošenje zakona o Matici; da se formira Radna grupa za izradu nacrta zakona, koju čine tri člana Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije (narodni poslanici Aleksandar Čotrić, Milorad Buha i Janko Veselionović), tri predstavnika Ministarstva za dijasporu i jedan predstavnik Matice iseljenika Srbije, koja će do početka jula ove godine dati nacrt zakonskog teksta.

Do kraja rada, članovi Odbora razmatrali su i Okvirni plan posete članova Odbora dijaspori u prvoj polovini 2010. godine. Odbor je odlučio da podnese predsednici Narodne skupštine i Odboru za inostrane poslove zahtev za posete koje će se realizovati u aprilu, maju i junu 2010. godine. Takođe, Odbor je odlučio da će delegacije formirati predsednik i zamenik predsednika Odbora, na osnovu ovlašćenja, kao i da će se posete planirane za februar i mart 2010. godine realizovati do kraja godine u skladu sa radom Narodne skupštine.

Sednici je predsedavao Branimir Đokić, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 6. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja