Ponedeljak, 8. mart 2021.

Čestitka predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamera Bačevca povodom 8. marta

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac čestitao je 8. mart, Međunarodni dan žena:


„Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, svim ženama želim srećan praznik.

Ovaj dan treba da nas podseti na borbu za jednakost koju su uspešno vodile mnoge hrabre žene u prošlosti, ali i potrebu da dalje radimo na izgradnji tolerantnog društva, da učinimo dodatne napore kako bismo svim ženama obezbedili mesto, uslove i položaj u društvu koji im po svim njihovim ulogama, sposobnostima i vrednostima i pripadaju.

Kako je ovu, ali i godinu za nama, obeležila pandemija korona virusa, svaka kriza, pa i ova, utiče na produbljivanje raznih nejednakosti u društvu, pa i na rodnu nejednakost. Žene pretežno rade upravo u sektorima koji su najviše izloženi rizicima pandemije. Posledice pandemije možemo posmatrati i sa stanovišta uloga muškaraca i žena u porodici, imajući u vidu potrebu većeg angažovanja oko obrazovanja i brige o deci, o starijim članovima porodice, osobama sa invaliditetom. Zbog izraženih rodnih uloga koje postoje u našem društu, ove obaveze u značajno većoj meri padaju na žene. Zato danas usklađivanje profesionalnog i porodičnog života predstavlja poseban izazov.

Verujem da smo uprkos otežanim uslovima u kojima se danas borimo za jednakost i prava žena, spremni da radimo na tome da stvorimo ambijent u kome će žene u punoj meri uživati prava koja im pripadaju, biti jednake, pa i uspešnije od muškaraca, u ekonomskom, socijalnom, ali i političkom smislu, imajući u vidu njihovu obrazovnu strukturu i kvalifikacije. Svim ženama čestitam praznik, uz želju da još više značaja posvetimo pitanju ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ženskih prava.“Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 23. april
  • 13.00 - video sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Parlamenta Italije (Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, sala 2)

Ceo kalendar dogadjaja