23. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i narodne poslanice Stefana Miladinović i Tijana Davidovac i delegacija Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

23. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i narodne poslanice Stefana Miladinović i Tijana Davidovac i delegacija Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa

Četvrtak, 23. maj 2019.

Čelično jake veze Srbije i Kine

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, zajedno sa narodnim poslanicama Stefanom Miladinović i Tijanom Davidovac poželeo je dobrodošlicu delegaciji Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa.


Arsić je poželeo dobrodošlicu delegaciji iz Kine u svoje ime i u ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, ističući na samom početku sastanka čelično prijateljstvo i stratešku saradnju dve zemlje. Potpredsednik je izrazio i zadovoljstvo povodom dolaska kineske delegacije i sadržajnog programa u njihovoj zvaničnoj poseti, koja će, kako je rekao, obogatiti saradnju Kine i Srbije na novim i različitim nivoima. Iskoristio je priliku da istakne da su posete najviših zvaničnika država na istorijskom nivou, a koje su doprinele potpisivanju niza sporazuma i saradnji na gradnji termoelektrane Kostolac B3, Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“, izgradnji fabrike pneumatika kineske kompanije u Zrenjaninu i nizu drugih investicija.

Naveo je da je potpisivanje sporazuma o sveukupnom strateškom partnerstvu iz 2016. godine doprinelo razvoju koji je od nacionalnog, regionalnog i globalnog značaja. Arsić je naveo i da nedavno prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na Drugom međunarodnom forumu „Pojas i put“, koji ujedno promoviše mir i ekonomsku saradnju, govori o izuzetnim bilateralnim odnosima Srbije i Kine.

Siao Huein, predvodnik delegacije Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, zahvalio se na dobrodošlici i složio se da su odnosi dve zemlje na istorijskom nivou, potkovani političkim razumevanjem i bogatom ekonomskom saradnjom. Huein je istakao da su za čelično jake odnose dve zemlje odgovorni predsednici dve države koji su svojim primerom pokazali kako se grade bilateralni odnosi. Siao Huein je naveo da je cilj dolaska delegacije promovisanje i jačanje prijateljskih odnosa dva parlamenta i odbora koji se bave istim pitanjima.

Arsić je istakao da u Republici Srbiji živi 28 zvanično priznatih nacionalnih manjina, od kojih neke žive jedino u Republici Srbiji. Dodao je da po tom pitanju Srbija može da se pohvali i u regionu i u Evropi, kao i zakonima koji regulišu ovo pitanje. Svaka nacionalna manjina ima svoje predstavnike u savetima nacionalnih manjina, a sredstva za očuvanje jezika, kulture u običaja nacionalnih manjina obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, istakao je Arsić. Siao Huein je naveo da u Narodnoj Republici Kini živi 56 naroda, od koji 55 spada u nacionalne manjine i da je siguran da će se saradnja razviti i u ovom pravcu.

Za kraj sastanka Arsić se zahvalio Kini na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, te na podršci u međunarodnim organizacijama po pitanju zahteva za članstvo tzv. Kosova u Interpol i Unesko.

Zaključio je da svi ovi postupci govore o iskrenom prijateljstvu i dodao da i Srbija ne podržava međunarodne deklaracije koje se tiču kineskog unutrašnjeg uređenja, i da smatra da su Tajvan i kopnena Kina neotuđivi deo Narodne Republike Kine. Huien se zahvalio na principijelnom stavu Srbije po tom pitanju i naveo da će Kina ostati pri nepromenjenom stavu po pitanju Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
subota, 21. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja