14. novembar 2019. Članovi Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike u razgovoru sa članovima Odbora za evropske integracije

14. novembar 2019. Članovi Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike u razgovoru sa članovima Odbora za evropske integracije

Četvrtak, 14. novembar 2019.

Češka Republika suštinski podržava proces evropskih integracija Srbije

„Sve stranke u Češkoj Republici podržavaju proces evropskih integracija Srbije i ta podrška je suštinska“, poručio je danas Ondžej Benešik, predsednik Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike, čija delegacija boravi u poseti Narodnoj skupštini.


Benešik je u razgovoru sa kolegama iz Odbora za evropske integracije Narodne skupštine izrazio zadovoljstvo nivoom podrške građana Srbije evropskim integracijama i reformama koje se u društvu sprovode i istakao da sa druge strane građani treba da vide i realnu perspektivu ulaska u EU. On je ocenio da EU u suprotnom rizikuje, jer samo izjave da joj je region važan nisu dovoljne. Delegacija Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike ponudila je srpskim kolegama svoje iskustvo u reformama i tranziciji, imajući u vidu da su dve države u prošlosti delile ista iskustva i istoriju.

Članica Odbora za evropske integracije Dušica Stojković navela je da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da je saradnja sa zemljama članicama EU od velike važnosti za našu zemlju. Ona je dodala da su za Srbiju važna iskustva Češke Republike u okviru Višegradske grupe, kao i činjenica da su politički odnosi dveju država tradicionalno prijateljski. Ekonomska saradnja napreduje, posebno trgovinska razmena i rastuće češke investicije u Srbiji, a interes obe države jeste saradnja u oblasti evropskih integracija, istakla je Stojković. Ona je ocenila da je potrebno unaprediti parlamentarne odnose, posebno segment parlamentarne diplomatije i dodala da je nastavak procesa proširenja značajan kako za zemlje kandidate, tako i samu EU.

„EU ima svoje izazove sa kojima se suočava, ali nespremnost članica da daju pozitivno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji za početak pregovora o pristupanju, kao i činjenica da je Srbija tokom rumunskog predsedavanja Savetu EU otvorila samo jedno pregovaračko poglavlje ne šalju pozitivnu poruku građanima. Nezadovoljstvo građana je realno, jer Srbija aktivno daje svoj doprinos rešavanju brojnih evropskih pitanja, kao što je slučaj migrantske krize“, poručila je Stojković.

Ona je istakla da će Srbija posvećeno nastaviti sa reformskim procesima u društvu i navela da naša zemlja u odnosu na druge zemlje, u okviru Poglavlja 35 ima pitanje dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši češke kolege da je Beograd ispunio sve obaveze preuzete Briselskim sporazumom, dok Priština nije ispunila nijednu, još je uvela i takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, koje su i dalje na snazi, zbog čega najviše ispaštaju građani. Ona je zamolila kolege iz Češke Republike da dobro razmotre pitanja vezana za nastavak dijaloga, kao i da se založe za ukidanje taksi kako bi se dijalog nastavio.

Predsednik Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Ondžej Benešik naveo je da, iako je Češka pre 10 godina priznala Kosovo, danas čitav niz političara u toj zemlji smatra da je to bio nesrećan korak. Danas, situacija za povlačenje priznanja nije povoljna, ali to ne znači da Češka nije svesna problema sa kojima se Srbija suočava i da ne može da računa na podršku njenog parlamenta, poručio je Benešik.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi i zamenici članova Odbora za evropske integracije Gordana Čomić, Dragan Šormaz, Vladimir Đurić, Vera Paunović, Zvonimir Đokić i Hadži Milorad Stošić razmenjena su mišljenja sa češkim parlamentarcima o iskustvima njihove zemlje u Višegradskoj grupi i trenutnoj situaciji u EU, kao i podršci koju Češka može, u okviru Višegradske grupe, da pruži definisanju metodologije budućeg proširenja EU, unapređenju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, ali i opravdanom nezadovoljstvu zemalja Zapadnog Balkana tempom pregovora za članstvo u EU i poljuljanom kredibilitetu EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.