Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti

Parlamentarna skupština Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) formirana je kao parlamentarna dimenzija ODKB, na inicijativu predsednika parlamenata zemalja Zajednice nezavisnih država – članica ODKB, tokom zasedanja održanog 16. novembra 2006. godine.

Parlamentarna skupština ODKB razmatra pitanja koja se tiču saradnje država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima; priprema odgovarajuće preporuke koje se podnose Savetu ODKB, drugim organima ODKB, kao i nacionalnim parlamentima. Pored toga, PS ODKB usvaja modele zakonskih akata koji imaju za cilj regulisanje pravnih odnosa u nadležnosti ODKB, kao i preporuke u cilju usklađivanja zakonodavstva država članica ODKB i njihovo usklađivanje sa odredbama međunarodnih sporazuma koje su zaključile ove države pod okriljem ODKB i razmatra druga pitanja od značaja za međuparlamentarnu saradnju država članica.

PS ODKB ima tri stalna odbora: Odbor za odbrambena i bezbednosna pitanja, Odbor za politička pitanja i međunarodnu saradnju i Odbor za društveno-ekonomska i pravna pitanja.

Godišnje se uobičajeno održavaju dva plenarna zasedanja.

Punopravne članice PS ODKB su parlamentarne delegacije iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Ruske Federacije i Tadžikistana.

Narodna skupština je formirala stalnu delegaciju radi učešća u radu ove organizacije.

http://www.paodkb.ru/

Aktivnosti


  • Članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri PS ODKB učestvovali su na šestom plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB u Sankt Peterburgu, 28. novembra 2013. godine. U delegaciji Narodne skupštine bili su narodni poslanici Milovan Drecun, šef delegacije i Jovan Palalić, član delegacije.

  • Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS ODKB Milovan Drecun i član delegacije Jovan Palalić učestvovali su na zasedanju Saveta PS ODKB, 8. oktobra 2013. godine, u Biškeku, Kirgizija.
  • Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović učestvovao na sastanku saveta Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti 11. aprila 2013. godine u Sankt Peterburgu. Sastanku su prisustvovali šef i član Delegacije mr Milovan Drecun i Jovan Palalić.

Spisak narodnih poslanika

Ime i prezime narodnog poslanika Politička stranka na čiji je predlog izabran/a Mesto Godište
DRECUN мr MILOVAN
šef Delegacije
SNS Beograd, Novi Beograd 1957.
BAJATOVIĆ dr DUŠAN
član Delegacije
- Novi Sad 1967.
MITROVIĆ BRANISLAV
član Delegacije
G17 Užice 1966.
PALALIĆ JOVAN
član Delegacije
DSS Beograd, Voždovac 1971.
PANIĆ LjUBAN DS Vršac 1985.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5