Парламентарна скуппштина ОЕБС


Двадесето годишње заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а, са главном темом „Јачање ефектности и ефикасности ОЕБС-а – Нови почетак након Самита у Астани“, одржаће се од 6. до 10. јула 2011. године, у Београду. Сви састанци одржаваће се у Конгресном центру „Сава“, где су се одржали и састанци годишњег заседања 1977/`78. године, који су пратили реализацију одредаба Хелсиншког акта, усвојеног непосредно пре заседања.

Формулари за регистрацију и смештај учесника Двадесетог годишњег заседања ПС ОЕБС-а, као и друге практичне и логистичке информације које се односе на заседање, доступни су са десне стране ове интернет странице.


Организација за европску безбедност и сарадњу у својим активностима значајно доприноси стабилности, процесу демократизације, ширењу универзалних вредности и реформама у области владавине закона, медија и мањинских права широм света. Србија, као чланица ОЕБС-а, посвећена је испуњавању заједничких циљева проистаклих из ових вредности још од њеног дефинисања Хелсиншким актом 1975. године и активно пружа свој допринос борби против организованог криминала и корупције, развоју демократије и поштовању људских права. Због тога ми је посебно задовољство што је Народне скупштине Републике Србије домаћин овог јубиларног заседања

проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Сузана Грубјешић, шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС, указала је, на недавно одржаном Зимском заседању у Бечу, на значај који за Србију има одржавање 20.годишњег заседања ПС ОЕБС-а.

Народна скупштина Републике Србије је највише представничко тело и носилац уставотворне и законодавне власти у Републици Србији, једнодомни је парламент са укупно 250 народних посланика. Народна скупштина конституисана је 1858. године када је донет први Закон о Народној скупштини. Дом Народне скупштине, који ће учесници Годишњег заседања бити у прилици да посете, изграђен је 1936. године и проглашен спомеником културе од националног значаја.

Пратите парламентарну скупштину ОЕБС директно преко сајта

Изаберите из које сале желите да пратите пренос и кликните на банер. Пренос ће се приказати у оквиру самог сајта.