Уједињене нације

Народна скупштина Републике Србије сарађује са Уједињеним нацијама учешћем на парламентарним састанцима које се одржавају током конференција Уједињених нација у саставу државних делегација, као и на другим форумима које организују Уједињене нације. Поред тога, народни посланици Народне скупштине Републике Србије, као чланови сталних делегација Народне скупштине Републике Србије при мултилатералним парламентарним институцијама, учествују као представници тих институција на јавним слушањима или другим сличним састанцима који се у оквиру Интерпарламентарне уније или у другим оквирима одвијају у Уједињеним нацијама. Народни посланици могу, такође, у својству чланова делегације Народне скупштине, а у вези с појединим спољнополитичким мисијама ширег значаја, учествовати на редовним и специјалним заседањима Организације Уједињених нација и њених специјализованих организација.Поред тога, Народна скупштина сарађује са агенцијама Уједињених нација у Србији, пре свега са Дечијим фондом Уједињених нација (UNICEF) и Програмом Уједињених нација за развој (UNDP).

У сарадњи са Дечијим фондом Уједињених нација формирана је Радна група за права детета у Народној скупштини Републике Србије, 6. марта 2009. године. Задатак Радне групе је да унапреди и развије систем заштите, права и положаја деце, контролише спровођење и примену закона и других аката који уређују ову област, усклађује национално законодавство са међународним стандардима, успостави сарадњу са националним институцијама, међународним организацијама и друштвеним групама.

Сарадња са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) обухвата сарадњу са скупштинским одборима у циљу смањења сиромаштва у Србији, покретање јавних слушања као институције парламентарне праксе, организовање семинара и студијских посета на тему смањења сиромаштва.

Aктивности

 • Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић учествовала је на Самиту о Циљевима одрживог развоја, којим је започела Недеља састанака на високом нивоу 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, која се одржала од 18. до 22. септембра 2023. године, у Њујорку.

 • Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац и заменица председника Одбора Наташа Тасић Кнежевић учествовали су на парламентарном састанку који је организован у оквиру 67. заседања Комисије о статусу жена, у Њујорку, у Уједињениим нацијама. Парламентарни састанак је одржан 7. марта 2023. године, а пратећи догађај 8. марта 2023. године на тему „Постизање родне равноправности у доношењу одлука до 2030. године”.

 • Заменица председника Одбора за права детета Славица Радовановић и чланице Одбора за права детета Андријана Аврамов и Милица Николић учествовале на онлајн панел дискусији о правима детета у организацији Комитета за права детета Уједињених нација и Интерпарламентарне уније, која је одржана 6. фебруара 2023. године.

 • Председник Народне скупштине Ивица Дачић састаo се у Дому Народне скупштине, 12. октобра 2021. године, са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахидом. Састанку су присуствовали и потпредседници Народне скупштине др Владимир Орлић и Елвира Ковач, председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и Сандра Божић која је представила активности Женске парламентарне мреже.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Медитерана, народна посланица Тијана Давидовац учествовала је 12. марта 2021. године на 14. конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу. У име Парламентарне скупштине Медитерана, Давидовац се обратила на конгресу.

 • Координатор Фокус групе за циљеве одрживог развоја др Милорад Мијатовић разговарао је 23. фебруара 2021.године, путем видео позива, са бившом посланицом Парламента Данске и министарком заштите животне средине Кирстен Бросбол и оснивачем организације Посланици за глобалне циљиве. Том приликом, упућен је позив Фокус групи да приступи светској мрежи посланика посвећених постизању Циљева одрживог развоја, која окупља преко 70 посланика, из 36 земаља и пет региона света. Ова мрежа представља глобалну платформу за размену информација и добрих парламентарних пракси у погледу постизања Циљева одрживог развоја.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић учествовао на политичком форуму на високом нивоу о одрживом развоју у седишту Уједињених нација у Њујорку, 18. јула 2019. године. Тема састанка била је оснаживање људи и осигурање инклузивности и једнакости. Укупно 47 држава, чланица Уједињених нација, представило је своје Добровољне извештаје о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој. Међу њима први пут и Србија.

 • Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга учествовала на семинару „Ангажовање парламената у области људских права - одређивање примера добре праксе и нових могућности за деловање“ у Палати нација, у Женеви, од 24. до 26. јуна 2019. године, у организацији Интерпарламентарне уније и Канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествовала је на Шестој седници Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа, у Женеви, од 13. до 17. маја 2019. године. Организатори су били УН (UNDRR), а домаћин Влада Швајцарске.

 • Чланице сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Ковач и Биљана Пантић Пиља учествовале у делу 63. заседања Комисије Уједињених нација за статус жена на тему сексизма, узнемиравања и насиља против парламентарки, 12. марта 2019. године у Њујорку. Савет Европе, Интерпарламентарна унија и стална мисија Финске при УН организовали су пратећи догађај у оквиру финског председавања Саветом Европе, како би се размотрило покретање правних и политичких иницијатива за окончање насиља над женама у политици.

 • Народна послaница Стефана Миладиновић учествовала је у окиру делегације Републике Србије на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена на којем је представљен Четврти периодични извештај о примени Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW), 28. фебруара 2019. године у Палати нација у Женеви.

 • Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао 13. фебруар 2019. године, у Народној скупштини, са специјалним известиоцем Генералног секретара УН за трговину децом и чланицом Националног савета за људска права у Мароку Нађат Мђид Малом (Najat Mjid Maalla), која борави у посети Републици Србији, у сусрет почетку процеса израде Националног плана акције за децу Владе Србије.

 • Делегација Народне скупштине, у чијем саставу су били народни посланици Дубравка Филиповски, као шеф делегације и Милан Лапчевић, учествовала је на Парламентарној радионици у оквиру Светског инвестиционог форума 2018, од 22. до 26. октобра 2018. године у Канцеларији Уједињених нација у Женеви.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији др Милорад Мијатовић, учествовао је 22-23. фебруарa 2018. године на Парламентарном слушању у Уједињеним нацијама на тему „Ка глобалном споразуму за безбедну, уредну и редовну миграцију: Парламентарна перспектива".

 • Милош Алигрудић, члан Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини СЕ и члан Подкомитета за спољне послове ПС СЕ, учествовао је на састанку Подкомитета за спољне послове ПС СЕ поводом 65. седнице Генералне скупштине Уједињених нација и Парламентарног слушања Интерпарламентарне уније, у Њујорку, од 30. новембра до 6. децембра 2010. године.

 • Делегација Народне скупштине Републике Србије, коју је предводио др Оливер Дулић, председник Народне скупштине Републике Србије, учествовала је на Годишњем парламентарном слушању у организацији УН/ИПУ, у Уједињеним нацијама, у Њујорку, од 18. до 23. новембра 2007. године.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Будите у току