10. септембар 2015. Учесници јавног слушања „Сајбер безбедност у Републици Србији“

10. септембар 2015. Учесници јавног слушања „Сајбер безбедност у Републици Србији“

Четвртак, 10. септембар 2015.

Одржано јавно слушање о сајбер безбедности у Републици Србији

Одбор за одбрану и унутрашње послове одржао је данас у Народној скупштини јавно слушање на тему „Сајбер безбедност у Републици Србији“.


Марија Обрадовић, председница Одбора отворила је јавно слушање изразивши задовољство што ће се тема сајбер безбедности размотрити на јавном слушању и што је изазвала велику пажњу и интересовање читаве јавности. Сајбер простор се доживљава као простор који обухвата интернет, телекомуникационе мреже, компјутерске системе, међутим сајбер простор је и друштвени феномен, који обухвата људе који на различите начине утичу на ове техничке системе, као и на огромне количине података који се у тој интеракцији генеришу, истакла је Обрадовић.

„Сајбер простор полако, али сигурно постаје неодвојиви део живота и нашег друштва. Интернет постаје доминантан начин информисања, а све распрострањеније је коришћење on-line услуга државне управе и банака. Оно што је мање видљиво грађанима, а значајно утиче на све нас, јесте то што од интернета зависи и рад све већег броја фабрика које нам пружају услуге од којих зависи наш свакодневни живот. Морамо да узмемо у обзир и ризике које сајбер простор са собом носи, што подразумева и институциолане предуслове за ефикасне одговоре на њих“, додала је Обрадовић.

Она је подсетила да су грађани и привреда свакодневно мета сајбер напада,а да многи нису ни свесни да њима могу бити оштећене многе мреже, као што је енергетски систем, фиксна и мобилна телефонија, финансијски сектор или административно-електронски систем. Овакви напади у сајбер простору су нови изазови за безбедносне структуре, те је обавеза Народне скупштине и Одбора за одбрану и унутрашње послове да укажу на значај системског приступа овом изазову, а сврха данашњег јавног слушања је и да се препознају искуства свих релевантних чинилаца у друштву, како би се обликовао стратешки и политички оквир за сајбер безбедност, посебно имајући у виду да Србија није почетник у овој области, закључила је Обрадовић.

У оквиру прве сесије јавног слушања разговарало се о кључним ризицима сајбер простора за безбедност државе, економије и појединаца, о мапирању ризика, нападача и циљева сајбер напада, о неопходности вишепартнерског модела у изградњи стратешког приступа сајбер безбедности и о изазовима за демократско управљање у области сајбер безбедности.

Горазд Божич, директор националног центра за брзо реаговање на сајбер инциденте у Словенији и члан УО Европске агенције за безбедност мрежа и података упознао је учеснике јавног слушања са мапирањем ризика, нападачима и циљевима сајбер напада, са посебним освртом на начин како се са овим ризицима суочавају организације у Словенији и ЕУ. Ан-Мари Бузату (Anne-Marie Buzatu), заменица директора операција DCAF-a осврнула се у свом излагању на изазове у демократском управљању сајбер безбедношћу и на улогу националних парламената, па и Народне скупштине и њених релевантних одбора, када је сајбер безбедност у питању. Посебно је нагласила важност контролне улоге Народне скупштине и истакла да је потребно образовати посебан одбор који би се бавио сајбер безбедношћу, уз активну сарадњу са приватним и невладиним сектором. Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација упознао је учеснике јавног слушања са информационом безбедношћу у Србији.

О стању сајбер безбедности у Србији говорило се на другој сесији јавног слушања, а представљен је правни и институционални оквир за обезбеђивање сајбер безбедности у Србији, политике и стратегије од значаја за ову област, као и активности појединих државних органа.

На ове теме говорили су Горан Матић, директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података, Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал, Слободан Недељковић, помоћник министра унутрашњих послова и Драган Младеновић из Управе за телекомуникације и информатику Војске Србије.

Трећа сесија јавног слушања одговорила је на питања зашто и како даље. О значају сајбер безбедности за развој земље, привреду и приватни сектор и о могућим моделима за превазилажење тренутних изазова говорили су Арто Рати (Arto Rӓty), стални секретар Министарства одбране Финске, Милан Николић, директор корпоративне безбедности Теленор Србија и Црне Гора и Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије Дипло Центра и Diplo Foundation.

Циљ јавог слушња био је да се учесници информишу о специфичностима претњи по сајбер безбедност у Србији, као и о значају сајбер безбедности за укупну безбедност у земљи. Затим, да се размотре политике и напори Владе у обезбеђивању сајбер безбедности за привреду и све грађане, али и да се размотри могућа улога Народне скупштине у развоју политика у овој области.

Закључујући јавно слушање председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић истакла је да су јавно слушање обележиле исте кључне речи, исти закључци и слање истих порука, као и да није било дисонантних тонова, без обзира на земљу или сектор из којих долазе говорници. “Све ово ми као парламентарцу даје позитиван ветар у леђа да могу да рачунам на све секторе да ће дати подршку парламентарцима код усвајања закона који регулишз ову област“, закључила је председница Обрадовић.

Јавно слушање организовано је уз подршку Женевског центра за демократску контролу оружаних снага (DCAF).

Презентације са јавног слушања:


Одбори везани за ову активност


Видео (3)

Четвртак, 10. септембар 2015. | јавно слушање на тему: Сајбер безбедност у Републици Србији (сесија I) 10.09.2015.

Четвртак, 10. септембар 2015. | јавно слушање на тему: Сајбер безбедност у Републици Србији (сесија II) 10.09.2015.

Четвртак, 10. септембар 2015. | јавно слушање на тему: Сајбер безбедност у Републици Србији (сесија III) 10.09.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4