Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Црна Трава

Среда, 12. јул 2017.

12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održali su 12. jula sednicu izvan sedišta Narodne skupštine, u Crnoj Travi, u prostorijama Obrazovnog centra „Milentije Popović“, na kojoj su razmatrali probleme obrazovanja u nerazvijenim sredinama.


12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Sednici je prisustvovao predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević i direktor tehničke škole „Milentije Popović“ Dragan Kocić. Oni su ukazali na demografske probleme ovog nerazvijenog područja Srbije i istakli da je cilj da se što više porodica vrati da živi u Crnu Travu, što je moguće ako im se obezbede adekvatni uslovi za zapošljavanje i školovanje. Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević ukazao je da Opština ima potencijale za razvoj, ali da država treba da preduzme određene mere kako bi ovaj deo Srbije oživeo. Direktor škole „Milentije Popović“ Dragan Kocić naveo ja da ova škola za dve godine slavi 100 godina postojanja i da treba izbeći situaciju njenog zatvaranja zbog nedovoljnog broja đaka. On je ukazao da je propisani prag za formiranje odeljenja 15 đaka, ali da treba da se posebno tretiraju pogranične nerazvijene opštine i opštine sa mešovitim stanovništvom, jer u njima živi manji broj đaka. Tako bi se obezbedio opstanak škola u onim sredinama koje imaju mali broj stanovnika.

Članovi Odbora su se tokom rasprave složili da država treba da ima poseban program i investicije za nerazvijene opštine. Konstatovali su da veliki problem predstavljaju nepovoljne demografske prilike u ovom kraju, kao i u mnogim ruralnim nerazvijenim područjima.
Članovi Odbora su se složili da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predlože da sa zainteresovanim stranama radi na rešavanju alarmantnih problema u obrazovanju u nerazvijenim sredinama i da sugerišu Ministarstvu da zakonska rešenja moraju da prate promene u demografskim prilikama.

Zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović je školskoj biblioteci poklonio određenu stručnu literaturu.

Ova sednica Odbora, van sedišta Narodne skupštine, održana je, uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: prof. dr Marko Atlagić, Marko Parezanović, Nataša St. Jovanović, dr Danica Bukvić, Fatmir Hasani i Milena Bićanin.


Видео (1)

Среда, 12. јул 2017. | 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 12.07.2017.

Црна Трава: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Понедељак, 12. фебруар 2018. 21. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Сврљиг Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 28. септембар 2017. 16. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Босилеград Има фотографија Има видео снимака
Среда, 12. јул 2017. 12. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Црна Трава Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 26. април 2012. Седамдесет пета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд Има фотографија
Петак, 4. новембар 2011. Шездесет четврта седница Одбора за науку и технолошки развој Бачки Петровац Има фотографија
Понедељак, 31. октобар 2011. Шездесет трећа седница Одбора за науку и технолошки развој Београд Има фотографија
Понедељак, 30. мај 2011. Четрдесет девета седница Одбора за науку и технолошки развој Београд

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.