Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Нови Сад

Уторак, 20. новембар 2012.

Četvrta sednica Odbora za prava deteta

Povodom pobeležavanja Svetskog dana deteta, 20. novembra, Odbor za prava deteta održao su sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Novom Sadu, u OŠ „Sonja Marinković“.


20.novembar 2012. Članovi Odbora za prava deteta u novosadskoj školi „dr Milan Petrović“

20.novembar 2012. Članovi Odbora za prava deteta u novosadskoj školi „dr Milan Petrović“

Pre održavanja sednice, članovi Odbora posetili su školu za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom „dr MilanPetrović„, gde su se upoznali sa radom ove obrazovne institucije i razgovarali o mogućnostima saradnje škole sa resornim odborima Narodne skupštine.

Tom priklikom predsednik Odbora, predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović istakao da je potrebno obezbediti snažnu obrazovnu i socijalnu ikluziju i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pružiti istu šansu u procesu obrazovanja. On je dodao da je u Srbiji siromašno svako četvrto dete, dok 140.000 dece nema obezbeđene ni osnovne potrebe i poručio da deca ne smeju biti u drugom planu i da svaki dan treba da bude dan deteta.

Na sednici Odbora, koja je održana u OŠ „Sonja Marinković“, koja je uspešno prihvatila inkluzivno obrazovanje, članovi Odbora su diskutovali o praksi i izazovima inluzivnog obrazovanja.

Članovi Odbora su zaključili da je neophodno da se poveća broj pedagoških asistenata, koji su ključ sprovođenja procesa inkluzije. Takođe, potrebno je škole prilagoditi deci sa posebnim potrebama uvođenjem većeg broja liftova i rampi, rekonstrukcijom učionica i svega što može olakšati funkcionalnost škola koje su prihvatile inkluzivno obrazovanje.

U nastavku sednice članovi Odbora su pogledali i kratki film „Škola puna života“, u kome učenici škole „Sonja Marinković“ govore o sprovođenju procesa inkluzivnog obrazovanja u ovoj obrazovnoj insistuciji.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF-a, direktori škola „Sonja Marinković“ i „dr Milan Petrović“, koordinator Tima za inkluzivno obrazovanje OŠ „Sonja Marinković“ i koordinator Mreže za inkluzivno obrazovanje, kao i predstavnica Školske uprave Novog Sada.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora, mr Nebojša Stefanović.

Нови Сад: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 12. децембар 2014. Пета седница Одбора за права детета Сремски Карловци Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 5. децембар 2013. 12. седница Одбора за права детета Панчево Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 20. новембар 2012. Четврта седница Одбора за права детета Нови Сад Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.