Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Нови Сад

Уторак, 20. новембар 2012.

Четврта седница Одбора за права детета

Поводом побележавања Светског дана детета, 20. новембра, Одбор за права детета одржао су седницу ван седишта Народне скупштине, у Новом Саду, у ОШ „Соња Маринковић“.


20.новембар 2012. Чланови Одбора за права детета у новосадској школи „др Милан Петровић“

20.новембар 2012. Чланови Одбора за права детета у новосадској школи „др Милан Петровић“

Пре одржавања седнице, чланови Одбора посетили су школу за основно и средње образовање деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом „др МиланПетровић„, где су се упознали са радом ове образовне институције и разговарали о могућностима сарадње школе са ресорним одборима Народне скупштине.

Том прикликом председник Одбора, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић истакао да је потребно обезбедити снажну образовну и социјалну иклузију и деци са сметњама у развоју и инвалидитетом пружити исту шансу у процесу образовања. Он је додао да је у Србији сиромашно свако четврто дете, док 140.000 деце нема обезбеђене ни основне потребе и поручио да деца не смеју бити у другом плану и да сваки дан треба да буде дан детета.

На седници Одбора, која је одржана у ОШ „Соња Маринковић“, која је успешно прихватила инклузивно образовање, чланови Одбора су дискутовали о пракси и изазовима инлузивног образовања.

Чланови Одбора су закључили да је неопходно да се повећа број педагошких асистената, који су кључ спровођења процеса инклузије. Такође, потребно је школе прилагодити деци са посебним потребама увођењем већег броја лифтова и рампи, реконструкцијом учионица и свега што може олакшати функционалност школа које су прихватиле инклузивно образовање.

У наставку седнице чланови Одбора су погледали и кратки филм „Школа пуна живота“, у коме ученици школе „Соња Маринковић“ говоре о спровођењу процеса инклузивног образовања у овој образовној инсистуцији.

Седници су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, УНИЦЕФ-а, директори школа „Соња Маринковић“ и „др Милан Петровић“, координатор Тима за инклузивно образовање ОШ „Соња Маринковић“ и координатор Мреже за инклузивно образовање, као и представница Школске управе Новог Сада.

Седници је председавао председник Одбора, мр Небојша Стефановић.

Нови Сад: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 12. децембар 2014. Пета седница Одбора за права детета Сремски Карловци Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 5. децембар 2013. 12. седница Одбора за права детета Панчево Има фотографија Има видео снимака

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.