Резолуција о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији

Народна скупштина је у Дану за гласање, 16. децембра 2013. године, на Шестој седници Другог редовног заседања Народне скупштине у 2013. години, усвојила  Резолуцију о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији. За усвајање Резолуције гласало је 158 народних посланика, представника свих странака осим Демократске странке Србије. Радни текст Резолуције је припремила Радна група састављена од чланова Одбора за европске интеграције, а уз помоћ стручне Службе Народне скупштине. У току припреме текста Резолуције консултовани су представници Владе Републике Србије,  Канцеларије за европске интеграције и представници цивилног друштва.
Овом Резолуцијом Народна скупштина је потврдила да је стратешки циљ Републике Србије у преговорима о приступањy стицање пуноправног чланства у Европској унији у најкраћем року и да ће својим активним деловањем допринети њиховом успешном вођењу и што скоријем окончању. Резолуцијом се наглашава важност сарадње Народне скупштине и Владе, која је надлежна да води и координира процес преговора  о приступању, како би у најкраћем року били испуњени сви потребни политички, економски, правни и институционални критеријуми за чланство у Европској унији.
Усвајањем Резолуције постиже се политички и друштвени консензус о структури и динамици вођења преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Упоредо са процесом преговора, наставља се са усклађивањем националног законодавства са правним тековинама Европске уније и подстицањем привредног развоја, како би се остварила економска и социјална сигурност и добробит свих грађана Републике Србије.
Резолуцијом се наглашава  неопходност да се у процес праћења преговора о приступању укључе одбори Народне скупштине у чијем делокругу су питања из одговарајућих преговарачких позиција, док ће Одбор за европске интеграције имати централну улогу у координацији свих активности.
Пре утврђивања преговарачке позиције за поједино поглавље, Влада доставља предлог преговарачке позиције Одбору за европске интеграције, који даје мишљење и/или доноси препоруке, које потом  Влада разматра приликом коначног усвајања преговарачке позиције и о томе обавештава надлежни одбор Народне скупштине. Резолуцијом се предвиђа обавеза Владе да подноси Народној скупштини извештај о току преговора о приступању два пута годишње, односно по завршетку шестомесечног циклуса председавања Саветом Европске уније, који се разматра на седници Народне скупштине, као и обавеза шефа Преговарачког тима да подноси извештаје Одбору за европске интеграције најмање једном у три месеца. Влада ће Одбору за европске интеграције имати обавезу да доставља извештаје о резултатима билатералног скрининга за свако преговарачко поглавље.
Стручна Служба Народне скупштине је припремила и Нацрт одлуке о поступку разматрања предлога преговарачке позиције на седници Одбора за европске интеграције и одбора у чијем су делокругу питања из одговарајуће преговарачке позиције, чије се усвајање очекује у наредном периоду.
Усвајањем  Резолуције Народна скупштина јача своју контролну  улогу у процесу преговора и приступања и спремност да кроз сарадњу са цивилним друштвом, стручном јавношћу и другим заинтересованим чиниоцима, обезбеди инклузивност у  свим фазама преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Истовремено се постиже потпуна и благовремена обавештеност о току преговора о приступању, као и постигнутим резултатима.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Будите у току