Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Нови Сад

Четвртак, 23. март 2017.

Пета седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине одржао је заједничку седницу, 23. марта, у Новом Саду, са Одбором Скупштине АП Војводина за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, а дневни ред седнице односио се на активности два одбора у вези са отварањем Поглавља 27 у преговорима за приступање Републике Србије Европској унији.


23. март 2017. Пета седница Одбора за заштиту животне средине

23. март 2017. Пета седница Одбора за заштиту животне средине

У уводном обраћању др Бранислав Блажић присутнe је упознао са делокругом рада и начином деловања Одбора и Народне скупштине у преговорима о приступању Републике Србије у Европску унију. Народна скупштина, како је истакао председник Одбора, донела је Резолуцију о придруживању ЕУ 13. октобра 2004. године, којим се обавезала да ће усклађивање законодавства Србије са правним тековинама Уније добити приоритет у раду Народне скупштине. Крајем 2013. године, доношењем Резолуције Народне скупштине и начелима о преговорима о приступању ЕУ, Народна скупштина позвала је Владу да настави да спроводи национални програм за усвајање правних тековина Европске уније. Скупштина од тада, утврђеном динамиком усваја законе из Националног програма о приступању ЕУ и прати примену закона, а Влада два пута годишње подноси извештај Скупштини. Надаље, Блажић је образложио да пре утврђивања преговарачке позиције, за поједино поглавље, Влада доставља предлог преговарачке позиције Одбору за европске интеграције, а да је Одбор за заштиту животне средине надлежан за разматрање преговарачке позиције за Поглавље 27. С обзиром на то да предлог преговарачке позиције за Поглавље 27 још није завршен, Одбор за заштиту животне средине га још није разматрао, али се кроз тромесечно информисање Одбора о раду Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, обавештава о току израде овог документа и свим активностима ресорног министарства која се односе на припрему за отварање поменутог поглавља. Одбор је у сталној комуникацији са Министарством и са цивилним сектором кроз механизам „Зелена столица“.

Жељко Пантелић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине, истакао је да је Преговарачка група 27, добила скрининг Извештај за поглавље 27, као и писмо Републике Словачке, досадашњег председавајућег Савета ЕУ којим је Република Србија позвана да поднесе преговарачку позицију за Поглавље 27, без почетних мерила. Питања која изазивају забринутост ЕУ, у вези са поглављем, су укидање функционалне агенције за хемикалије, недостатак фонда за заштиту животне средине као засебне и оперативне институције која располаже са свим приходима еколошких накнада, флуктуација запослених и ограничена финансијска средства.

Присутнима се обратио и Владимир Галић, секретар Покрајинске владе АП Војводина, који је поднео извештај о активностима за припреме отварања Поглавља 27. У оквиру својих надлежности, Галић је навео да Секретаријат делује у области одрживог развоја и заштите животне средине, нарочито у домену заштите природе, праћења квалитета ваздуха, мерења буке, управљања отпадом и смањења индустријске загађености. На седници о постигнутим резултатима у преговорима за отварање Поглавља 27, говорили су и Синиша Митровић, саветник председника Привредне коморе Србије и Наташа Ђерек, представник Радне групе Националног конвента о Европској унији за поглавље 27.

У наставку седнице, присутни су дискутовали о изазовима у вези са Поглављем 27, стратешким приоритетима, начину финансирања Зеленог фонда, јавно-приватном партнерству у организацији депонија, казненим мерама за загађивање животне средине и увођењу послова сакупљања секундарних сировина у легалне токове.

Седници су присуствовали председник Одбора др Бранислав Блажић, чланови и заменици чланова Одбора Радослав Цокић, Соња Влаховић, Борка Грубор, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Ивана Стојиљковић, Јасмина Каранац, Владимир Петковић и Соња Павловић, председавајућа седници Бранислава Јефтић, председница Одбора Скупштине АП Војводина за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине, заједно са члановима покрајинског Одбора, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, представници Покрајинске владе АП Војводина, представници Привредне коморе Србије и представници организација кроз који делују цивилна друштва.


Видео (1)

Четвртак, 23. март 2017. | Пета седница Одбора за заштиту животне средине 23.03.2017.

Нови Сад: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине Чачак Има фотографија Има видео снимака
Петак, 4. јун 2021. Осма седница Одбора за заштиту животне средине Сремска Митровица Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 24. септембар 2013. 30. седница Одбора за заштиту животне средине Суботица Има фотографија
Петак, 10. октобар 2008. Трећа седница Одбора за заштиту животне средине Панчево

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.