Четвртак, 3. децембар 2020.

Трећа седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора, одржаној 3. децембра, представљен је „Нацрт извештаја о постзаконодавном надзору Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и Закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетомˮ који је припремљен у оквиру регионалног програма Вестминстерске фондације за демократију.


Председник одбора др Муамер Бачевац истакао је отварајући седницу да је Република Србија у претходном периоду много учинила на побољшању животних стандарда особа са инвалидитетом, као и да су њихови проблеми постали видљивији . Он је нагласио да ће све релевантне институције и органи наставити да раде на отклањању препрека са којом се ова осетљива група наше популације сусреће, у шта ће активно бити укључена удружења особа са инвалидитетом. Бачевац је подсетио да се данас обележава Међународни дан особа са инвалидитетом, што треба да подстакне додатно унапређење контролне функције Одборе, чиме ће аутоматски бити унапређен и законодавни оквир.

Регионални директор Програма Вестминистерске фондације за демократију на Западном Балкану Емил Атанасовски, истакао је да је циљ пројекта био посматрање примене закона, три године уназад, на основу чега је поднет Нацрт извештај са низом препорука. Он је нагласио да је Народна скупштина друга у региону која је израдила овакву врсту извештаја, који је показао да се, и поред тога што је Србија урадила много у протекле 14 година на успостављању антидискриминаторског законског оквира, особе са инвалидитетом и даље сусрећу са низом препрека у свакодневном функционисању, пре свега са проблемом при запошљавању,што их чини директно угроженим ризиком од сиромаштва. И даље је један од водећих проблема физичка приступачност јавних објеката, о чему сведочи и податак да је на претходним парламентарним изборима чак 56% бирачких места било неприступачно за особе са инвалидитетом. Тај, али и многи други проблеми биће превазиђени Стратегијом за унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, који је усвојила Влада Републике Србије.

Током расправе чланови Одбора су изразили мишљење да је Нацрт извештаја добар, али да га треба допунити низом значајних резултата који су чињенично постигнути на побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 3. децембар 2020. | Трећа седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 03.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5