2. децембар 2021. Седма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

2. децембар 2021. Седма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Четвртак, 2. децембар 2021.

Седма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву за четвртак, 2. децембар 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Председник је за ову седницу утврдио дневни ред са једном тачком и то: Обраћање Народној скупштини Њ. Е. господина Дуартеа Пашека, председника Интерпарламентарне уније.

По завршетку обраћања председника Интерпарламентарне уније Њ. Е. господина Дуартеа Пашека, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.

ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)

(Седница је почела у 10.10 часова. Председава Ивица Дачић, председник Народне скупштине.)

*
**

ПРЕДСЕДНИК: Поштовани народни посланици, Ваша Екселенцијо, поштоване даме и господо, отварам Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.
Ову посебну седницу сазвао сам да би се Народној скупштини обратио председник Интерпарламентарне уније, Његова Екселенција, господин Дуарте Пашеко.Част ми је да, у име Народне скупштине и у своје име, поздравим Његову Екселенцију, господина Дуартеа Пашека, председника Интерпарламентарне уније.
Поред њега поздрављам и представнике дипломатског кора у Републици Србији, који присуствују данашњој посебној седници.
Желим пре него што дам реч господину Пашеку да изразим велико задовољство и захвалност због прихватања нашег позива да посети Србију и због реализације ове посете у кратком року.
Ми смо поносни на чињеницу због које смо и организовали ову посету, на чињеницу да наше чланство, чланство Србије у Интерпарламентарној унији има тако дугу историју, а то је 130 година.
Србија је само две године након формирања Интерпарламентарне уније, а то је једна од најстаријих међународних организација, Србија је 1891. године на трећој Конференцији у Риму постала чланица. Она је била једна од првих земаља која је постала чланица Интерпарламентарне уније, а Интерпарламентарна унија је била једна од првих међународних организација у коју се Србија учланила.
Такође, поносан сам на чињеницу да је Народна скупштина Републике Србије пре две године била изузетно добар домаћин 141. Скупштине Интерпарламентарне уније, која је одржана овде код нас у Београду.
Подсетићу да је Интерпарламентарна унија најстарија међународна парламентарна организација, која је основана 1889. године, да представља највећи форум парламентараца у којем се води дијалог о миру и сарадњи међу народима, негује и унапређује концепт представничке демократије, успостављање контакта, сарадња и размена искустава међу парламентима и парламентарцима, разматра питања од међународног значаја, од слободне трговине, промоције људских права, родне једнакости, права детета и свих других актуелних тема.
Интерпарламентарна унија има 179 држава које су представљене у шест геополитичких група и 13 регионалних парламентарних скупштина, као придружене чланице.
Наша земља је и пуноправни члан Групе „12 плус“. То су земље Европе, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда.
1/2ДЈ/ЉЛ

Такође, подсетићу вас да ми имамо званичну делегацију Народне скупштине у Интерпарламентарној унији.
Још једном се заиста најсрдачније захваљујем председнику Интерпарламентарне уније што је поводом обележавања 130 година нашег чланства прихватио да дође у посету одмах после скупа Интерпарламентарне уније у Мадриду, који је одржан овог викенда.
Сада позивам Његову Екселенцију, господина Дуартеа Пашека, председника Интерпарламентарне уније да нам се обрати. Изволите.

2/1АЛ/МП10.15 – 10.20

ДУАРТЕ ПАШЕКО: Уважене колеге, парламентарци, ми смо сви парламентарци, сви смо колеге, уважени чланови дипломатског кора, даме и господо, дозволите ми да почнем тако што ћу вам свима, посебно вама, председниче, изразити саучешће због смрти господина Мркоњића након живота који је посветио политици, парламентаризму и са посебном жељом да поново изгради вашу земљу након рата. Молићемо се за њега, али живот иде даље.
У овом тренутку сам овде да говорим о посебном датуму за ваш парламент, а то је 130-а годишњица вашег чланства у Интерпарламентарној унији. Почаствован сам што могу да будем у Београду и да прославим са вама годишњицу вашег чланства. Захваљујем вас се господине председниче Ивице Дачићу што сте ме позвали да дођем овде. Захваљујем вам се и на топлом гостопримству. Овде од када сам дошао се осећам као код куће не само зато што имам овде много пријатеља у вашем парламенту, већ и због начина на који сте ме ви, господине председниче, примили је начин којим вас прима прави пријатељ.
Такође желим да искористим ову прилику да изразим велику захвалност Народној скупштини на томе што је била домаћин 141. заседања Интерпарламентарне уније у октобру 2019. године.
Резултати тог састанка су важни. Ми смо овде у Београду усвојили Резолуцију, рецимо, о климатским променама јер смо заиста схватили да је то био велики разлога за забринутост и још увек је и Резолуција коју смо донели овде у Београду ће обликовати рад Интерпарламентарне уније у будућности, тако да то није био само овде један састанак. То је био састанак који је имао и оставио конкретан утицај и утисак на рад Интерпарламентарне уније.
Хвала вам пуно. Можда нисам правилно рекао, али желим да вам кажем хвала уважени парламентарци.
Интерпарламентарна унија, као што је господин председник рекао је највећа парламентарна организација на свету. Има 179 земаља чланица. Недостаје нам још само 14 да остваримо то универзално чланство у Интерпарламентарној унији. Ту су земље са свих континената и парламентарци са свих континената и у овој организацији они раде тако што разговарају, тако што се састају да дискутују и да усвајају резолуције које после тога можемо да примењујемо у нашим земљама.
Ми смо глобална организација националних парламената и понекад људи кажу да је заиста важна та организација. Да, јесте. Као што знате, ми смо политичари и лични контакти које остваримо између нас су од суштинског значаја за решавање правих реалних проблема.

3/1МЈ/ИР10.20 – 10.25

Пре два дана у Мадриду сам помогао да се оствари један састанак Одбора за питања средњег истога, ту су колеге из Кнесета, из Израела и колеге из органа власти Палестине сели за исти сто и разговарали су о питањима која се њих тичу, која утичу на њих. Не знам баш пуно форума у којима они међусобно разговарају. Е, па то се у оквиру Интерпарламентарне уније десило, тако да ми радимо заједно да пронађемо решења за глобалне проблеме.
Као што смо видели пре скоро две године, у многим земљама лидери су мислили да могу сами да живе, да одлучују о неким стварима сами, да није важно да постоје односи са другим земљама, међутим, дошло је до проблема у једном делу света. Ти проблеми су се прелили на Европу, Америку, Африку, проширило се на све континенте. Тако да је то показало свима нама колико је наш свет мали.
Ако смо до сада имали неке сумње, погледајте шта се десило са вакцинама, успели смо да их направимо заједничким радом научника са севера, југа, истока, запада. Радили су заједно на проналажењу решења. То нам је показало да само уколико заједно радимо биће могуће да се изборимо и да однесемо победу над глобалним проблемима.
Интерпарламентарна унија је организација која удружује парламентарце из свих земаља, као што сам рекао. То је била прва организација која је у 19. веку, пре више од 130 година удружила парламенте. Због нашег стварног рада, Интерпарламентарна унија је освојила не једну, већ две Нобелове награде за мир због свог доприноса, промовисању и подстицању дијалога између парламентараца из земаља из читавог света.
Интерпарламентарна унија је организација којој сте се и ви придружили пре 130 година. честитам вам свима, честитам свим парламентарцима у вашој земљи који су радили са Интерпарламентарном унијом, који су донели одлуку да постану чланице Интерпарламентарне уније и који су одлучили да одрже везу са Интерпарламентарном унијом.
Тај дух наших оснивачких чланица и њихова визија да се створи једна глобална парламентарна заједница је још увек веома жив и то данас у времену када су демократија, мир и развој под претњом и изазовима у многим деловима света. Можда мислимо да је демократија нешто што ће бити присутно у нашим живота заувек. Не, драги пријатељи, демократија је као цвет. Морамо да га заливамо сваки дан. Ако не заливамо, сведочићемо сушењу цвета, односно његовој смрти. И демократија је као цвет. Дакле, схватићемо колико нам је вредна тек када је изгубимо.
Тако да вас молим да радимо заједно, да бранимо демократски начин живота у коме људи поштују једни друге, било да се са њима слажу или не слажу у слободном друштву и то је управо једна од ствари на којој Интерпарламентарна унија ради.

4/1МВ/MJ10.25 – 10.30
Никада свету није била потребна сарадња између парламентараца колико му је потребна данас, управо у борби против изазова са којима се суочавамо. Ниједна земаља не може се изборити са изазовима сама, посебно кад се суочи са изазовима и глобалним проблемима као што су климатска, ванредна ситуација, економске кризе, одрживи развој, тероризам, да набројим само неколико. Али, изазови постоје.
Неучешће јавности и погрешне представе о политици данас воде ка повећању неповерења у демократске институције као што је парламент, а то за узврат подрива мир, демократију и владавину права. То сматрам снажним сигналом да парламенти морају имати централну улогу као представничке, делотворне, снажне институције. Од срозавања демократског управљања, па све до економске неједнакости, свуда постоји очигледна потреба да глас парламента утре пут напретку на националном регионалном међународном нивоу.
Ми смо заједно успели у Интерпарламентарној унији да одржимо тај осећај ургентности кроз неколико глобалних парламентарних догађаја у последње две године, који су нам показали да демократија није прекинута и парламенти нису прекинути пандемијом. Људи су патили и ми сви парламентарци смо пронашли начин да радимо и током саме пандемије, ми као парламент, а самим тим и Интерпарламентарна унија.
Дозволите ми да кажем да још увек радимо. Наравно, наставили смо да радимо, али није било исто у ове две године. Од нашег састанка у Београду, у октобру 2019. године, сусрели смо се уживо тек прошлог септембра у Бечу. Током скоро две године имали смо само онлајн састанке. Свакако, боље и то, него да потпуно затворимо врата, али та врста рада није иста као када се састанемо уживо.
Сада смо се вратили, поново држимо глобалне парламентарне догађаје. Имали смо у прошлом септембру Глобалну конференцију председника парламената. Имали смо и Генералну скупштину у Мадриду, која је завршена пре неколико дана.
На тој онлајн 142. Скупштини Интерпарламентарне уније посланици су утврдили парламентарне стратегије које су неопходне да се спасу животи, тако што ће се убрзати једнака расподела вакцина и поново изградити одрживе и инклузивне економије.
Сви ми смо схватили да тек када се сви вакцинишу, сви ће бити безбедни. Вакцине би требало да дођу до сваког дела и угла света. Треба да буду доступне свим земљама и свим људима у свету. Наравно, морамо да радимо на промени менталитета, јер понекад су вакцине доступне, а људи не желе да их приме. Али, они морају да схвате да уколико не желе да приме вакцину, они не угрожавају само свој живот, већ и животе других.
После тога, председници парламената из читавог света су имали једну конференцију у Бечу и тамо су се посветили, обавезали на изградњу делотворнијег мултилатерализма кроз своје парламентарно вођство. То је био један посебан тренутак у коме су они показали једну посвећеност мултилатерализму као једном од начина, можда суштинског начина остваривања међународних односа.
У Бечу се, такође, неких 20% председница парламената, колико их има у свету, окупило на 13. Самиту и на врх своје агенде су ставили једнакост и оснаживање жена.

5/1МЗ/ИЋ10.30 – 10.35


Једнако важан је такође био парламентарни допринос глобалним напорима у борби против тероризма, што је довело до првог Глобалног парламентарног самита за борбу против тероризма, који смо такође организовали у септембру.
С обзиром да је демократија све више под изазовом широм света, наша недавна Скупштина у Мадриду, на њој смо мобилизовали напоре како бисмо пронашли нове приступе да обновимо и очувамо демократију. То је све одражено у нашој декларацији коју смо донели у Мадриду и она укључује један план активности који ми у нашем раду као парламентарци треба да спроводимо. То је јако важно да постоји сарадња између парламентараца из различитих земаља и сарадња између различитих посланика који припадају различитим политичким партијама.
Дакле, драги пријатељи, ова три глобална парламентарна самита која су одржана ове године су направила један замајац у вези три ургентна питања у нашем времену, а то је економски опоравак, делотворан мултилатерализам и јачање демократије. Верујем да је сада право време да обезбедимо да економије буду оживљене и да буду функционалне за свакога и да делотворан мултилатерализам буде основа међународних односа и да се кључни елементи демократских друштава заштите. Уверен сам да су председник парламента и парламентарци Србије били уз Интерпарламентарну унију у сваком тренутку, како би обезбедили да се парламентарни глас и деловање у овим узнемирујућим временима чује и да ради за грађане.
Драге колеге, Интерпарламентарна унија је сада у прилици да се прилагоди новим изазовима. Наш нови стратешки оквир који је за наредних пет година усвојен у Мадриду окупиће заједно парламенте и посланике, укључујући и извршну грану власти, грађане, цивилно друштво и кључне глобалне партнере. Немогуће је радити сам. Морамо да сарађујемо са извршном граном власти, са грађанима, нашим бирачима, са цивилним друштвом и са глобалним партнерима, уколико желимо да остваримо наше циљеве.
Ова парламентарна синергија ће нам помоћи да се усредсредимо на оно што је неопходно како бисмо решили све веће друштвене и економске неједнакости, како бисмо се бавили све већом дигиталном подељеношћу, слабљењем поверења јавности у националне и глобалне институције, како би се борили против све већих претњи за парламент и погоршања демократије.
Драги парламентарци, од суштинског је значаја да сваки парламентарац обави свој део посла, јер ми можемо усвајати најбоље међународне декларације и резолуције, али без посвећености самих парламената, а посебно посвећености сваког посланика, односно парламентарца појединачно, ти текстови ће бити узалудни. Дакле, потребно је деловање.
Уважени председниче парламента, уважени парламентарци, будите уверени да ће Интерпарламентарна унија наставити да служи као један слободан глобални форум за дијалог, сарадњу, парламентарну дипломатију и деловање – акцију. Хајде да радимо заједно и да поново изградимо свет без подела, без неслагања, један свет који је безбедан и просперитетан, свет који будуће генерације заслужују. Ми можемо да учинимо нешто да направимо разлику служећи грађанима. Дакле, ми морамо да схватимо ово сваки дан када се пробудимо да ми можемо да учинимо нешто да направимо разлику. Ми смо спремни да то урадимо и урадићемо то. Хвала вам на пажњи.

5/2МЗ/ИЋ

ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем се Његовој Екселенцији господину Дуартеу Пашеку, председнику Интерпарламентарне уније, на обраћању.
Још једном се захваљујем на томе што је указао посебну пажњу Републици Србији да учествује у обележавању овог за нас веома значајног јубилеја – 130 година чланства Републике Србије у Интерпарламентарној унији.
Тиме закључујем данашњу Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву. Хвала.

(Седница је завршена у 10.35 часова.)Видео (1)

Четвртак, 2. децембар 2021. | Седма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 02.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4