Ентеријер

Библиотека

Упоредо са завршетком радова на архитектонским елементима екстеријера и ентеријера, архитекта Никола Краснов је приступио изради идејног пројекта за опремање унутрашњег простора Скупштине. Пројекат су чинили нацрти за намештај, расветна тела, тепихе и драперије, исцрпан текстуални опис, као и тлоцрти тачног распореда намештаја. Свака просторија, независно од свог значаја и функције, прецизно је дефинисана овим пројектом, тако да је данас могућа аутентична реконструкција свих простора у оквиру скупштинског здања.

У опремању ентаријера посебна пажња је посвећена просторијама које заузимају најзначајније место у Скупштини. То су: велика и мала пленарна сала, велики хол, заједно са четири одборске сале које га окружују, библиотека, председнички и потпредседнички кабинети, дипломатски салон и сале посланичких клубова.

Дипломатски салон

У згради Скупштине налазе се две групе намештаја. Прву групу чини намештај који је средином четврте деценије двадесетог века израђен по нацртима Николе Краснова и који са осталим елементима ентеријера чини јединствену стилску целину. Другу групу чини намештај, који је током друге половине двадесетог века постепено замењивао оригинални и који и данас чини основу ентеријерске опреме скупштинских просторија. Оригинални намештај фрагментарно је расут по целом здању.

На основу сачуваног мобилијара, изграђеног у периоду од 1935. до 1938. године, може се закључити да је изузетна пажња поклањана квалитету употребљених материјала. Намештај јеизрађен од првокласне славонске храстовине и ораховине највишег квалитета, а пресвучен је пажљиво одабраном кожом, црвене, зелене, плаве и браон боје. Столарске и тапетарске радиове извели су најбољи међуратни мајстори.

Хол

Дипломатски салон

Намештај прати важност и репрезентативност објекта. У зависности од значаја простора за који је пројектован, мења се обим употребљених декоративних елементата, али квалитет обраде остаје уједначен. Главна декоративна техника коришћена у украшавању овог намештаја је дуборез. За украшавање су узети и комбиновани елементи историјских стилова, од ренесансе, преко барока и рококоа до ампира, а у конструкцији појединих предмета приметан је и утицај,тада владајућег, арт декоа.

Централни хол, дипломатски салон и библиотека су једини простори скупштинског здања који су у целини сачували оригинални распоред намештаја по пројекту Николе Краснова. У великој и малој пленарној сали сачуване су оригиналне посланичке клупе и столови. Мобилијар за кабинет председника Скупштине и пратеће службе чини једну од најлепших стилских целина која у великој мери подсећа на оригиналну поставку.

Намештај из друге половине 20. века је стилски разнолик. Уочљива је жеља да се прати монументалност и репрезентативност међуратног намештаја. Из овог периода посе-бно се истичу два конференцијска стола из одборских сала, која у свему прате изворни дух Красновљених пројеката, савршено се уклапају у ентеријере ових простора, преузимајући добро укомпоноване декоративне елементе довратника и штуко декорације.

Део ентеријера

Део ентеријера

Архитекта Никола Краснов је у пројектовању мобилијара за ово здање показао сво своје знање и искуство, пруживши наручиоцима ентеријер достојан значајаове државне институције.

Светлећа тела, као и остали елементи ентеријера, чији је аутор Никола Краснов, посебно су пројектовани за ово репрезентативно здање.

Кабинет председника Скупштине

Распоређена на свим нивоима, у зависности од намене простора, више су или мање раскошна. Декоративним изгледом, стилски прате целови-ти амбијент ентеријера. Постављене 1936. године, уз неколико изузетака, до данас је сачувано преко 600 комада оригиналних светиљки, које се могу разврстати у четири групе: лустере, плафоњере, вандарме (аплике) и канделабре. Све су израђене од бронзе или месинга са одговарајућим стакленим деловима.

Кабинет председника Скупштине

Најрепрезентативнији међу светлећим телима јесте лустер који се налази у дипломатском салону, а припада групи полијелеја од позлаћене бронзе са 36 свећа.

У два председничка кабинета налазисе исти тип раскошног лустера, који указује на значај ових просторија. Својим савршеним пропорцијама истичу се канделабри у вестибилу, доприносећи општем утиску репрезентативности скупштинског здања.

Део ентеријера

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току