Србија домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније 13-17. октобра


Република Србија биће домаћин 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године.
Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године.
Очекује се да ће заседање у Београду окупити више од 100 парламентарних делегација из читавог света, међу којима велики број председника и потпредседника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.
Тако ће Београд после 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.
Заседање Интерпарламентарне уније у Београду уједно је прво заседање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је последње заседање у европској држави одржано 1999. године у Немачкој.

Активности

 • Среда, 16. октобар 2019.

  Посета Центру за заштиту одојчади, деце и омладине

  Чланице делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији, народне посланице Јелена Мијатовић и Мира Петровић, посетиле су, заједно са парламентарцима ИПУ и представницима Канцеларије Уницефа у Србији, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине.

 • Среда, 16. октобар 2019.

  Гојковић са председником Парламента Индије

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Парламента Републике Индије на челу са председником Дома народа Омом Бирлом, који учествује на 141. заседању ИПУ. На састанку је истакнуто да две земље карактерише вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, утемељено сарадњом у Покрету несврстаних земаља.

 • Среда, 16. октобар 2019.

  Сандра Божић, чланица делегације Народне скупштине у ИПУ на расправи о једнакости на тему Не у мом парламенту: Националне и регионалне стратегије

  Члан делегације Народне скупштине у ИПУ Сандра Божић учествује у расправи о једнакости на тему #Не у мом парламенту: Националне и регионалне стратегије. У овој отвореној дебати подстиче се интеракција и слободно изражавање ставова учесника.

  На скупу учествује и председницa ПССЕ Лилиана Мори Паскије.
Међународни дан демократије


Интерпарламентарна унија ће 15. септембра 2019. године прославити Међународни дан демократије.
Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представљ део светске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свету.
Међународни дан демократије такође је прилика да се сетимо и предузмемо активности за јачање слогана ИПУ:
„За демократију. За свакога.“
Интерпарламентарна унија је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију. Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.

Универзалнa декларацијa о демократији

Декларација о критеријумима за слободне и фер изборе


Откако је први пут успостављен тај дан, широм света су одржане стотине парламентарних догађаја. Они укључују такмичења у фотографији, радионице за децу, дебате уживо на телевизији, телефонска укључења на радију и састанке са организацијама цивилног друштва.