Србија домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније 13-17. октобра


Република Србија биће домаћин 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године.
Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године.
Очекује се да ће заседање у Београду окупити више од 100 парламентарних делегација из читавог света, међу којима велики број председника и потпредседника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.
Тако ће Београд после 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.
Заседање Интерпарламентарне уније у Београду уједно је прво заседање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је последње заседање у европској држави одржано 1999. године у Немачкој.

Активности

 • Четвртак, 17. октобар 2019.

  Проф. др Жаркo Обрадовић на панелу Парламенти у свету који се мења

  Члан делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији (ИПУ) проф. др Жарко Обрадовић учествовао је на консултацијама о Глобалном парламентарном извештају за 2021. годину, на панелу Парламенти у свету који се мења, у оквиру 141. заседања ИПУ у Београду.

 • Четвртак, 17. октобар 2019.

  Гојковић последњег дана заседања ИПУ имала низ билатералних сусрета

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас, последњег дана 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, које је окупило више од 2.000 учесника из читавог света, са потпредседницом Парламента Кубе, као и председницима парламената држава Зимбабве, Сијера Леоне и Бутан.

 • Четвртак, 17. октобар 2019.

  Чланови делегације Народне скупштине у ИПУ присуствују састанку Главног савета 141. Скупштине ИПУ

  Чланови делегације Народне скупштине у Интерпарлaментарној унији Младен Грујић, др Милорад Мијатовић и шеф делегације др Владимир Орлић присуствују састанку Главног савета 141. Скупштине ИПУ у Београду.

  Главни савет данас разматра одлуке о људским правима посланика и извештаје са тематских састанака 141. Скупштине ИПУ.
Међународни дан демократије


Интерпарламентарна унија ће 15. септембра 2019. године прославити Међународни дан демократије.
Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представљ део светске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свету.
Међународни дан демократије такође је прилика да се сетимо и предузмемо активности за јачање слогана ИПУ:
„За демократију. За свакога.“
Интерпарламентарна унија је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију. Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.

Универзалнa декларацијa о демократији

Декларација о критеријумима за слободне и фер изборе


Откако је први пут успостављен тај дан, широм света су одржане стотине парламентарних догађаја. Они укључују такмичења у фотографији, радионице за децу, дебате уживо на телевизији, телефонска укључења на радију и састанке са организацијама цивилног друштва.