Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Панчево

Петак, 10. октобар 2008.

Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Odbor za zaštitu životne sredine održao je Treću sednicu 10. oktobra, u zgradi Grada Pančeva. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Čedomir Jovanović.


Odbor za zaštitu životne sredine održao je Treću sednicu 10. oktobra, u zgradi Grada Pančeva. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Čedomir Jovanović.

Pančevo je jedan od gradova koji se nalazi na crnoj ekološkoj mapi Srbije, a sa problemima zaštite životne sredine Pančeva, članove Odbora i narodne poslanike upoznali su dr Miladin Avramov, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održiv razvoj, Vladimir Delja, član gradskog Veća zadužen za zaštitu životne sredine, Ljiljana Stanojević, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja i Olga Šipovac, sekretar Sekretarijata za životnu sredinu Grada Pančeva.

U nastavku sednice, članovi Odbora i narodni poslanici postavljali su pitanja i diskutovali sa predstavnicima Vlade i lokalne vlasti. Pančevo je jedan od 237 registrovanih ugroženih mesta u Srbiji i učesnici sednice su se složili da je potrebno jedinstveno i brzo reagovati u rešavanju problema zagađenosti ovog grada i njegove okoline u kojoj je smeštena industrijska tzv. južna zona (Azotara, HIP Petrohemija i Rafinerija nafte Pančevo).

Članovi Odbora su zaključili da je potrebno odmah organizovati sastanak sa predsednicom parlamenta i šefovima poslaničkih grupa, kako bi se u Skupštini ubrzalo usvajanje akcionog plana i Zakona o zaštiti životne sredine. Istovremeno bi trebalo ojačati koordinaciju između Odbora, Vlade i nadležnih ministarstava, uz uvođenje predstavnika lokalne samouprave i pokrajine u tu kordinaciju, kao i zajednički rad na budžetu.

Predsednik Odbora, Čedomir Jovanović je naglasio da se neće odustati od sistemskog rešavanja problema zaštite životne sredine u Pančevu, dodavši da Odbor ima u planu da poseti i druga ugrožena mesta u Srbiji, od kojih je jedan od najzagađenijih grad Bor.

Članovi Odbora, obišli su u južnoj zoni HIP Petrohemiju, u kojoj su posetili fabriku otpadnih voda i skladište opasnog otpada. HIP Petrohemija je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, koja je svojim akcionim planom za ovu godinu izdvojila 13 miliona evra za mere zaštite. Izvršni direktor HIP Petrohemija, Zoran Mioč je istakao da će do septembra 2009. godine biti završena sanacija fabrike otpadnih voda, koja je jedan od najvećih zagađivača u južnoj zoni.

Панчево: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине Чачак Има фотографија Има видео снимака
Петак, 4. јун 2021. Осма седница Одбора за заштиту животне средине Сремска Митровица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 23. март 2017. Пета седница Одбора за заштиту животне средине Нови Сад Има фотографија Има видео снимака
Уторак, 24. септембар 2013. 30. седница Одбора за заштиту животне средине Суботица Има фотографија
Петак, 10. октобар 2008. Трећа седница Одбора за заштиту животне средине Панчево

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.