Општа билатерална сарадња

У оквиру непосредне, опште билатералне сарадње, реализују се парламентарне посете нашој земљи на свим нивоима и парламентарни контакти (појединачни разговори са страним парламентарним делегацијама или парламентарцима) у Народној скупштини Републике Србије. С друге стране, организују се билатералне посете посланика Народне скупштине Републике Србије другим земљама, пре свега председника Народне скупштине, делегација радних тела и других делегација.

У Народној скупштини остварују се и међународни контакти и разговори са страним државним функционерима и личностима, представницима међународних организација и других међународних форума који долазе у посету нашој земљи, као и са представницима дипломатског кора.


Aктивности

 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић је на позив Сергеја Наришкина, председника Државне Думе Руске Федерације, боравила у посети Руској Федерацији, у Москви, од 21. до 23. децембра 2014. године.
 • Делегација Сената Републике Италије коју је предводио сенатор Ванино Кити, председник Одбора за политику Европске уније, водила је разговор у Народној скупштини са Александром Сенићем, председником и члановима Одбора за европске интеграције 15. децембра 2014. године.
 • Делегација Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику коју је предводила др Александра Томић, председница Одбора, одржала је састанак са Одбором за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе у оквиру Регионалне мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције Западног Балкана, Подгорица, 12. децембра 2014. године.
 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић на позив Огтаја Асадова, председника Националне скупштине Републике Азербејџан, посетила је Азербејџан, у Баку, од 10. до 12. децембра 2014. године.
 • Делегација Одбора за дијаспору и Србе у региону коју је предводио Јанко Веселиновић, председник Одбора, посетила је представнике Срба у Тирани, Албанија, од 30. новембра до 4. децембра 2014. године.
 • Делегација Сената Румуније коју су предводили Петру Филип, председник Одбора за спољне послове и Бен-Они Арделеан, председник Парламентарне групе пријатељства (ПГП) са Србијом водила је одвојене разговоре у Народној скупштини са члановима ПГП са Румунијом, др Дијаном Вукомановић, заменицом председника Одбора за спољне послове, проф. др Владимиром Маринковићем, потпредседником Народне скупштине, као и са Зораном Бабићем, председником Посланичке групе Српске напредне странке, 21. новембра 2014. године.
 • Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијартo разговарао је у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 20. новембра 2014. године.
 • Делегација Националне Народне скупштине Демократске Народне Републике Алжира коју је предводио Мохамед Ларби Оулд Келифа, председник, боравила је у званичној посети Србији од 17. до 19. новембра 2014. године и притом водила одвојене разговоре у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, председницима и члановима Одбора за спољне послове, Одбора за одбрану и унутрашње послове и Посланичке групе пријатељства Србија - Алжир.
 • Делегација Градске куће Јужне Каролине, САД, водила је разговор у Народној скупштини са проф. др Владимиром Маринковићем, потпредседником Народне скупштине, 1. новембра 2014. године.
 • Eлизабет Гигу, председник Одбора за спољне послове Националне скупштине Француске, водила је разговор у Народној скупштини са Александром Ђуровић, председницом Одбора за спољне послове Народне скупштине, 31. октобра 2014. године.
 • Делегација СР Немачке коју је предводио Бартоломеус Калб, посланик немачког Парламента и заменик председника Одбора за буџетска питања, водила је разговор у Народној скупштини са Верољубом Арсићем, потпредседником Народне скупштине, 29. октобра 2014. године.
 • Председник Парламента Грчке Евангелис Меимаракис разговарао је у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 23. октобра 2014. године.
 • Министар одбране Републике Македоније Зоран Јолевски водио је разговор у Народној скупштини са Маријом Обрадовић, председником Одбора за одбрану и унутрашње послове, 22. октобра 2014. године.
 • Жолт Немет, председник Одбора за спољне послове Парламента Мађарске, водио је разговор у Народној скупштини са Александром Ђуровић, председницом Одбора за спољне послове, 16. октобра 2014. године.
 • Кристофер Марфи, сенатор САД, водио је одвојене разговоре у Народној скупштини са члановима Одбора за спољне послове, члановима делегације при ПС ОЕБС и члановима Посланичке групе пријатељства са САД, 15. октобра 2014. године.
 • Бранислав Бореновић, председник и Борис Јеринић, члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НС Републике Српске, водили су разговор у Народној скупштини са Александром Сенићем, председником и члановима Одбора за европске интеграције, 6. октобра 2014. године.
 • Делегација Парламента Данске посетила је Народну скупштину и водила одвојене разговоре са Маријом Обрадовић, председницом Одбора за одбрану и унутрашње послове, члановима Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције, шефом сталне делегације при ПС НАТО и шефом сталне делегације при ПС ОЕБС, 26. септембра 2014. године.
 • Посланик Бундестага Kристоф Штресер, опуномоћеник Владе Савезне Републике Немачке за људска права и хуманитарну помоћ, водио је разговор у Народној скупштини са Верољубом Арсићем, потпредседником Народне скупштине, 11. септембра 2014. године.
 • Председница Народне скупштине Маја Гојковић присуствовала је свечаности поводом инаугурације 12. Председника Републике Турске, Реџепа Тајипа Ердогана, у Анкари, 28. августа 2014. године.
 • Бранислав Бореновић, председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НС Републике Српске, водио је разговор у Народној скупштини са Александром Сенићем, председником Одбора за европске интеграције, 30. јула 2014. године.
 • Министарка спољних послова Италије Федерика Могерини разговарала је у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, потпредседницима Народне скупштине, председницима посланичких група, председником ПГП са Италијом, председницима Одбора за спољне послове и европске интеграције, 28. јула 2014. године (панел дискусија).
 • Др Андреас Шокенхоф, заменик председавајућег фракције ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу, водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 10. јула 2014. године.
 • Делегација Парламента Румуније коју је предводио сенатор проф. др Бен Они-Арделеан, секретар Одбора за спољне послове и председник ПГП Румуније са Србијом, водила је разговор у Народној скупштини са проф. др Владимиром Маринковићем, потпредседником Народне скупштине, Милетићем Михајловићем, председником и члановима Посланичке групе пријатељства са Румунијом и са Александром Ђуровић, председницом и члановима Одбора за спољне послове, 9. јула 2014. године.
 • Делегација представника Савезног министарства за Европу, интеграције и међународне послове Републике Аустрије коју је предводио Јан Кикертон, политички директор, водила је разговор у Народној скупштини са Александром Сенићем, председником Одбора за европске интеграције, 9. јула 2014. године.
 • Дебора Серакјани, председница Аутономне регије Фурланија-Јулијска крајина, водила је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 8. јула 2014. године.
 • Делегација Пољске водила је разговор у Народној скупштини са члановима сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља и Посланичком групом пријатељства са Пољском, 8. јула 2014. године.
 • Португалски државни секретар за европске послове Бруно Маџаш водио је одвојене разговоре у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, као и са члановима ПГП са Португалијом, 4. јула 2014. године.
 • Кристијан Вигенин, МИП Републике Бугарске, водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 3. јула 2014. године.
 • Секретар Свете Столице за односе са државама Доминик Мамберти водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 1. јула 2014. године.
 • Експерт Европске комисије Франклин де Вриз посетио је Народну скупштину и водио одвојене разговоре са Верољубом Арсићем, потпредседником Народне скупштине, Александром Ђуровић, председницом Одбора за спољне послове, Александром Сенићем, председником Одбора за европске интеграције, Милованом Дрецуном, председником Одбора за Косово и Метохију и Бориславом Стефановићем, председником Посланичке групе Демократске странке, од 30. јуна до 2. јула 2014. године.
 • Мареј Мекали, МИП Новог Зеланда, водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 23. јуна 2014. године.
 • Министар иностраних послова Црне Горе Игор Лукшић водио је разговор у Народној скупштини са Игором Бечићем, потпредседником Народне скупштине, 17. јуна 2014. године.
 • Апостолски нунци Свете Столице Орландо Антонини водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 16. јуна 2014. године.
 • Државна делегација Републике Белорусије коју је предводио Александар Лукашенко, председник Републике Белорусије, посетила је Србију 11. и 12. јуна и при том водила разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 12. јуна 2014. године.
 • Посланица Парламента Финске Eлизабет Науклер водила је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 4. јуна 2014. године.
 • Председник Републике Словеније Борут Пахор разговарао је у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 29. маја 2014. године.
 • Председник Државног савета Републике Словеније Митја Бервар водио је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 19. маја 2014. године.
 • Члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Миодраг Линта учествовао је на Свечаној седници Српског друштва за културу „Просвјета“ из Загреба, поводом 70 година од оснивања, у Глини, 10. маја 2014. године.
 • Делегација Републике Пољске коју је предводио Богдан Борусевич, председник Сената Републике Пољске посетила је Народну скупштину и водила разговор са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 9. маја 2014. године.
 • Делегација државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације коју је предводио Сергеј Наришкин, председник државне Думе Федералне скупштине РФ, посетила је Србију 5. и 6. маја и притом водила разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 5. маја 2014. године.
 • Комесар Eвропске комисије за проширење и политику суседства Штефан Филе разговарао је у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине и представницима посланичких група, 5. маја 2014. године.
 • Миодраг Линта учествовао је на обележавању годишњице страдања и протеривања Срба из Западне Славоније, Градишка, 1. маја 2014. године.
 • Висока представница Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије Kетрин Ештон водила је разговор у Народној скупштини са Мајом Гојковић, председницом Народне скупштине, 28. априла 2014. године.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току