2.август 2012. Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2012.години (ФОТО:Танјуг)

2.август 2012. Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2012.години (ФОТО:Танјуг)

Четвртак, 2. август 2012.

Пето ванредно заседање Народне скупштине у 2012. години

Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић сазвао је, на захтев 105 народних посланика, Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2012. години, за четвртак, 2. август 2012. године, са почетком у 11 часова.


У захтеву за одржавање заседања одређен је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије и
2. Избор Заштитника грађана.

На почетку седнице, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народних посланика у Народној скупштини за упражњена посланичка места и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народним посланицима Бранки Каравидић, Синиши Лазићу и Ивану Бауеру, са Изборне листе ИЗБОР ЗА БОЉИ ЖИВОТ-БОРИС ТАДИЋ, Снежани Богосављевић-Бошковић, Славољубу Влајковићу, Зорану Радовановићу, Борисаву Ковачевићу и Бојани Кркић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ- СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС), ПАРТИЈА УЈЕДИЊЕНИХ ПЕНЗИОНЕРА (ПУПС), ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА (ЈС), Мирославу Чучковићу, Ани Новаковић и Владимиру Илићу са Изборне листе УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ-МЛАЂАН ДИНКИЋ и Невени Аџемовић, Павлу Марковом, Јасмини Обрадовић и прим.др Нинославу Гирићу са Изборне листе ПОКРЕНИМО СРБИЈУ-ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ.

Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић честитао је новоизабраним посланицима на избору и позвао их да приступе полагању заклетве.

У наставку рада, Народна скупштина је, на основу извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата народном посланику Ивици Којићу, пре истека времена на које је изабран.

Пре преласка на рад по дневном реду, председници, односно овлашћени представници посланичких група народни посланици Јован Палалић, Срђан Миковић, Зоран Остојић и Александар Југовић, затражили су обавештења и објашњења, у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У преподневном делу рада Народна скупштина започела је расправу у начелу о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, који је образложио представник предлагача, народни посланик Верољуб Арсић.

Народна скупштина је, на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констататовала престанак мандата народним посланицима Верољубу Стевановићу и Мирославу Чучковићу, пре истека времена на које су изабрани.

Председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Весна Ковач, обавестила је народне посланике да је 2. августа 2012. године у Народној скупштини образована нова Посланичка група «Националне мањине, Народна партија и Богата Србија», коју чини пет народних посланика. Председник Посланичке групе је народна посланица Маја Гојковић, а заменик председника народни посланик Енис Имамовић.

У поподневном делу рада, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић обавестио је народне посланике да је примио оставку гувернера Народне банке Србије.

Народна скупштина је до краја дана обавила начелни претрес о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, као и јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору Заштитника грађана, који је Народној скупштини поднео Одбор за уставна питања и законодавство.

Пре завршетка рада, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народних посланика у Народној скупштини за упражњена посланичка места и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народном посланику Небојши Здравковићу, изабраном са Изборне листе УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ-МЛАЂАН ДИНКИЋ. Председник Народне скупштине обавестио је народне посланике да ће народни посланик Небојша Здравковић положити заклетву у наставку заседања.

Другог дана, 4.августа, Народна скупштина наставила је рад разматрањем амандмана пoднетих на Предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије.

Пре преласка на рад по дневном реду, председник Народне скупштине позвао је народне посланике да минутом ћутања одају пошту свим страдалима у акцији хрватске војске „Олуја“ пре 17 година.

У току рада, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народних посланика у Народној скупштини за упражњена посланичка места и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народним посланицима Снежани Стојановић-Плавшић и Николи Јовановићу, изабраним са Изборне листе УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ-МЛАЂАН ДИНКИЋ.

На позив председника Народне скупштине, народни посланици Небојша Здравковић, коме је Народна скупштина раније констатовала потврђивање мандата, Снежана Стојановић-Плавшић и Никола Јовановић положили су заклетву.

До краја дана, Народна скупштина обавила је расправу о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије у појединостима.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу у начелу и у појединостима о свим тачкама дневног реда Петог ванредног заседања, председник Народне скупштине одредио је суботу, 4.август 2012.године, са почетком у 16.45 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Петог ванредног заседања Народне скупштине у 2012.години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 4.августа, Народна скупштина усвојила је са 131 гласом народних посланика Предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије и са 167 гласова народних посланика Предлог одлуке о избору Заштитника грађана и тиме изабрала Сашу Јанковића на ту функцију.

Након избора, Заштитник грађана је положио заклетву пред Народном скупштином, чиме је почео да тече његов петогодишњи мандат. Саша Јанковић се затим обратио народним посланицима позивајући Народну скупштину да буде партнер Заштитнику грађана, са циљем да се права грађана остварују пред компетентном управом.

Пошто је Нарона скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда заседања, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић закључио је Пето ванредно заседање Народне скупштине у 2012. години.

Резултати гласања:

1. Предлог Закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, у целини

2. Избор Заштитника грађана
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 5. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја