Понедељак, 16. новембар 2020.

Друга седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници, одржаној 16. новембра, члановима Одбора ресорна министарка Гордана Чомић представила је планиране активности Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.


Чомић је истакла да је главни циљ Министарства отклањање лоших оцена из Извештаја Европске комисије изградњом владавине права и доказивим променама повећање оцене од 2,2 за 20 одсто, тако да Србија, за годину дана, о стању људских и мањинских права и владавини права, буде оцењена са најмање 2,64. Министарка је навела да Србија може да докаже да се променила и да створи друштво правде, докаже побољшање положаја права и слобода националних мањина, права жена, делотворну забрану дискриминације и стварање простора за друштвени дијалог. Додала је и то да ће Министарство водити рачуна о људским правима у политичким критеријумима и владавини права, одрживом развоју и политичкој култури, култури дијалога и култури компромиса.

Председник Одбора др Муамер Бачевац истакао је да ће подржати радне циљеве Министарства, као и да ће се залагати да се ови циљеви подрже и на нивоу законодавне власти. Бачевац је истакао да је формирање овог министарства од великог значаја с обзиром да оно није постојало од кад је формиран Одбор у Скупштини још 2012. године али да то не значи да се по овим питањима са извршном влашћу није остваривала сарадња. Ова сарадња остваривала се кроз министарства под чијим је делокругом рада била борба за људска и мањинска права и равноправност полова, као и са Канцеларијом за људска и мањинска права. Такође изразио је веру да ће ресорно министарство бити веома добар основ и темељ за друштвени дијалог.

Након излагања поведена је дискусија у којој су посланици подржали планиране активности Министарства.

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Бачевац, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Драгана Радиновић, Стефан Србљановић, Небојша Бакарец, Јелена Михаиловић, Љубо Петровић, Александра Чамагић, Александар Јовановић, Золтан Пек, Драгољуб Ацковић, Сандра Јоковић, Дејан Стошић, Весна Недовић, Весна Стјепановић, Драгана Бранковић Минчић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 16. новембар 2020. | Друга седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 16.11.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 18. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја