Делегација у Парламентарној скупштини НАТО

Парламентарна скупштина НАТО је трансатланска интерпарламентарна организација која окупља националне парламенте 28 земаља чланица НАТО, као и партнерских земаља. Иако независна од НАТО, Скупштина представља значајну везу између НАТО и националних парламената. Подиже парламентарну свест о безбедносним питањима, повећава транспарентност НАТО политика и унапређује заједничке вредности на којима је заснована НАТО алијанса.

Годишње се одржавају два заседања, пролећно и јесење (годишње), у различитим земљама. Одбори и пододбори израђују извештаје чије се нацрти разматрају током пролећног заседања Скупштине. Извештаји се мењају и ажурирају пре разматрања, измена и усвајања на годишњем јесењем заседању. На годишњем заседању одбори такође разматрају смернице које се изгласавају у целини на Скупштини и упућују Северноатланском савету.

Осим током скупштинских заседања, одбори и пододбори се састају током године у земљама чланицама и придруженим земљама да би их водећи владини и парламентарни представници, као и академици и стручњаци, обавештавали о ситуацији.

Наша земља је придружени члан од 2007. године.

Више информација о организацији на: www.nato-pa.int

Активности

  • Драган Шормаз, шеф сталне делегације НС у ПС НАТО и Жарко Мићин, заменик члана, учествовали су 4. маја 2020. године на видео конференцији са полазницима 136. Курса за више официре НАТО колеџа из Рима.

  • Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО и члан Глобалне парламентарне мреже ОЕЦД Драган Шормаз учествовао је на састанку Глобалне парламентарне мреже ОЕЦД који је одржан у Паризу од 24. до 26. фебруара 2020. године. Састанак је организован заједно са ПС НАТО и у сарадњи са организацијом „Жене политички лидери“.

  • Шеф сталне делегације Драган Шормаз и заменик члана Жарко Мићин били су у посети Комитету о цивилној димензији безбедности ПС НАТО од 4. до 7. новембра 2019. годне у Паризу и Стразбуру.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у ПС НАТО Владимир Ђукановић и доц. др Иван Бауер учествовали у НАТО оријентационом програму, који се 1. и 2. jула 2019. године одржао у седишту НАТО у Бриселу.

  • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО у саставу: Драган Шормаз, шеф делегације, мр Дејан Раденковић, Владимир Ђукановић и доц. др Иван Бауер учествовала у раду пролећног заседања Парламентарне скупштине НАТО, у Братислави, Словачка Република, од 31. маја до 3. јуна 2019. године.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз и заменик члана проф. др Зоран Драгишић учествовали на 100. јубиларном Роуз-Рот семинару, у Бриселу, 25. и 26. априла 2019. године.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао на састанку Глобалне парламентарне мреже Организације за економску сарадњу и развој 14. и 15. фебруара 2019. године у Паризу. Састанак су заједнички организовали ОЕЦД и Парламентарна скупштина НАТО.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО, шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић и Наташа Сп. Јовановић, учествовали на 64. годишњем заседању ПС НАТО од 16. до 19. новембра 2018. године у Халифаксу, Канада.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и члан сталне делегације Владимир Ђукановић учествовали на заједничком састанку Одбора за одбрану и безбедност ПС НАТО и Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток, у Лисабону и Мадриду, од 24. до 28. септембра 2018. године.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали на 98. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције Западног Балкана: оснаживање европског мировног пројекта“, од 27. до 29. јуна 2018. године у Скопљу, у саставу: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић и др Иван Бауер.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО, од 25. до 28. маја 2018. године у Варшави, у саставу: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, мр Дејан Раденковић, Наташа Сп. Јовановић и мр Јасмина Николић.

  • Чланови сталне Делегације Народне скупштине при ПС НАТО учествовали су на 97. Роуз-Рот семинару ПС НАТО „Грузија и црноморски регион: у новом геополитичком поретку“ од 23. до 25. априла 2018. године у Батумију, Грузија. Делегацију Народне скупштине су чинили шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације мр Дејан Раденковић, мр Јасмина Николић и проф. др Зоран Драгишић.

  • Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, чланови сталне Делегације Народне скупштине у ПС НАТО, чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове и за европске интеграције, разговарали су, 18. априла 2018. годин у Народној скупштини, са делегацијом Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО, која је боравила у званичној посети Републици Србији. Делегацију су чинили посланици из Португала, Литваније, Уједињеног Краљевства, Италије, Чешке, Летоније, Шпаније и Турске.

  • Заменик члана делегације НС при ПС НАТО проф. др Зоран Драгишић посетио је Одбор за науку и технологију ПС НАТО (Пододбор за технолошке трендове и безбедност) у Берлину, Бремену и Магдебургу од 13. до 17. новембра 2017. године.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао у заједничкој посети Пододбору за демократско управљање и Пододбору за трансатлантске односе ПС НАТО у Филаделфији и Карлајлу, Пенсилванија, САД, од 18. до 22. септембра 2017. године.

  • Делегација Народне скупштине учествовала на Парламентарном програму обуке, који Парламентарна скупштина НАТО организовала за чланове сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО, као и за чланове одговарајућих скупштинских одбора, 18. и 19. септембра 2017. године у Бриселу, Краљевина Белгија. Делегација Народне скупштине била је у следећем саставу: Жарко Мићин, Владимир Ђукановић, мр Јасмина Николић, проф. др Зоран Драгишић, др Иван Бауер, проф. др Љубиша Стојмировић и Дубравка Филиповски.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз учествовао на 95. Роуз-Рот семинару ПС НАТО „Ка безбеднијој и стабилнијој Украјини и црноморском региону“, од 3. до 5. јула 2017. године у Кијеву, Украјина.

  • Народна скупштина била је домаћин делегацијама Одбора за економију и безбедност и Пододбора за транзицију и развој ПС НАТО 12. и 13. јуна 2017. године и том приликом је одржан заједнички сусрет са шефом делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драганом Шормазом и члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Одбора за одбрану и унутрашње послове и одвојени сусрети са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и потпредседником Народне скупштине Верољубом Арсићем.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине ПС НАТО учествовали на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО од 26. до 29. маја 2017. године у Тбилисију, Република Грузија. Делегацију Народне скупштине чинили су шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, проф. др Зоран Драгишић, мр Јасмина Николић и Жарко Мићин.

  • Шеф и члан сталне делегације ПС НАТО Драган Шормаз и Владимир Ђукановић учествовали на заједничком 94. Роуз-Рот семинару и семинару Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПС НАТО, од 21. до 23. марта 2017. године у Сарајеву.

  • Стална делегација Народне скупштине при ПС НАТО учествовала је на 62. годишњем заседању ПС НАТО, од 18. до 21. новембра 2016. године у Истанбулу, Република Турска. Делегацију су чинили: шеф делегације Драган Шормаз и чланови делегације Владимир Ђукановић, проф. др Зоран Драгишић, Наташа Сп. Јовановић и мр Јасмина Николић.

  • Шеф делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, учествовао је на заједничком састанку Пододбора за партнерства НАТО и Специјалне групе за Медитеран и Блиски исток ПС НАТО, који је у сарадњи са Парламентом Републике Италије одржан од 27. до 29. октобра 2016. године у Риму.

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

  • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ШОРМАЗ ДРАГАН
шеф Делегације
СНС Смедерево 1967.
БАУЕР доц. др ИВАН
заменик члана Делегације
СДП Србије Београд, Стари град 1967.
ДРАГИШИЋ проф. др ЗОРАН
заменик члана Делегације
- Београд, Вождовац 1967.
ЂУКАНОВИЋ ВЛАДИМИР
члан Делегације
СНС Београд, Вождовац 1979.
ЈОВАНОВИЋ НАТАША
члан Делегације
СРС Крагујевац 1966.
МИЋИН ЖАРКО
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад 1982.
МИХАЈЛОВИЋ МИЛЕТИЋ
заменик члана Делегације
СПС Петровац на Млави 1951.
РАДЕНКОВИЋ мр ДЕЈАН
члан Делегације
СПС Београд, Звездара 1971.
ШАРОВИЋ НЕМАЊА
заменик члана Делегације
СРС Београд 1974.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. март

Цео календар догађаја

Будите у току