Делегација у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње

Помаже економску, трговинску, политичку и друштвену сарадњу међу државама усвајањем аката који дају правну основу за сарадњу на министарском нивоу; има за циљеве очување парламентарне демократије; остварује сарадњу са органима ЦЕС-а и сарадњу са регионалним органима.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње у земљи председавајућег, а и између пленарних заседања одржавају се састанци радних тела у земљама чланицама.

Наша земља је пуноправни члан од 2004. године.

Више информација о организацији на: www.pabsec.org

Aктивности

  • Шеф сталне делегацијe мр Игор Бечић и чланови делегације Милија Милетић, Александра Белачић и Иван Костић, учествовали су на 54. генералној скупштини Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Софији, од 19. до 21. новембра 2019. године.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње мр Игор Бечић учествовао је на 53. састанку Одбора за економију, заштиту животне средине, технологију и трговину ПС ЦЕС у Гиресуну, Република Турска, 18. и 19. септембра 2019. године.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње учествовали су на 53. Пленарном заседању ПС ЦЕС, у Бакуу, Азербејџан, од 19. до 21. јуна 2019. године. У саставу делегације били су мр Игор Бечић, шеф сталне делегације и чланови Катарина Ракић, Милија Милетић, Золтан Пек, мр Иван Костић и Александра Белачић.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње мр Игор Бечић, учествовао је у делегацији Парламентарне скупштине која је посматрала изборе за Европски парламент одржане у Бугарској. Избори за Европски парламент су се одвијали у различитим земљама у периоду од 23. до 26. маја 2019. године, а избори за Европски парламент у Бугарској одржани су 26. маја 2019. године.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње у саставу: мр Игор Бечић, шеф сталне делегације и мр Иван Костић, члан сталне делегације, учествовали су на састанцима Одбора за правна и политичка питања и Одбора за економију, трговину, технологију и питања животне средине ПС ЦЕС, у Батумију, Грузија, 15. и 16. маја 2019. године.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ЦЕС, у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегацијe и Милија Милетић и Иван Костић, чланови делегације, присуствовала је 52. Генералној скупштини ПС ЦЕС, у Јеревану, Јерменија, од 26. до 28. новембра 2018. године. Мр Игор Бечић добио је 27. новембра 2018. године Орден части Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње за изузетан допринос развоју регионалне сарадње у ширем црноморском региону, који му је уручио Њ.Е. Ара Баблојан, председник Народне скупштине Републике Јерменије и председавајући ПС ЦЕС током 52. пленарног заседања ПС ЦЕС.

  • Золтан Пек, члан сталне делегације Народне скупштине ПС ЦЕС учествовао на састанку министара задужених за културу Организације за Црноморску економску сарадњу 23. новембра 2018. године у Београду, када је усвојена и Београдска Декларација министара културе Организације за ЦЕС.

  • Мр Игор Бечић, шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС учествовао у делегацији Парламентарне скупштине која је посматрала председничке изборе у Грузији, који су одржани 28. октобра 2018. године.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегације и мр Иван Костић, члан сталне делегације учествовали на 52. састанку Одбора за правна и политичка питања ПС ЦЕС, у Кавали, Грчка, 17. и 18. октобра 2018. године.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС Золтан Пек учествовао на 51. састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС, у Софији, Бугарска, 2. и 3. октобра 2018. године.

  • Стална делегација Народне скупштине при ПС ЦЕС у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегације и Милија Милетић, члан делегације, учествовали су на 51. генералној скупштини ПС ЦЕС, у Тирани, од 19. до 21. јуна 2018. године.

  • У Новом Саду, у Скупштини Аутономне покрајине Војводине, одржан је 50. састанак Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС, 18. април 2018. године, који је отворио мр Игор Бечић, шеф Делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС. Састанку су присуствовали представници земаља чланица Грчке, Бугарске, Русије, Румуније, Молдавије и Турске.

  • Члан сталне Делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС Милија Милетић учествовао на 50. састанку Одбора за економију, заштиту животне средине, технологију и трговину ПС ЦЕС, у Букурешту, Румунија, 28. и 29. марта 2018. године.

  • Шеф сталне Делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић био је као члан делегације, ове међународне организације, посматрач избора за председника Руске Федерације који су одржани 18. марта 2018. године.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње мр Игор Бечић учествовао је на састанцима поводом обележавања 25 година од постојања ове организације у Истанбулу, 1. марта 2018. године.

  • Стална делегација НС у ПС ЦЕС у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегације, Милија Милетић и Золтан Пек, чланови сталне делегације, учествовала је на 50. пленарном заседању ПС ЦЕС у Кијеву, од 28. до 30. новембра 2017. године.

  • Стална делегација НС у ПС ЦЕС учествовала је на 50. састанку Одбора за правна и политичка питања, као и на 49. састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС 25. и 26. октобра 2017. године, у Ростову. Делегацију НС је предводио шеф делегације мр Игор Бечић, а на заседању су учествовали и чланови сталне делегације Золтан Пек и мр Иван Костић.

  • Члан сталне делегације НС у ПС ЦЕС Милија Милетић учествовао на 49. састанку Одбора за економију, заштиту животне средине, технологију и трговину ПС ЦЕС 19. и 20. октобра 2017. године у Тирани.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС и потпредседник ПС ЦЕС мр Игор Бечић и чланови сталне делегације ПС ЦЕС Милија Милетић, Золтан Пек и мр Иван Костић учествовали су на 49. пленарном заседању ПС ЦЕС, у Истанбулу, од 4. до 6. јула 2017. године, у оквиру шестомесечног турског председавања овом организацијом.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње, у саставу мр Игор Бечић, шеф делегације и Золтан Пек, члан делегације, учествовали су на 48. састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС, у Бакуу, Азербејџан, 25. и 26. априла 2017. године.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње, у саставу мр Игор Бечић, шеф делегације и Милија Милетић, члан делегације, учествовали су на 48. састанку Одбора за економију, заштиту животне средине, технологију и трговину ПС ЦЕС, у Тбилисију, Грузија, 11. и 12. априла 2017. године.

  • На позив Међународног секретаријата ПС ЦЕС генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић представљала је Народну скупштину на састанку генералних секретара држава чланица ЦЕС и интерпарламентарних организација које у ЦЕС имају статус посматрача (Парламентарна скупштина Савета Европе, Парламентарна скупштина ОЕБС, Парламентарна скупштина Медитерана и остали) 6. фебруар 2017. у Истанбулу.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић отворила је 48. генералну скупштину ПС ЦЕС, која је одржана у Београду од 29. новембра до 1. децембра 2016. године, у оквиру шестомесечног председавања Србије том организацијом. Заседање 48. генералне скупштине ПС ЦЕС завршено je обраћањем председницe Народне скупштине Мајe Гојковић, која је том приликом предала председавање ПС ЦЕС Великој народној скупштини Републике Турске.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић, у својству председника ПС ЦЕС, а у оквиру шестомесечног председавања Србије том организацијом, учествовала је на пленарној седници Интерпарламентарне скупштине Заједнице независних држава у Санкт Петербургу, 25. новембра 2016. године.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић је 15. септембра 2016. године, у Стразбуру, у својству председника ПС ЦЕС потписала са Валентином Матвијенко, председницом Савета Федерације у својству председника Савета Интерпарламентарне скупштине држава чланица Заједнице независних држава, Споразум о сарадњи између Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње и Интерпарламентарне скупштине држава чланица Заједнице независних држава. Споразум је потписан у оквиру шестомесечног председавања Србије том организацијом.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић, у својству председавајуће Парламентарном скупштином Црноморске економске сарадње боравила је, 1. септембра 2016. године, у Анкари са представницима Европског парламента, ПС СЕ, НАТО, Медитерана, Уније за Медитеран, туркофоних држава, као и Организације исламске сарадње, у циљу упознавања са ситуацијом у Турској након покушаја државног удара.

  • Председница Народне скупштине и председавајућа Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње Маја Гојковић је, у оквиру шестомесечног председавања Србије том организацијом, учествовала 29. августа 2016. године на Парламентарној конференцији земаља Балтичког региона у Риги, која је одржана поводом 25. годишњице постојања те организације балтичких земаља.

  • Стална делегација Народне скупштине при ПС ЦЕС у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегације, Катарина Ракић и Золтан Пек чланови, учествовала је на 47. пленарном заседању ПС ЦЕС у Москви, од 28. до 30. јуна 2016. године. Том приликом Народна скупштина је преузела шестомесечно председавање организацијом и следећа Генерална скупштина ПС ЦЕС одржаће се у Београду, од 29. новембра до 1. децембра 2016. године.

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

  • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
БЕЧИЋ мр ИГОР
шеф Делегације
СНС Нови Сад 1971.
БЕЛАЧИЋ АЛЕКСАНДРА
члан Делегације
СРС Нови Београд 1986.
КОСТИЋ мр ИВАН
члан Делегације
Двери Врбас 1975.
МИЛЕТИЋ МИЛИЈА
члан Делегације
УСС Сврљиг 1968.
ПЕК ЗОЛТАН
члан Делегације
СВМ-VMSZ Сента 1962.
РАКИЋ КАТАРИНА
члан Делегације
СНС Београд 1979.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току