Делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) представља парламентарну димензију најстарије паневропске организације. Прво заседање Скупштине одржано је 10. августа 1949. године. Од тада она је била иницијатор најважнијих активности и основна покретачка снага Савета Европе.

Парламентарна скупштина основана је ради промоције демократских вредности и заштите људских права.Окупља парламентарце из 47 држава чланица и 5 држава које имају статус посматрача.Свака држава, сходно својој величини, има од 2 до 18 представника у Парламентарној скупштини. Парламентарна скупштина заседа четири пута годишње, док се између заседања одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 2003. године.

Више информација о организацији на: www.assembly.coe.int

Документ: Резолуција 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Активности

  • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала је у дебати „Ситуација на Косову и улога Савета Европе", која је одржана у пленуму Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру, 28. јануара 2016. године. Током зимског заседања ПС Савета Европе једногласно је усвојила Резолуцију Агустина Кондеа о ситуацији на Косову.

  • Комитет за политичка питања и демократију ПС СЕ усвојио је, 7. децембра 2015. године, у Бриселу, прелиминарни нацрт резолуције на тему „Ситуација на Косову и улога Савета Европе“. Чланови делегације Александра Ђуровић и проф. др Жарко Обрадовић учествовали су у раду Комитета и дебати. Усвојени нацрт резолуције ће се разматрати на заседању Парламентарне скупштине у Стразбуру, 25 - 29. јануара 2016. године.

  • Током септембарског заседања Парламентарне скупштине Савета Европе, 30. септембра 2015. године, народна посланица Весна Марјановић изабрана је за известиоца за тему „Нове методе политичког утицаја на независно новинарство“. На заседању ПССЕ у Стразбуру вођена је и обједињена расправа на тему решавања проблема миграната у Европи и изазова са којима се суочавају земље транзита, у којој су учествовали и чланови делегације Народне скупштине проф. др Жарко Обрадовић и Елвира Ковач.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, у одвојеним сусретима, разговарали су 25. августа 2015. године, у Дому Народне скупштине, са известиоцем Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе Агустином Кондеом у оквиру његове припреме извештаја и резолуције Савета Европе о ситуацији на Косову и Метохији.

  • Члан делегације Народне скупштине у ПС Савета Европе Наташа Вучковић изабрана је 25. јуна 2015. године на састанку Мониторинг комитету за известиоца за Турску.

  • Стална делегација Народне скупштине ПС СЕ учествовала је на Јануарском заседању ове организације, од 26. до 31. јануара 2015. године, у Стразбуру.
    Парламентарну делегацију предводила је Александра Ђуровић, шеф Сталне делегације, а у делегацији су били и Марија Обрадовић, Александар Јовичић, проф. др Жарко Обрадовић, Елвира Ковач, Наташа Вучковић и Александар Сенић.
    Током заседања, чланица делегације Елвира Ковач изабрана је за потпредседницу Комитета за једнакост и недискриминацију, Наташа Вучковић изабрана је за потпредседницу новоформираног Комитета за избор судија, а Весна Марјановић други пут је изабрана за потпредседницу Комитета за културу, науку, образовање и медије ПС СЕ.

  • Наташа Вучковић учествовала на састанку Комитета за пословник, имунитете и институционална питања ПС СЕ, у Паризу, 12. децембар 2014. године.

  • Александра Ђуровић и Наташа Вучковић учествовале на састанку Мониторинг комитета ПС СЕ, у Паризу, 11. децембар 2014. године.

  • Марија Обрадовић и Наташа Вучковић учествовале на састанку Правног комитета ПС СЕ, у Паризу, 10. децембар 2014. године.

  • Наташа Вучковић учествовала на састанку Бироа ПС СЕ, у Паризу, 9. децембар 2014. године.

  • Александра Ђуровић и Стефана Миладиновић учествовале на састанку Политичког комитета ПС СЕ, у Паризу, 8. децембар 2014. године.

  • Весна Марјановић учествовала на састанку Комитета за културу, науку, образовање и медије ПС СЕ, у Паризу, 4. и 5. децембар 2014. године.

  • Елвира Ковач учествовала на састанцима Комитета за социјална питања, здравље и одрживи развој и Комитета за једнакост и недискриминацију ПС СЕ, Париз, 2. и 3. децембар 2014. године.

  • Александар Сенић учествовао на састанку Комитета за миграције, избеглице и расељена лица ПС СЕ, у Букурешту, 27. и 28. новембра 2014. године.

  • Александра Ђуровић учествовала на ванредном састанку Сталног комитета ПС СЕ, у Стразбуру, 25. новембар 2014. године.

  • Александра Ђуровић учествовала на састанку Подкомитета за спољне послове ПС СЕ, Њујорк, 19 - 21. новембра 2014. године.

  • Александра Ђуровић и Наташа Вучковић учествовале на састанцима Бироa и Сталног комитета, у Бриселу, 17-18. новембра 2014. године.

  • Учешће народне посланице Наташе Вучковић на Светском форуму за демократију, у организацији Парламентарне скупштине Савета Европе, 4-5. новембра 2014. године, у Стразбуру, Француска.

  • Чланице Сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ Наташа Вучковић и Марија Обрадовић учествовале су на Комитету за правна питања и људска права ПС СЕ, 30. и 31. октобра 2014. године у Мадриду. Том приликом, Наташа Вучковић је именована за известиоца на тему „Транспарентност и отвореност европских институција".

  • Посета мисије Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе Србији, 27-29. октобра 2014. године.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС СЕ учествовала је на Јесењем заседању ове организације, од 29. септембра до 3. октобра 2014. године у Стразбуру. У саставу делегације били су шеф делегације Александра Ђуровић, чланови делегације Наташа Вучковић, Елвира Ковач, проф. др Жарко Обрадовић, Марија Обрадовић, Александар Сенић и Александар Јовичић.

  • Састанак подкомитета Комитета за недискриминацију и равноправност полова, поводом ступања на снагу Истанбулске конвенције, Рим, 19. и 20. септембар 2014. године, учествовала Елвира Ковач.

  • Учешће на Европској конференцији председника парламената, у организацији Савета Европе, 11. и 12. септембра 2014. године, у Ослу, Норвешка, учествовале Маја Гојковић, Александра Ђуровић и Јана Љубичић.

  • Састанак Комитета за политичка питања и демократију ПС СЕ, 4-5. септембар 2014. године, Париз, учествовали Александра Ђуровић и Жарко Обрадовић.

  • Састанак Бироа и Мониторинг комитета ПС СЕ, 2-3. септембар 2014. године, Париз, учествовала Наташа Вучковић.

  • Посета Андреа Ригонија, известиоца Комитета за миграције, избеглице и расељена лица Парламентарне скупштине Савета Европе Србији, 17-18. јула 2014. године.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС СЕ учествовала је на јунском заседању ове организације, од 23. до 27. јуна 2014. године, у Стразбуру. Бивши шеф и члан делегације Народне скупштине у ПС СЕ Милош Алигрудић, примио је, на посебној церемонији, медаљу и почасну диплому за истакнуто дугогодишње учешће у раду ове организације. Признање је уручила председница ПС СЕ Ан Брасер. Делегацију Народне скупштине чинили су шеф делегације Александра Ђуровић и чланови делегације Марија Обрадовић, Александар Јовичић, Елвира Ковач, Жарко Обрадовић, Наташа Вучковић и Александар Сенић.

  • Александра Ђуровић учествовала је на Регионалној конференцији „MEDICRIME конвенција: инструмент у борби против организованог криминала“, у Скопљу, 19. и 20. јуна 2014. године.

  • Састанци Комитета за миграције, избеглице и расељена лица и Комитета за миграције, избеглице и расељена лица ПС СЕ, 2-3. јун 2014. године, Париз, учествовала Александра Ђуровић.

  • Стални комитет ПС СЕ, 23. мај 2014. године, Баку, учествовала Александра Ђуровић.

  • Учешће Александре Ђуровић, шефа Сталне делегације НС РС у ПС Савета Европе на састанку Комитета за социјална питања, здравље и одрживи развој ПС СЕ, Никозија, Кипар, 12-13. маја 2014. године.

  • Народна посланица Александра Ђуровић, в.д. шефа сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ, учествовала је на састанку Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе, 7. маја 2014. године у Атини.


Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ЂУРОВИЋ АЛЕКСАНДРА
шеф Делегације
СНС Београд 1976.
ВУЧКОВИЋ НАТАША
члан Делегације
ДС Београд 1967.
ЈОВИЧИЋ АЛЕКСАНДАР
члан Делегације
СНС Београд 1987.
КОВАЧ ЕЛВИРА
члан Делегације
СВМ-VMSZ Зрењанин 1982.
КОВАЧЕВИЋ ДЕЈАН
заменик члана Делегације
СНС Горњи Милановац 1979.
МАРЈАНОВИЋ ВЕСНА
заменик члана Делегације
ДС Београд 1969.
МАТИЋ ВЕРОЉУБ
заменик члана Делегације
- Коцељева 1953.
МИЛАДИНОВИЋ СТЕФАНА
заменик члана Делегације
СПС Београд, Чукарица 1981.
НИКОЛИЋ МИЉАНА
заменик члана Делегације
СНС Косовска Митровица 1971.
ОБРАДОВИЋ проф. др ЖАРКО
члан Делегације
СПС Београд 1960.
ОБРАДОВИЋ МАРИЈА
члан Делегације
СНС Београд 1974.
ПАНТИЋ ПИЉА БИЉАНА
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад 1983.
СЕНИЋ АЛЕКСАНДАР
члан Делегације
СДС Рача 1978.
СТОЈАДИНОВИЋ др НИНОСЛАВ
заменик члана Делегације
СДС Ниш 1950.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току