Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС-а

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успостављена 1990. године на Самиту у Паризу у склопу институционализације тада Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС-а), с циљем промовисања већег укључивања парламената држава учесница у активности КЕБС-а, као и олакшавања међупарламентарног дијалога и сарадње. Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успоставила Програм за демократски развој који је имао за циљ да прошири укључивање Скупштине у јачање демократских вредности и законодавних институција у демократијама у развоју.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, годишње заседање у једној од чланица и зимско заседање у Бечу, током којих се одржавају састанци радних тела, као и тематски јесењи састанак у једној од држава Медитерана.

Након учешћа на Првом конститутивном заседању PS KEBS-a 1991. и прекида чланства услед санкција, континуитет чланства постоји од 2001. године.

Више информација о организацији на: http://www.oscepa.org/
( video)

Aктивности

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на зимском заседању ПС ОЕБС у Бечу, од 12. до 14. фебруара 2014. године. Делегацију Народне скупштине чинили су народни посланици др Дијана Вукомановић, шеф делегације и чланови делегације Гордана Чомић и Мехо Омеровић.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС др Дијана Вукомановић и известилац Одбора за демократију, људска права и хуманитарна питања ПС ОЕБС Гордана Чомић учествовале су на састанку Бироа ПС ОЕБС 4. децембра и Министарског савета ОЕБС 5. децембра 2013. године у Кијеву, Украјина.

  • Чланица сталне делегације Народне скупштине и известилац Одбора за демократију, људска права и хуманитарна питања ПС ОЕБС, народна посланица Гордана Чомић учествовала је на састанку Одбора за људска права ОЕБС, 22. октобра 2013. године у Бечу.
  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на jесењим састанцима ове организације у Будви, од 12. до 15. октобра 2013. године. Делегацију је предводила др Дијана Вукомановић, а у саставу делегације су били и народни посланици Гордана Чомић, Зоран Бабић и Мехо Омеровић.
  • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС-а учествовала на 22. годишњој скупштини ПС ОЕБС-а од 29. јуна до 3. јула 2013. године, у Истанбулу. Делегацију Народне скупштине чинили народни посланици Дијана Вукомановић, Ненад Константиновић, Мехо Омеровић и Гордана Чомић. Четвртог дана заседања, 2. јула 2013, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић изабрана је за известиоца Генералног комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања ове организације.
  • Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС учествовала на редовном зимском заседању ПС ОЕБС, 21. и 22. фебруара 2013. године у Бечу. Делегацију Народне скупштине чинили народни посланици Дијана Вукомановић, Зоран Бабић, Мехо Омеровић и Гордана Чомић.
  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, учествовала на састанку Подкомитета за правила процедуре ПС ОЕБС-а, од 5. до 7. децембра 2012.године, у Даблину, Ирска. Потпредседница Чомић присуствовала и састанку Бироа ПС ОЕБС-а, као и годишњем састанку министарског Савета ОЕБС-а.
  • Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС-а учествовала на јесењем заседању ПС ОЕБС-а, од 5. до 7. октобра 2012. године у Тирани, Албанија.Тема јесењег заседања: „ОЕБС: унапређење добре владавине и интеграција као основа стабилности и безбедности“. Делегацију Народне скупштине чинили народни посланици Дијана Вукомановић, Гордана Чомић и Мехо Омеровић.
  • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, у саставу: Гордана Чомић и Мехо Омеровић, учествовала је на 21. Годишњој скупштини Парламентарне скупштине ОЕБС-а,у Кнежевини Монако,од 5. до 9. јула 2012. године.
  • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а коју је предводила Сузана Грубјешић, шеф сталне делегације, у саставу: Гордана Чомић, Мехо Омеровић, Гордана Поп Лазић и Радојко Обрадовић учествовала је на зимском заседању ПС ОЕБС-а, у Бечу, 23. и 24. фебруара 2012. године.
  • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а коју је предводила Сузана Грубјешић, шеф сталне делегације, у саставу: Гордана Чомић, Мехо Омеровић, Гордана Поп Лазић и Радојко Обрадовић учествовала је на Јесењем заседању ПС ОЕБС-а, у Дубровнику, од 7. до 10. октобра 2011. године.
  • Сузана Грубјешић, шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, учествовала је на састанку Бироа ПС ОЕБС-а, у Копенхагену, од 11. до 12. априла 2011. године.
  • Делегација Парламентарне скупштине ОЕБС-а коју је предводио Петрос Ефтимиу, председник ПС ОЕБС-а, посетила је Србију од 9. до 10. мартаи водила је разговор у Народној скупштини са проф. др Славицом Ђукић-Дејановић, председником Народне скупштине, 10. марта 2011. године. Том приликом је потписан Споразум о сарадњи Народне скупштине Републике Србије и Парламентарне скупштине ОЕБС-а у вези са организовањем 20. годишњег заседања ПС ОЕБС-а у Београду, јула ове године.
  • Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а коју је предводила Сузана Грубјешић, шеф сталне делегације, у саставу: Гордана Чомић и Мехо Омеровић, учествовала је на Зимском заседању ПС ОЕБС-а, у Бечу, од 24. до 25. фебруара 2011. године.



Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ВУКОМАНОВИЋ др ДИЈАНА
шеф Делегације
СПС Београд 1967.
БАБИЋ ЗОРАН
члан Делегације
СНС Врњачка Бања 1971.
ГОЈКОВИЋ ЖИКА
заменик члана Делегације
СПО Сомбор 1972.
КОНСТАНТИНОВИЋ НЕНАД
заменик члана Делегације
ДС Београд 1973.
ОМЕРОВИЋ МЕХО
члан Делегације
СДП Србије Београд, Палилула 1959.
РАДОЈЕВИЋ Др АЛЕКСАНДАР
заменик члана Делегације
СНС Чачак 1965.
ЧОМИЋ ГОРДАНА
члан Делегације
ДС Нови Сад 1958.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. март

Цео календар догађаја

Будите у току