Делегација у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности

Парламентарна скупштина Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ) формирана је као парламентарна димензија ОДКБ, на иницијативу председника парламената земаља Заједнице независних држава – чланица ОДКБ, током заседања одржаног 16. новембра 2006. године.

Парламентарна скупштина ОДКБ разматра питања која се тичу сарадње држава чланица Организације договора о колективној безбедности на међународном плану, као и у војно-политичкој, правној и другим областима; припрема одговарајуће препоруке које се подносе Савету ОДКБ, другим органима ОДКБ, као и националним парламентима. Поред тога, ПС ОДКБ усваја моделе законских аката који имају за циљ регулисање правних односа у надлежности ОДКБ, као и препоруке у циљу усклађивања законодавства држава чланица ОДКБ и њихово усклађивање са одредбама међународних споразума које су закључиле ове државе под окриљем ОДКБ и разматра друга питања од значаја за међупарламентарну сарадњу држава чланица.

ПС ОДКБ има три стална одбора: Одбор за одбрамбена и безбедносна питања, Одбор за политичка питања и међународну сарадњу и Одбор за друштвено-економска и правна питања.

Годишње се уобичајено одржавају два пленарна заседања.

Пуноправне чланице ПС ОДКБ су парламентарне делегације из Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Руске Федерације и Таџикистана.
Народна скупштина је формирала сталну делегацију ради учешћа у раду ове организације.

http://www.paodkb.ru/

Aктивности

  • Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић обратио се 15. јуна 2020. године на видео конференцији седнице Савета ПС ОДКБ. Седници Савета ПС ОДКБ председавао је председник ПС ОДКБ и председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин.

  • Шеф сталне делегације у ПС ОДКБ Милован Дрецун и чланови сталне делегације Јован Палалић и Зоран Радојичић учествовали су на пленарном заседању ПС ОДКБ, 4. и 5. новембра 2019. годне у Јеревану. Током заседања, присутнима се обратио и потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић.

  • Седници Савета ван седишта ПС ОДКБ у Бишкеку, Киргиска Република, 20. маја 2019. године, присуствовао је потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић.

  • Стална Делегација Народне скупштине учествовала на седницама комисија ПС ОДКБ 29. марта 2018. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација. У саставу делегације, у својству посматрача, били су Јован Палалић и Зоран Радојичић.

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала је на седницама комисија Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, које су одржане 20. априла 2017. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација. У саставу делегације, у својству посматрача, били су Милован Дрецун, шеф сталне делегације, Јован Палалић и Зоран Радојичић, чланови.

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала је на заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности 23. и 24. новембра 2016. године у Санкт Петербургу, Руска Федерација. У саставу делегације, у својству посматрача, били су Милован Дрецун, шеф сталне делегације и Јован Палалић, Душан Бајатовић и Зоран Радојичић, чланови сталне делегације.

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ДРЕЦУН мр МИЛОВАН
шеф Делегације
СНС Београд, Нови Београд 1957.
БАЈАТОВИЋ др ДУШАН
члан Делегације
СПС Нови Сад 1967.
ПАЛАЛИЋ ЈОВАН
члан Делегације
СНП Београд, Вождовац 1971.
РАДОЈИЧИЋ ЗОРАН
члан Делегације
Двери Обреновац 1975.
ШЕШЕЉ проф. др ВОЈИСЛАВ
члан Делегације
СРС Земун 1954.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току