Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успостављена 1990. године на Самиту у Паризу у склопу институционализације тада Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС-а), с циљем промовисања већег укључивања парламената држава учесница у активности КЕБС-а, као и олакшавања међупарламентарног дијалога и сарадње. Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успоставила Програм за демократски развој који је имао за циљ да прошири укључивање Скупштине у јачање демократских вредности и законодавних институција у демократијама у развоју.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, годишње заседање у једној од чланица и зимско заседање у Бечу, током којих се одржавају састанци радних тела, као и тематски јесењи састанак у једној од држава Медитерана.

Након учешћа на Првом конститутивном заседању PS KEBS-a 1991. и прекида чланства услед санкција, континуитет чланства постоји од 2001. године.

Више информација о организацији на: www.oscepa.org

Aктивности

  • Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала на зимском заседању 20. и 21. фебруара 2020. године, у Бечу. Делегацију су чинили народни посланици Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

  • Шеф делегације при ПС ОЕБС и специјални представник ПС ОЕБС за дигиталну агенду Стефана Миладиновић боравила је у тродневној студијској посети генералном секретаријату ПС ОЕБС у Копенхагену, од 20. до 22. јануара 2020. године.

  • Шеф делегације при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и Бранимир Јовановић, члан ad hoc Одбора за борбу против тероризма ПС ОЕБС боравили су у студијској посети, у организацији ad hoc Одбора за борбу против тероризма ПС ОЕБС, у Ослу, Норвешкој 14. и 15. јануара 2020. години.

  • На конференцији Дани безбедности ОЕБС, 8. новембра 2019. године у Бечу, учествовала је народна посланица Стефана Миладиновић, као специјални известилац за дигиталну агенду ПС ОЕБС.

  • Делегација Народне скупштине у саставу: шефица делегације Стефана Миладиновић и народни посланици Душица Стојковић, Весна Марковић и Бранимир Јовановић, учествовали су на јесењем заседању ПС ОЕБС, у Маракешу, од 4. до 6. октобра 2019. године. Чланице Делегације Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су и на састанку Групе за подршку путу свиле, организованом у оквиру јесењег заседања.

  • Председник ПС ОЕБС Георг Церетели именовао је 27. септембра 2019. године Стефану Миладиновић, шефа делегације Народне Скупштине при ПС ОЕБС за специјалног известиоца ПС ОЕБС за дигиталну агенду.

  • Чланице делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су на међународној конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС од 5. до 7. септембра 2019. године у Андермату, Швајцарска.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала на редовном годишњем заседању oд 4. до 7. јула 2019. године у Луксембургу. У делегацији Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, били су и Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

  • Стефана Миладиновић и Душица Стојковић народне посланице, чланице делегације при ПС ОЕБС учествовале на Међународној конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС. Друга по реду конференција је одржана 29. и 30. априла 2019. године у Минску, у Белорусији.

  • Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала је на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС 21. и 22. фебруара, које се сваке године одржава у Бечу. У делегацији Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, били су и Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

  • Чланови сталне делегација Народне скупштине: Стефана Миладиновић, шеф делегације, Душица Стојковић и Милимир Вујадиновић, учествовали на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, од 3. до 6. октобра 2018. године у Бишкеку, Киргијска Република. Чланови делегације су учествовали 5. октобра 2018. године и на састанку Групе за подршку путу свиле, који је организован у оквиру заседања.

  • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС у саставу Стефана Миладиновић, шеф делегације, Душица Стојковић и Весна Марковић, чланови, учествовале на 27. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС у Берлину од 8. до 11. јула 2018. године и на састанку Групе за подршку Путу свиле, неформалне групе земаља чланица ПС ОЕБС која окупља 23 земље.

  • Стална Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала на Међународној конференцији о улози парламентараца у јачању економске сарадње и културних веза дуж Пута свиле, у Бакуу, 13. и 14. марта 2018. године. Делегацију су чиниле шеф сталне Делегације Стефана Миладиновић и члан Делегације Душица Стојковић.

  • Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС, коју је предводила шеф сталне делегације Стефана Миладиновић, учествовала на Зимском заседању ПС ОЕБС, у Бечу 22. и 23. фебруара 2018. У делегацији су били и Душица Стојковић, Милимир Вујадиновић и Мехо Омеровић.

  • Делегација Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, учествовала је на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, у Андори од 3. до 5. октобра 2017. године. Чланови делегације били су и Душица Стојковић, др Весна Ракоњац, Љупка Михајловска и Мехо Омеровић.

  • Стална делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала је од 5. до 9. јула 2017. године на 26. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, у Минску, Република Белорусија. У оквиру ПС ОЕБС, 8. јула 2017. године, формирана је „Група за подршку Путу свиле“ на иницијативу Азаја Гулијева (Азербејџан), потпредседника ПС ОЕБС. Оснивачи ове неформалне групе, поред Србије су и: Албанија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грузија, Киргистан, Црна Гора, Румунија, Србија, Таџикистан, Туркменистан, Турска, Шпанија, Швајцарска, Узбекистан и Украјина. У име српске делегације Статут групе су потписале шеф делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и члан делегације Душица Стојковић. У делегацији Народне скупштине били су и Милимир Вујадиновић, Мехо Омеровић и Драгомир Карић.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на јесењем заседању ПС ОЕБС, од 29. септембра до 2. октобра 2016. године у Скопљу. Делегацију су чинили: шеф делегације др Дијана Вукомановић и чланови делегације Душица Стојковић, Мехо Омеровић и Милимир Вујадиновић.

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

  • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
МИЛАДИНОВИЋ СТЕФАНА
шеф Делегације
СПС Београд, Чукарица 1981.
ВУЈАДИНОВИЋ МИЛИМИР
заменик члана Делегације
СНС Суботица 1979.
ЈОВАНОВИЋ БРАНИМИР
члан Делегације
СДП Србије Краљево, Ковачи 1979.
ЛАПЧЕВИЋ МИЛАН
заменик члана Делегације
- Ниш 1969.
МАРКОВИЋ ВЕСНА
заменик члана Делегације
СНС Београд 1974.
ОРЛИЋ др ВЛАДИМИР
члан Делегације
СНС Београд, Чукарица 1983.
СТОЈКОВИЋ ДУШИЦА
члан Делегације
СНС Београд 1979.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
четвртак, 18. април

Цео календар догађаја

Будите у току