Делегација у Парламентарној скупштини НАТО

Парламентарна скупштина НАТО је трансатланска интерпарламентарна организација која окупља националне парламенте 30 земаља чланица НАТО, као и партнерских земаља. Иако независна од НАТО, Скупштина представља значајну везу између НАТО и националних парламената. Подиже парламентарну свест о безбедносним питањима, повећава транспарентност НАТО политика и унапређује заједничке вредности на којима је заснована НАТО алијанса.

Годишње се одржавају два заседања, пролећно и јесење (годишње), у различитим земљама. Одбори и пододбори израђују извештаје чије се нацрти разматрају током пролећног заседања Скупштине. Извештаји се мењају и ажурирају пре разматрања, измена и усвајања на годишњем јесењем заседању. На годишњем заседању одбори такође разматрају смернице које се изгласавају у целини на Скупштини и упућују Северноатланском савету.

Осим током скупштинских заседања, одбори и пододбори се састају током године у земљама чланицама и придруженим земљама да би их водећи владини и парламентарни представници, као и академици и стручњаци, обавештавали о ситуацији.

Наша земља је придружени члан од 2007. године.

Више информација о организацији на: www.nato-pa.int

Активности

  • Шеф сталне делегације при ПС НАТО Драган Шормаз одржао је 10. јун 2022. године виртуелни састанак са шефом делегације Врховне раде Украјине у ПС НАТО Јехором Чернијевим.

  • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз и чланови сталне делегације Снежана Пауновић и Сандра Јоковић учествовали у посети Одбора за економију и безбедност ПС НАТО (Пододбора за транзицију и развој), од 7. до 9. јуна 2022. године.

  • Шеф сталне делегације при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић и проф. др Зоран Драгишић учествовали на пролећном заседању ПС НАТО у Виљнусу, Република Литванија, од 27. до 30. маја 2022. године.

  • Народна скупштина била је домаћин 101. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“, од 15. до 17. новембра 2021. године, у Београду. Нашу делегацију предводио је и био домаћин шеф делегације Драган Шормаз.

  • Шеф делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз учествовао на 67. годишњем заседању ПС НАТО, које је одржано од 8. до 11. октобра 2021. године, у Лисабону.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић, Андријана Аврамов и Сандра Јоковић учествовали су, 17. маја 2021. године, на пленуму пролећног заседања ПС НАТО.

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације учествовали су на виртуелном састанку Пододбора за технолошке трендове и безбедност, који се одржао 31. марта 2021. године.

  • Чланови делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз и Данијела Вујичић, и народни посланици проф. др Жарко Обрадовић, Наташа Михаиловић-Вацић, Сандра Јоковић и Предраг Рајић, учествовали су, 24. фебруар 2021. године, на виртуелном састанку чији је домаћин била Америчка мисија при НАТО (УСНАТО). Циљ оваквих састанака је информисање и унапређења партнерства Србије са НАТО.

  • Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз и чланови делегације Снежана Пауновић и Бранимир Јовановић учествовали су, 14. јануара 2021. године, на виртуелном Оријентационом семинару ПС НАТО.

  • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је на 66. годишњем заседању ПС НАТО од 18. до 23. новембра 2020. године, чији је формални домаћин била Грчка, али је заседање одржано виртуелним путем.

  • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је 12. новембра 2020. године на Роуз-Рот вебинеру посвећеном Западном Балкану под називом „Евро-атлантске интеграције на Западном Балкану: Шта даље?“.

  • Шеф сталне делегације у ПС НАТО Драган Шормаз учествовао је 26. октобра 2020. године, на виртуелном састанку ПС НАТО, на коме су учесници имали прилику да размене мишљења о актуелним питањима са замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Геоаном (Mircea Geoana).

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ШОРМАЗ ДРАГАН
шеф Делегације
СНС Смедерево 1967.
АЛЕКСАНДРОВ АНДРИЈАНА
заменик члана Делегације
СНС Београд, Стари град 1979.
БАЈРАМИ АРЂЕНД
заменик члана Делегације
АЗП Прешево 1977.
ВУЈАДИНОВИЋ НЕВЕНА
заменик члана Делегације
СНС Сомбор 1990.
ВУЈИЧИЋ мр ДАНИЈЕЛА
заменик члана Делегације
СНС Косовска Митровица 1978.
ДРАГИШИЋ проф. др ЗОРАН
члан Делегације
- Београд, Вождовац 1967.
ЂУКАНОВИЋ ВЛАДИМИР
члан Делегације
СНС Београд, Вождовац 1979.
ЈОВАНОВИЋ БРАНИМИР
заменик члана Делегације
СДП Србије Краљево, Ковачи 1979.
ЈОКОВИЋ САНДРА
члан Делегације
СНС Краљево, Адрани 1990.
ПАУНОВИЋ СНЕЖАНА
члан Делегације
СПС Пећ 1975.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току