Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успостављена 1990. године на Самиту у Паризу у склопу институционализације тада Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС-а), с циљем промовисања већег укључивања парламената држава учесница у активности КЕБС-а, као и олакшавања међупарламентарног дијалога и сарадње. Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успоставила Програм за демократски развој који је имао за циљ да прошири укључивање Скупштине у јачање демократских вредности и законодавних институција у демократијама у развоју.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, годишње заседање у једној од чланица и зимско заседање у Бечу, током којих се одржавају састанци радних тела, као и тематски јесењи састанак у једној од држава Медитерана.

Након учешћа на Првом конститутивном заседању PS KEBS-a 1991. и прекида чланства услед санкција, континуитет чланства постоји од 2001. године.

Више информација о организацији на: www.oscepa.org

Aктивности

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић је учествовала на ванредном заседању Сталног одбора ПС ОЕБС који је одржан у онлајн формат 11. марта 2022. године.

  • Весна Марковић, шефица делегације при ПС ОЕБС је учествовала на 21. зимском заседању ПС ОЕБС 24. и 25. фебруара 2022. године у Бечу.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић учествовала на састанку ad hoc Комитета за миграције ПС ОЕБС, 13. децембра 2021. године, у онлајн формату.

  • Делегација Народне скупшине при ПС ОЕБС учествовала на другом дану јесењег заседања ПС ОЕБС у онлајн формату, 4. новембра 2021. године. Делегацију су чинили Весна Марковић, шефица делегације, Душица Стојковић и Предраг Рајић, чланови делегације.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић учествовала 3. новембра 2021. године на заседању Сталног одбора ПС ОЕБС, који је одржан у онлајн формату.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС и чланица ad hoc Одбора за миграције ПС ОЕБС Весна Марковић учествовала на заседању Одбора, 24. септембра 2021. године, у онлајн формату.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала на редовном годишњем заседању, одржаном у хибридном формату, од 30. јуна до 6. јула 2021. године. Шефица делегације Весна Марковић учествовала је на заседању у Бечу, у Аустрији, а чланови делегације проф. др Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић учествовали су у онлајн формату.

  • Члан делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Предраг Рајић учествовао је у посматрачкој мисији ПС ОЕБС на парламентарним изборим који су се одржали у Албанији 25. априла 2021. године.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић и чланица делегације Душица Стојковић учествовале су у посматрачкој мисији ПС ОЕБС на парламетарним изборим који су одржани у Бугарској, 4. априла 2021. године.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић учествовала je 5. марта 2021. године на веб-конференцији под називом „Избеглице и мигранти: Хуманитарне ванредне ситуације, добровољно пресељење и потпомогнути добровољни повратак“.

  • Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала је на Зимском заседању ПС ОЕБС које се одржало од 24. до 26 фебрара 2021. године у онлајн формату. Делегацију Народне скупштине чинили су народни посланици Весна Марковић, проф. др Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић.

  • Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић учествовала је на Округлом столу ПС ОЕБС: Ка Хелсинкију + 50: Реафирмација заједничког циља, 27. јануара 2021. године, у онлајн формату.

  • XI сазив – АКТИВНОСТИ

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

  • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
МАРКОВИЋ ВЕСНА
шеф Делегације
СНС Београд 1974.
ВУЈАДИНОВИЋ МИЛИМИР
заменик члана Делегације
СНС Суботица 1979.
КАРАЏИЋ АНА
заменик члана Делегације
ПС Београд 1988.
ОБРАДОВИЋ проф. др ЖАРКО
члан Делегације
СПС Београд 1960.
ПУПИН КОШЋАЛ ЈУСТИНА
заменик члана Делегације
СПС Панчево 1983.
РАЈИЋ ПРЕДРАГ
члан Делегације
СНС Нови Сад 1987.
СТОЈКОВИЋ ДУШИЦА
члан Делегације
СНС Београд 1979.
ФЕХРАТОВИЋ проф. др ЈАХЈА
заменик члана Делегације
- Нови Пазар 1982.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току