Делегација у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи је успостављена 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње дванаест земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Процес сарадње у jугоисточној Европи (ПС ЈИЕ) је покренут 1996. године са циљем трансформације Југоисточне Европе у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у областима од заједничког интереса. У раду ПС ЈИЕ у својству пуноправних чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Бивша Југословенска Република Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска. Република Србија се укључила у пуном капацитету у активности ПС ЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.

Парламентарна димензија ПС ЈИЕ је покренута на Конференцији председника парламената у Атини, 15-16. октобра 1997. године, када се јавила потреба за интензивнијом сарадњом парламената, као логичан след већ успостављене сарадње на владином/министарском нивоу. Парламентарна димензија ПС ЈИЕ се пре успостављања Парламентарне скупштине одвијала на нивоу састанака националних координатора, Радне групе за унапређење парламентарне димензије ПС ЈИЕ, годишње конференције председника парламената земаља учесница ПС ЈИЕ, као и међународних конференција на теме од интереса за регион ЈИЕ.

Стална делегација Народне скупштине има четири члана и четири заменика члана, а председник Делегације је председник Народне скуштине. Пленарна седница се одржава једном годишње у парламенту који председава ПС ЈИЕ, док се састанци три генерална одбора одржавају једном годишње у парламенту из кога је изабран председник генералног одбора. Стручну и оперативну подршку пружа Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу са седиштем у Софији, Регионални савет за сарадњу са седиштем у Сарајеву и мрежа националних координатора.

Основни документ ПС ЈИЕ је Повеља о добросуседским односима, стабилности, безбедности и сарадњи у Jугоисточној Европи, усвојена 2000. године у Букурешту.

Оснивачки акт Парламентарне скупштине је Декларација о формирању Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, усвојена 10. маја 2014. године у Букурешту.

Aктивности

  • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи учествовала на 6. Пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 21. и 22. јуна 2019. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина. У Делегацији Народне скупштине су били чланови Делегације др сци. мед. Дарко Лакетић и Марко Парезановић.

  • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ Марко Парезановић учествовао на састанку Генералног одбора за економију, енергетику и инфраструктуру Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаном 16. и 17. јуна 2019. године у Анкари, Република Турска.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ др сци. мед. Дарко Лакетић учествовао на састанку Генералног одбора за правосуђе, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 10. и 11. маја 2019. године у Скопљу.

  • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ), на челу са шефом Делегације председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, учествовала је на Петој пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаној 13. и 14. априла 2018. године, у Љубљани, Република Словенија.

  • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПС ЈИЕ Марко Парезановић учествовао на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, 22. и 23. фебруара 2019. године у Подгорици.

  • Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Олена Папуга учествовала је на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку 8. и 9. априла 2016. године, у Тирани, Албанија.

  • Заменица члана сталне делегације Народне скупштине у ПС ПСЈИЕ др Весна Ракоњац учествовала на међународној конференцији „Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи – регионалне синергије, стратешка сарадња и парламентарна дипломатија“ и заседању Сталног одбора Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 6. и 7. новембра 2015. године у Софији, Бугарска.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ) Катарина Ракић, Срђан Кружевић и Олена Папуга учествовали су на 2. Пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаној 22. и 23. маја 2015. године у Тирани, Албанија.

  • На састанку Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, одржаном 22. маја 2015. године у Тирани, Албанија, чланица сталне делегације Катарина Ракић је консензусом свих чланова изабрана за председавајућу у наредних годину дана.

  • Чланица сталне делегације у Парламентарној скупштини ПС ЈИЕ Катарина Ракић учествовала је на другом састанку Ad hoc Радне групе и састанку Сталног одбора Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ који су се, у оквиру албанског председавања, одржали 17. и 18. априла 2015. године, у Тирани. Тема састанка било је изјашњавање делегација о предлозима за седиште секретаријата и буџета Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, и усаглашавање дневног реда за Пленарну седницу Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, која ће се одржати 22. и 23. маја, у Тирани.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Срђан Кружевић учествовао је на састанку Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику, који је одржан 20. и 21. марта 2015. године у Софији, Бугарска.

  • Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Олена Папуга учествoвала је на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку, који се одржао 26. и 27. фебруара 2015. године у Букурешту, Румунија.

  • Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Катарина Ракић учествoвала је на састанку Генералног одбора за правосуђе, унутрашње послове и безбедност, који се одржао 9. и 10. фебруара 2015. године у Истанбулу, Турска.
  • Потпредседница Народне скупштине и чланица Радне групе Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи Гордана Чомић, учествовала је на првом састанку Ad hoc Радне групе који је, у оквиру албанског председавања, одржан од 7. до 9. новембра 2014. године у Тирани. На састанку је било речи о преосталим отвореним питањима секретаријата и буџета, у циљу финализације институционализације сарадње парламената у оквиру новоуспостављене Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ.
  • Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић учествовао је на Инаугурационој седници Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, која је у оквиру румунског председавања одржана у Букурешту је од 9. до 11. маја 2014. године. Усвајањем Декларације о инаугурацији Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, Пословника о раду и Годишњег плана рада 2014-2015. заокружен је процес институционализације парламентарне сарадње 12 држава учесница ПС ЈИЕ. Отворена питања секретаријата и буџета разматраће Ad hoc Радна група, формирана одлуком председника и потпредседника парламената држава учесница ПС ЈИЕ.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ГОЈКОВИЋ МАЈА
шеф Делегације
- Нови Сад 1963.
ВУЈИЋ ВОЈИСЛАВ
заменик члана Делегације
ЈС Врњачка Бања 1975.
ЈЕВТОВИЋ ВУКОЈИЧИЋ МИЛАНКА
заменик члана Делегације
СНС Прибој 1960.
КРУЖЕВИЋ СРЂАН
члан Делегације
ЈС Нови Сад 1977.
ЛАЗИЋ НАДА
заменик члана Делегације
ЛСВ Нови Сад 1950.
ПАПУГА ОЛЕНА
члан Делегације
ЛСВ Кула, Руски Крстур 1964.
РАКИЋ КАТАРИНА
члан Делегације
СНС Београд 1979.
РАКОЊАЦ др ВЕСНА
заменик члана Делегације
СНС Крушевац 1967.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. март

Цео календар догађаја

Будите у току