Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Београд

Среда, 17. децембар 2008.

Treća sednica Odbora za međunacionalne odnose

Odbor za međunacionalne odnose održao je Treću sednicu 17. decembra, u Palati Srbija, u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava.



Odbor za međunacionalne odnose održao je Treću sednicu 17. decembra, u Palati Srbija, u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Miletić Mihajlović, a sednici su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić sa saradnicima, predsednici i predstavnici nacionalnih saveta, kao i članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Na sednici je razmatrana radna verzija zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić istakao je da Nacrt zakona u čijoj izradi su učestvovali i predstavnici nacionalnih saveta, reguliše način izbora i nadležnosti saveta, kao i biračke spiskove. Svrha zakona biće poštovanje razlika između nacionalnih manjina i njihovih specifičnosti. Bitno je da se život nacionalnih zajednica neće svesti na nacionalne savete, koji će biti samo mehanizmi kojima će se pokušati operacionalizacija svih oblika manjinskih samouprava, naglasio je Čiplić.

Odbor je razmatrao radnu verziju zakona sa prisutnim gostima. Članovi Odbora su se složili, na osnovu analize teksta, da je radna verzija dobro polazište za dalju proceduru usvajanja ovog zakona.

U nastavku sednice, članovi Odbora usvojili su Predlog odluke o obrazovanju Pododbora za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma. Odbor je podržao i Zahtev za podršku osnivanju romske nacionalne satelitske televizije i televizije u kablovskoj mreži.

Београд: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.