Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Нови Сад

Четвртак, 10. децембар 2015.

38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

U cilju obeležavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u Skupštini AP Vojvodine održana je zajednička sednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije.


10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Tom prilikom je istaknuto da, iako je prošlo 67 godina od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i danas možemo konstatovati da se prava garantovana tom deklaracijom krše u gotovo celom svetu, pa i u Srbiji. Jedna od najugroženijih grupa jesu žene koje i dalje trpe diskriminaciju i nasilje. Stoga je cilj zajedničke sednice organizovane na Međunarodni dan ljudskih prava bio da se ukaže na dostignuća i perspektive u borbi protiv nasilja nad ženama.

Kada je reč o položaju žena u Srbiji, učesnici su istakli da postoji napredak u određenim oblastima, kako u zakonodavnom, tako i u institucionalnom smislu, ali da ratifikacija Istanbulske konvencije zahteva dalje značajne izmene u našem zakonodavstvu, ali i obavezu efikasnog sprovođenja usvojenih zakona. Učesnici sednice su ukazali da se i trenutno na dnevnom redu Narodne skupštine nalaze predlozi budžetskih propisa koji po prvi put uvode rodno budžetiranje u naš budžetski sistem.

Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine ukazali su na značaj saradnje dva odbora i potrebu razmene iskustava, naročito kada je reč o širenju mreže mehanizama za zaštitu rodne ravnopravnosti, edukaciji u cilju sprečavanja pojave nasilja, pružanju efikasnije podrške i zaštite žrtvama nasilja, usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima, kao i na ekonomskom osnaživanju žena i boljoj koordinaciji između svih institucija, u cilju punog ostvarivanja ljudskih prava i suzbijanja nasilja.

Predstavljeni su primeri dobre prakse koja se u Republici i Pokrajini primenjuje u oblasti rodne ravnopravnosti, ali je ukazano i na nedostatke kao što je nepostojanje nacionalne SOS linije.

Nakon zajedničke sednice, članovi oba odbora su prisustvovali uručenju Godišnjeg priznanja Pokrajinske vlade u oblasti ravnopravnosti polova. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja je Ksenija Vlaović, preduzetnica i društvena aktivistkinja.

Нови Сад: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.