Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Зрењанин

Петак, 27. новембар 2015.

36. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici od 27. novembra, članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova upoznali su se sa „Zrenjaninskim modelom“ u borbi protiv nasilja u porodici.


Otvarajući sednicu, predsednik Odbora Meho Omerović podsetio je da se 25. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kada počinje i 16 dana aktivizma u ovoj borbi. On je istakao da se ovim problemom Odbor u kontinuitetu bavio do sada, kao i da je u 2015. godini 36 žena stradalo kao žrtva porodičnog nasilja, što je podatak koji treba da zabrine i upozori sve institucije koje treba da se bore protiv nasilja nad ženama i u porodici. Zrenjaninski model u borbi protiv nasilja u porodici povezuje na pravi način četiri institucije u ovoj borbi, a to su centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo i pravosuđe, što treba da bude putokaz drugima kako institucije treba da rade, zaključio je Omerović.

„Zrenjaninski model“ u borbi protiv nasilja u porodici predstavili su Slobodan Josimović, zamenik javnog tužioca iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Mladen Vujin, zamenik tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Sednica je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte poslednjoj žrtvi porodičnog nasilja u Zrenjaninu, a koje se dogodilo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, kao i drugim žrtvama nasilja u porodici.

U kraćoj prezentaciji predstavljeni su normativni okvir za saradnju centra za socijalni rad, policije, tužilaštva i pravosuđa, principi i model te saradnje.

Nakon prezentacije otvoren je dijalog u kome su predstavnici drugih institucija sa teritorije Zrenjanina, ali i drugih opština, predstavili svoja iskustva, ali i probleme sa kojima se suočavaju u borbi protiv nasilja u porodici.

Predsednik Odbora Meho Omerović istakao je da će Odbor, na nekoj od narednih sednica, a na osnovu svega što se danas čulo, doneti odgovarajuće zaključke koje će uputiti nadležnim institucijama na dalje postupanje.

Sednici su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici izvršne vlasti, tužilaštava, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina.

Sednica je održana van sedišta Narodne skupštine, u Zrenjaninu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Sednici je predsedavao Meho Omerović, predsednik Odbora.

Зрењанин: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Петак, 15. новембар 2019. 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Панчево Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 6. новембар 2017. 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Суботица Има фотографија Има видео снимака
Четвртак, 10. децембар 2015. 38. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Нови Сад Има фотографија
Петак, 27. новембар 2015. 36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Зрењанин
Петак, 19. јун 2015. 33. седница Одборa за људска и мањинска права и равноправност полова Димитровград
Четвртак, 23. април 2015. 26. седницa Oдбора за људска и мањинска права и равноправност полова Сјеница
Уторак, 18. новембар 2014. 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Врњачка Бања Има фотографија Има видео снимака
Понедељак, 20. септембар 2010. Двадесет шеста седница Одбора за равноправност полова Житиште Има фотографија
Понедељак, 28. септембар 2009. Тринаеста седница Одбора за равноправност полова Ниш
Субота, 13. октобар 2007. Пета седница Одбора за међунационалне односе Кикинда Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.