Седнице одбора ван седишта Народне скупштине

Ниш

Четвртак, 4. новембар 2010.

Прва седница Одбора за представке и предлоге ван седишта Народне скупштине

Полазећи од раније усвојеног предлога да се поједине седнице Одбора одрже ван Народне скупштине, Одбор за представке и предлоге одржао је 4. новембра седницу у Нишу.



Полазећи од раније усвојеног предлога да се поједине седнице Одбора одрже ван Народне скупштине, Одбор за представке и предлоге одржао је 4. новембра седницу у Нишу. На седници су разматране поднете представке и предлоге грађана овом одбору.

У раду Одбора учествовали су Заштитник грађана Града Ниша Добрила Здравковић, представник Агенције за борбу против корупције Небојша Хрњичек и из кабинета председника Скупштине Града Ниша Игор Јовановић.

Председник Одбора Саша Дујовић је рекао да је ово прва седница Одбора која се одржава ван Београда и да ће то убудуће бити пракса. Одржавање оваквих седница образложио је потребом да народни посланици буду ближи грађанима и да у непосредној комуникацији чују њихове проблеме.

Дујовић је нагласио да су “врата Одбора отворена свим грађанима”, као и да је Одбор успоставио сарадњу са независним регулаторним телима и појединим невладиним организацијама. Говорећи о поднетим представкама, Дујовић је истакао да се, од око 1000 представки грађана колико је у прошлој години примила Народна скупштина, највећи број односи на лошу приватизацију, неефикасност судова и рад органа државне управе. Он је најавио да би ускоро и на локалном нивоу требало да се оснују комисије за представке и притужбе састављене од одборника, са којима ће Одбор уставновити координацију и указао на потребу да се већа пажња посвети едукацији грађана, како би се избегло упућивање истих представки на разна адресе.

Небојша Хрњичек из Агенције за борбу против корупције је рекао да је овој институцији из Ниша поднето највише протужби из области урбанизма, просторнох планирања, као и на рад здравствених установа и судова. Додао је да је прва притужба на рад државних службеника, као ново правно средство, пристигла управо из Ниша.

Добрила Здравковић, Заштитник грађана Града Ниша је навела да је од почетка године примила 1603 непосредне представке грађана и 117 писаних, а да је тек трећина представки била из надлежности ове институције. Грађани су се највише жалили на рад градске управе за имовину, а троје грађана је најавило и уставну жалбу због лошег рада градских органа управе.

Игор Јовановић је обавестио Одбор да је за две године председник Скупштине Града Ниша примио 5.500 представки и да су највише притужби грађани Ниша имали на рад Управе за имовину и инспекцијске послове, пре свега на рад грађевинске инспекције.

Ова седница Одбора одржана је уз подршку УНДП, у оквиру Пројекта “Јачање одговорности Народне скупштине”.

Седници је председавао председник Одбора Саша Дујовић.

Ниш: Фото галерија

Остале седнице овог одбора

Четвртак, 29. септембар 2011. Седма седница Одбора за представке и предлоге Нови Сад Има фотографија

Обратите се одбору Народне скупштине

Попуните формулар и пошаљите поруку

Уколико желите да се обратите неком од одобра Hародне скупштине, попуните формулар приказан испод са неопходним подацима и кликните на дугме Пошаљи.

**Од три понуђена контакта (телефон, адреса и e-mail адреса) обавезно је попунити барем један.

Порука може имати максимално 1000 карактера.

Поља обележена звездицом (*) су неопходна да бисте послали формулар.

Седнице одбора ван седишта Народне скупштине се организују и ова подстрана је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”.
Ставови и садржај на овој подстрани не представљају нужно становиште УНДП и СДЦ.