Среда, 28. април 2021.

Пета седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржаној 28. априла 2021. године, чланови Одбора размотрали су Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту, у начелу и Предлог закона о потврђивању Протокола за измену и допуну Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Aмеричких Држава о научној и технолошкој сарадњи.


Председница Пододбора за информатичко друштво и дигитализацију Марина Рагуш је предложила да се данашња седница допуни са тачком број 5. дневног реда: Разматрање предлога за организовање другог јавно слушање на тему: Државни дата центар: информациона безбедност и заштита података.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту образложио је министар омладине и спорта Вања Удовичић, који је указао на важност овог Закона, истакавши да је постојећи Закон усвојен 2014. године. Разлог за приступање изменама и допунама закона је усаглашавање са основним принципима новог Светског антидопинг кодекса. Истакао је да је од 23. октобра 2014. до 1. новембра 2020. године, Антидопинг агенција спровела укупно 5.129 допинг контрола. За унапређење система борбе против допинга у Републици Србији важно је дефинисање и прецизирање послова и мера које предузима Антидопинг агенција Републике Србије на спречавању допинга у спорту, нагласио је Удовичић.

Предлог закона о потврђивању Протокола за измену и допуну Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Aмеричких Држава о научној и технолошкој сарадњи образложио је први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Чланови Одбора су, већином гласова, предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту, у начелу и Предлог закона о потврђивању Протокола за измену и допуну Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Aмеричких Држава о научној и технолошкој сарадњи.

У наставку рада, размотрене су Информације о раду Министарства, просвете, науке и технолошког развоја за период октобар–децембар 2020. године и за период јануар–март 2021. године. Информације о раду представио је први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Министар Ружић је упознао чланове Одбора са нормативним активностима у извештајном периоду. Говорио је о организованој онлајн настави за ученике основних и средњих школа, која је уследила због ситуације изазване корона вирусом. С тим у вези, подсетио је да је у претходном периоду покренуто низ иницијатива које треба да допринесу ширем и дубљем разумевању дигиталног образовања, са фокусом на то да се школе, наставници и ученици на адекватан начин уведу у дигитални свет и свет наставе подржане дигиталном технологијом. У области високог образовања, министарство се оријентисало на реконструцију и изградњу инфраструктурних пројеката.

Након опсежног образложења министра Ружића, чланови Одбора предложили су Народној скупштини да прихвати Информације о раду Министарства, просвете, науке и технолошког развоја за поменуте периоде.

У наставку седнице, чланови Одбора су прихватили предлог председнице Пододбора Марине Рагуш да се јавно слушање одржи 10. маја 2021. године, са почетком у 11.00 часова. Јавно слушање биће одржано у Државном дата центру у Крагујевцу

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Зукорлић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Марина Рагуш, Милица Дачић, Самира Ћосовић, Наташа Јовановић, Нандор Киш, Горан Спасојевић, Милијана Сакић, Владица Маричић, проф. др Марко Атлагић, Братислав Југовић и проф. др Жарко Обрадовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 28. април 2021. | Пета седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 28.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја