21. јун 2018. Председница Народне скупштине са министром иностраних послова Републике Либерије

21. јун 2018. Председница Народне скупштине са министром иностраних послова Републике Либерије

Четвртак, 21. јун 2018.

Гојковић са министром спољних послова Либерије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром иностраних послова Републике Либерије Гбезонгаром Милтоном Финдлијем и том приликом захвалила Либерији на одлуци да повуче признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије.


Гојковић је нагласила да се том одлуком Република Либерија придружила групи пријатељских земаља које су повукле признање, истичући да је то изузетно значајно за Србију и укупан процес дијалога са Приштином.

Гојковић је указала да посета министра спољних послова Либерије има изузетан значај у склопу традиционално пријатељских односа и сарадње на коју смо поносни, као и у погледу жеље да продубимо и учврстимо укупну билатералну сарадњу, посебно имајући у виду да наредне године обележавамо чак 60 година од њеног успостављања.

Гојковић је напоменула да је управо у згради Дома Народне скупштине одржана оснивачка конференција Покрета несврстаних, а да Србија данас има стратешки циљ јачања и обнављања сарадње са земљама афричког континента на билатералном и мултилатералном плану, уз посебан интерес за домене образовања, привреде, пољопривреде, индустрије, трговине, здравства и културе.

Гојковић је истакла да је Народна скупштина отворена и потпуно спремна на развијање међупарламентарне сарадње на највишем нивоу и на нивоу радних тела два парламента, у областима за које постоји посебан интерес за сарадњу, као и у међународним парламентарним организацијама.

Гојковић је поздравила потписивање више споразума о сарадњи између Србије и Либерије и нагласила да је Скупштина Србије спремна да допринесе унапређењу свеукупне билатералне сарадње путем ратификације споразума.

Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли истакао је да Либерија жели да унапреди и конкретизује сарадњу са Србијом у бројним областима, посебно привреде, пољопривреде, туризма и заложио се за јачање сарадње на парламентарном нивоу, као посебно важног сегмента односа две државе.

Министар информисања, културе и туризма Лен Јуџин Нагбе је указао да Србија и Либерија имају традиционално добре односе још од Покрета несврстаних и да актуелно унапређење односа не представља почетак већ наставак те сарадње. Он је нагласио да је, у складу са тим, важно да се размотре конкретне могућности унапређења сарадње у интересу обе државе и њихових грађана, као и да постоји обострани интерес и добра воља за то.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5