5. децембар 2013. Учесници Форума - грађани, медији, парламент

5. децембар 2013. Учесници Форума - грађани, медији, парламент

Четвртак, 5. децембар 2013.

Oдржан Форум - грађани, медији, парламент

Данас је у Дому Народне скупштине одржан Форум - грађани, медији, парламент (Транспарентност гради поверење), посвећен питању са којим се сусрећу модерне демократије – како приближити грађане и њихове изабране представнике?


Форум је организовао Центар за истраживање, транспарентност и одговорност ЦРТА, уз подршку Народне скупштине Републике Србије, Британске амбасаде у Београду, Америчке агенције за међународни развој (USAID), Института за одрживе заједнице (ISC), Мисије ОЕБС-а и Националног демократског института (NDI).
На форуму су учествовали међународни, регионални и домаћи експерти, представници организација цивилног друштва и медија и народни посланици
Отварајући форум, др Небојша Стефановић, председник Народне скупштине је истакао да је слобода говора једна од основних вредности демократског друштва и да се она доследно негује у Народној скупштини, јер без тог начела нема представничке демократије. Стефановић је, представљајући кораке учињене у последње време у правцу што веће транспарентности рада Народне скупштине, навео да је у мају уведен систем „лајв-стрима” који грађанима омогућује да путем Интернета у директном преносу прате пленарне седнице, седнице свих одбора и све остале догађаје од значаја за рад парламента. Он је додао да је недавно представљен и систем интегрисане комуникације кроз мултимедијалне уређаје који грађанима омогућује приступ архиви парламента.
Учесницима форума обратили су се амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби (Michael D. Kirby) и председавајућа Дома лордова Парламента Велике Британије, баронеса Францес Д`Соуза (Baroness Frances D'Souza), која је путем видео поруке поздравила све учеснике. Присутнима су се обратили и отправник послова Амбасаде Велике Британије у Београду Дејвид Мекфарлан (David McFarlane) и директорка Центра за истраживање, транспарентност и одговорност Вукосава Црњански Шабовић

У оквиру првог панела - Парламент и организације цивилног друштва -
представници грађана ка отвореном парламенту, говорили су др Рут Фокс (Ruth Fox), директорка Hansard Society, Велика Британија, Едвард Вуд (Edward Wood), директор сектора за информисање јавности, Представнички дом, Парламент Велике Британије, Ендрју Манделбаум (Andrew G. Mandelbaum,) виши саветник, Национални демократски институт из Вашингтона, Драган Копривица, директор Центра за демократску транзицију, Црна Гора, Срђан Милић, народни посланик у Скупштини Црне Горе и Зоран Бабић, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

На другом панелу, који је био посвећен односу парламента и медија, панелисти су били Петер Ноулс (Peter Knowles), новинар, уредник, BBC, Велика Британија (путем видео поруке) и Грегори Хакмак (Gregor Hackmack), оснивач Parliament Watch-a, Берлин, као и Миодраг Поповић, саветник председника Народне скупштине Републике Србије и Никола Томић, новинар, уредник, дневни лист Данас, Србија.

У оквиру трећег панела Парламент и нове технологије – како комуницирамо са грађанима, учесницима форума обратили су се
др Ендрју Вилијамсон (Andrew Williamson), директор, Future Digital, Velika Britanija, Зоран Станојевић, новинар, уредник, РТС, Јулија Кешери (Julia Keserű), координаторка међународног програма, The Sunlight Foundation, SAD и народни посланици Бојана Божанић, др Душан Милисављевић и мр Владимир Цвијан

На крају рада усвојени су Закључци: Како унапредити комуникацију између грађана и парламента?
Форум - грађани, медији, парламент можете погледати:
први део
други део
трећи део
четврти део

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5